Насловна Издвојено Писмо из Русије

Писмо из Русије

10
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Љубомир Радиновић

Пишем ти, Црна Горо, са ових широких руских меридијана, као да је први пут. А није. Већ много година писма ти, углавном, стижу са западне стране свијета, а она са источне адресе, на којој су некад сва твоја сунца излазила, све рјеђе ти долазе, и све слабије их разумијеш. Крива је, наравно и Русија, што ти не пише често, без обзира на љутње међу браћом. Али, и ти си крива што си оно старо поштанско сандуче, резервисано за руска писма, која си увијек поред срца држала, замијенила неким другим сандучетом, које је вазда било од твога срца удаљено.

А ти од његовог да и не говорим.
Пратим, колико је то могуће са ових даљина, све што се већ у дужем периоду дешава у Отаџбини. На жалост, мало је разлога за задовољство, а много више за бригу, осјећај нелагоде и туге.
Ја знам, Црна Горо, да нас, који живимо у Русији, некако и не бројиш у „праву“ дијаспору. Дијаспором се, као по правилу, рачуна она, која се налази на Западу, и чини се да се, по старој навици, према њој са више разумијевања, да не кажем и поштовања, односиш. Можда то има неки свој практични смисао, нарочито у ово и овакво вријеме.

Црногорце је на запад углавном одводила економска логика, а у Русију судбина. Зато се баш нимало не љутим на ту „неравноправност“. Тим прије што сам увјерен да и тамо, на западу, наши једнако искрено живе са родном грудом у срцу. Просто констатујем да нас и у Русији има.

Много је криваца с обје стране за овај сад уздрмани, некад најтврђи црногорско-руски братски мост. Пошто је намјера овог писма искључиво помиритељска, оно се неће бавити кривцима, нити ће их именовати. Али морам указати на потребу да се, што је могуће прије и квалитетније, приступи санирању ове данашње ружне пукотине у нашим односима.

Друштво руско-српско-црногорског пријатељства, чији сам предсједник, користећи методе народне дипломатије, у то име чини, и чиниће све у оквирима својих могућности.
„Без Русије нема спаса“, пјевало се у Црној Гори вјековима. А вјекови су, нарочито ако их је много, старији од живота једног човјека појединачно, па је логично тврдити да они не могу гријешити у мјери у којој може један људски вијек, или неки његов невелики дио.

Још гора од рањеног моста са Русијом, а чини ми се и са Србијом, и ако се другачије рапортује, је ова, све видљивија, све отворенија братска завада у самој Црној Гори. Много је отрова ово вучје вријеме „избљувало“ на наше камење. А све су веће пријетње да се подјеле и свађе претворе у још гору невољу, која се неће моћи ријешити ријечима, нити ће се наћи довољно ријечи да се то касније објасни а још мање оправда. Братска неслога увијек има цијену већу од оне, која се може оправдати. А какву би тек имала, не дај Боже, проливена братска крв.
Већ годинама са свих страна по Црној Гори пљуште ријечи и увреде теже од камена, ријечи од којих се душа само праштањем може лијечити. Нарочито је тужно гледати како се у поносној Црној Гори са мушких терена „битке“ преносе на жене и дјецу, на родитеље и пријатеље. Та слика, на жалост, најјасније описује данашњу црногорску моралну стрампутицу која до добра не може довести.

Стиче се утисак, макар из ових даљина, а некад се из даљина „боље види оно што се иначе види са кућнога прага“, да се сва Црна Гора претворила у неку врсту суднице, у којој је свако свакоме за нешто крив. Као да се једва чека да комшији на руке ставе лисице, па да се судом формално потврди његова већ унапријед објављена кривица, макар је нигдје и не било.
А ова актуелна судница, у име државе, за „државни удар“, савршено се уклапа у свеопшти црногорски амбијент нашег времена. Не могу да вјерујем да има иког у Црној Гори, коме је од стварне и трајне користи ово свеопште судилиште: у судницама, у кафанама, на улици, у медијима, на социјалним мрежама…

Народи, попут црногорског, најважније одлуке за своју срећу морају доносити не само питајући живе, него и своје славне гробове у којима почивају они, који су у темеље државе уградили своју крв и кости. И своје образе. Једино одлуке са њиховим гласом могу бити праведне и трајне.То је темељ сваког устава, и услов опстанка Црне Горе. Зато ће неке од одлука, донесених другачије, морати да исправи вријеме. А исправити се још много тога може и мора.

Није тачно да није могуће свеопште помирење у Црној Гори. Навешћу само један примјер за такву тврдњу. У многобројним разговорима које сам водио са Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем, које је данас, увјерен сам, невино оптужило зло вријеме, а не сопствена злодјела, видио сам у очима искрену потребу за мирењем и спремност на праштање. Вјерујем да је то случај и са осталим учесницима дугогодишњег политичког боја у специфичном црногорском рингу, који има ћошкова замало колико и политичара. У најмању руку, колико и политичких партија.

Разговоре са Мандићем и Кнежевићем, а не и са другима, иако су ми утисци слични, истичем само зато што су управо они данас најозлоглашенија мета у Црној Гори, па добар дио описивача њиховог дјеловања мисли и тврди супротно од мојих утисака. Зато и свједочим о њиховој способности на праштање, а оно је главни услов сваког помирења. Много, наравно, зависи од искрености са којом се у то име пружа рука.

Али, докле год главни кумови наше слоге буду долазили из редова НАТО-поробљивача, бојим се да се право помирење не може ни десити. Наша је неслога њихов интерес, довршетак њихове побједе. Само посвађани можемо бити слијепи пред лажима, и трпјети у маглу завијену окупацију, увјерени да, гледајући туђим, то јест, само њиховим очима, можемо брже доћи до “срећне” адресе. А, у ствари, слијепа вјера у помиритеље из жуто-плавог брода, умјесто да нас довезе до Брисела, држаће нас усидрене у „каменом мору“ све док потпуно престанемо да личимо сами на себе и нашу историју.
Да би се десила слога у Црној Гори, потребно је да свако од нас, бар мало за почетак, побиједи себе, преиспита смисао свог постојања и спремност на праштање, свјестан своје привремености. А кад се међу собом измиримо, кад једни другима искрено опростимо, и поново дођемо на славе и весеља, кад постанемо истински спремни на жртву за ближњег, сви јармови ће сами нестати са наших рамена.

Нијесмо ваљда осуђени да ове животе, које Господ само једном сваком од нас дарује, потрошимо у свађама, у мржњи и завистима, у вјерским, националним и другим расправама.
Уз искрени позив на слогу, пишем ти, Црна Горо, ово писмо из братске Русије, као да је посљедње. А надам се да није. У нашим племенитим горама желим да ти кажем на крају, да је праштање данас најскупља ријеч, и највеће јунаштво.

Уз најбоље жеље за сваку кућу у Црној Гори, поздрав из Русије.

*Аутор текста је предсједник Друштва руско-српског и црногорског пријатељства

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  BRAVO LJUBOMIRE,BRAVO!SAMO PRASTANJE BEZ ISTINE MA KAKVA ONA BILA POSTAJE SAMO CIN SAMOPREVARE!NAMA JE POTREBNA PRVO ISTINA ,KRUTA I BOLNA DO KOSTI….A POSLIJE SLIJEDI OPROST I POMIRENJE!TU SMO DJE SMO SAMO ZATO STO ZIVIMO U LAZI EVO VEC SEDAMDESET I KUSUR GODINA,U LAZI I BRATSKOJ OMRAZI KOJA NAS JE ZASUZNJILA I IZOKRENULA RAZUM!SVE DOK DUH MOSE I DJIDA LEBDI NAD OVIM BRDIMA ,DOK KOSTI NJIHOVIH ZRTAVA LEZE U JAMAMA TIPA „BRKOVACE““VIDROVANA“I SL.!NAMA NEMA POMAKA KA DOBROM!POTOMCI ONIH KOJI SU KIDISALI NA MIG IZ SOVJETIJE NA SVE SVETO U CRNOJ GORI DANAS NA MIG SA ZAPADNE STRANE KIDISU NA SVE SVETO U JADNOJ CRNOJ GORI! OCEVI SA SOVJETIMA PROTIV NARODA ,SINOVI SA JEVROATLANTISTIMA PROTIV SOPSTVENOG NARODA!DOKLE DOKLE NESRETNICI STO ISKOPASTE PONOR NASEG NESTANKA?DOKLE CE VI BITI BLIZI AZIJATSKI STALJINISTI I JEVRO ATLANTISTI OD SOPSTVENE BRACE!SA TAKOM BRZINOM OD BRKATIH STALJINISTA DO FEMINIZIRANIH ,PRAJD JEVROATLANTISTA NASTUPAJU IZ ISTIH KUCA NASI USRECITELJI!TAKVO BRZO KONVERTIRSTVO NEMA NIDJE NA SVIJET BIJELI !NAJVIDNIJA PITVRDA TOME JE PROCENAT NASIH KONVERTITA KOJI SU NASTALI KAO PLOD KONVERTIRSTVA U VRIJEME OSMANLIJSKE OKUPACIJE, MUSLIMANI KOJIH DANAS IMA PREKO 18 PROCENATA .NAJBOLJI POKAZATELJ JE NJEGOSEV STIH „ODJA TICE NA RAVNOM CETINJU“!KAKO TADA TAKO IDANAS RIKNUSMO DO BOLA U SVOJEM ZALISNOM KONVERTIRSTVU NA SVE STRANE I U SVA VREMENA!

 2. 0
  0

  Mogao bi predsjednik rusko-srpskog i crnogorskog prijateljstva da se okrene prema ruskim vlastima jer je tamo uzrok problema u našim odnosima. Ovako njegova priča više liči na neku opomenu u stilu: “Predajte se, vidite li kako je neprijatelj moćan?“ E pa na pogrešnog ste se namjerili.
  Siguran sam da niko u Crnoj Gori ne zna ko je opozicija u Rusiji, kako se zovu njihovi opozicioni lideri i stranke ili kako izgleda politički život u Rusiji. To nikoga ne interesuje. S druge strane ruski politički vrh okuplja crnogorsku opoziciju, pravi planove za rušenje vlasti u CG, šalje novac i svoje operativce koji treba da rade na tome. Rusiji bi, da je zaista velika sila, bilo dovoljno da se zalaže za održavanje slobodnih izbora kod nas i ništa više. Ali ne, oni razmišljaju kako da zatvore ili ubiju opozicione lidere u Rusiji, kako da isto naprave u CG ili negdje drugdje.
  Kako je govori Balašević, neki svijet nama dalek i tuđ.

  • 0
   0

   Samo kada su ti nato pakt i ostala govna posteni i ne mesaju se ni u jednu politiku drzave ni opozicije i ne salju pare i agente cie svuda gde narod zivi normalno i slobodno da bi napravili haos i rat,od Sirije,Libije,,Iraka…da ne nabrajam dalje.

 3. 0
  0

  Ne treba vas dirati Komlene,Rusija treba da gleda svoja posla,a vas treba samo ostaviti same sebi dok od silne gladi za parama i komformizmom oči jedni drugima ne izgrebete.
  Nije Komlene Rusija nit crnogorska opozicija 30 godina upravljala Crnom Gorom i dovela je tu đe je sad,a to đe smo sad ti Komlene ne vidiš.U stvari,možda i vidiš neg su ti drugačiji vrijednosni kriterijumi pa vam za pare sve valja podnijeti.
  Zašto kriviš rusku vlast za naše poremećene odnose?Nisu oni valjali Komlene ni kad ste se ti i slični tebi 50 godina lizali sa Rusima.
  Kriva je Komlene vaša poremećena svijest,tvoja i sličnih tebi.Ljudi koji vole vlast iznad svega.
  A sve je prolazno moj komlene.Samo ti i slični tebi mislite da niste,no ste se zahebali.

 4. 0
  0

  Komlene, ti rece da nisi Milov Lobista, vec CG Lobista. Onda sta sam ja? Ja sam CG Lobista. Ja se zalazem da se ovaj Buzdovan skine sa vrata naroda CG, da u CG zavlada Bozja Pravda, da Zakon bude Car. Da se jednom za svagda stane njegovim podelama, koje su ga drzale na vlasti evo 30 godina. Ti se zalazes da ovaj dripac sa govornom manom bude VECHITI MAXIMUS VLADAR CG , koji je jedva na jedvite jade zavrsio ekonomski fax u PG (prosek 6!), neoptuzeni ratni zlocinac (zamisli genije – od svih mogucih vojnih ciljeva, on izabrao da bombarduje Dubrovnik; platio odstetu za 200 opljackanih krava u Cavtatu! On je vecno osramotio CG svojim LOPOVLUCIMA i sramnim priznanjem „Kosove“, sto je uradio UCENJEN Hagom, IT zatvorom i pretnjom za „CG prolece“), optuzen za shverc duvana u IT, covek, ciji je sistem likvidirao Duska Jovanovica, dan pre nego je trebalo da poleti za IT da svedoci na sudjenju diktatoru za sverc….

  Ti govorish o progonu opozicije u RF, a ne vidish progon opozicije pred tvojim nosem. Zar mislish da su Rusi organizovali onaj vas „drzavni udar“? Da su saradjivali sa Katnicem da Katnic izda naredjenje vasem Vojvodi Paji, da kupi 50 NEPOSTOJECIH pusaka i da ih baci u NEPOSTOJECE jezero na KIM? Kakve veze imaju Rusi sa tom vasom smejurijom?

  Ti imash svoju glavu. Milo ce jednog dana dobiti sansu da se brani pred PRAVIM CG SUDOM. Sta ti imas sa njim? Kako ti mozes da objasnis da se covek napljackao basnoslovnim bogatstvom sa porodicom za 30 godina diktatorske, mafijaske vladavine. A ti? Primas 400 eura/mesecno. Da li je to u redu? Kako mozes da kritikujes nedemokratski (ne postojeca opozicija) sistem u RF, a ne vidis sta Milo radi u sred CG? On se kao LOPOV napljackao sa porodicom, nabavio sebi i porodici najvecu banku, Univerzitet, nekretnine na moru, zlato na racunima u Dubaju. Sve to stvorio od mizerne plate! Ti taj LOPOVLUK neces da vidis. A vash Tuzilac goni krivicno Medojevica za pishljivih 30 000 eura da dokaze otkud su to stekli u stranci? Treba da si totalno bez mozga da kazes da je to u redu? A u Russiji – ehh tamo nema demokratije!! Rusi se mesaju, hoce da nam pomognu da skinemo 30-dugu diktaturu! To je bash sramota. A to sto US Kongress odobri 70 miliona da se pomogne opozicija u SR da se skine SM? Sta je to? To nije mesanje u stvari Srbije u njihovo pravo da sami biraju svoje dikatore? US nece da organizuje „CG Prolece“, da se diktator konacno skine. Sta mislis zasto? Bravo, pogodio si. Zato sto je ucenjen priznao „Kosovu“ (vekovna sramota za CG) i ugurao CG u NATO protiv 80% volje naroda! Sta je to po tebi? To je tvoje lobiranje za CG. Jel’ tako?

  Ti pre svega mora da budes chovek. Da imash svoje dobro ime. Da kazes kako se prezivash, koji si Komlen? Da tvoji komsije sude kakav si i sta si. Komsije bi te prezreli, kad bi znali da podrzavas legalizaciju OTIMANJA KIM. Po kom MP je OK bombardovati SCG 78 dana, napraviti 100 miljardi $ stetu i onda im oteti 15% teritorije? Moze neko i da pomisli da se radilo o „humanitarnom bombardovanju“, ali kad na kraju kazes „NEMA POVRATKA OTETIH 15% TERITORIJE SR, pa makar svi vi stojali na glavi, pa makar bilo kakva vlast dosla u SR“, onda se vidi iz aviona da se radilo o strateskom ratu, koji nije imao nikakve veze sa Albancima. Dakle radilo se o Bozjoj nepravdi. Tu nepravdu je Milo prvi na svetu priznao zajedno sa HR, Turskom i S Arabijom. I ti to nazivas Lobiranjem za (sramotu) CG?

  Snaga demokratije u US je sto se radi o SAMOKORIGUJECEM SISTEMU. Tramp je pobedio, jer je izasao pred narod i rekao otprilike sto ja ovde pricam. Rekao je da je 2 triliona (hiljade milijardi!) bacenih za okupaciju Iraka NAJVECI BLANDER U ISTORIJI US! Time je postao meta establismenta (Vojno ind. kompleks, Bush-Klinton masinerija), ali na svaki njegov skup spontano dodje po 20 000 – 30 000 ljudi.

  Reci mi u chemu greshim i ako si u pravu, obecavam, ja cu se okrenuti za 180 stepeni.

 5. 0
  0

  Moj najomiljeniji film je stari kaubojski film „Shejn“ (Shane). Shejn u filmu je omanjeg rasta, neznih crta sa gromoglasnim glasom, koji odaje dignitet, ponos, samopouzdanje. On je u filmu najcuveniji revolveras, ali je shvatio da u tom ubijanju nema buducnosti, bacio je revolver i otisao da trazi da se skrasi, zasnuje porodicu… Ima scena na pocetku gde on na ogromnom konju, nenaoruzan jase preko necijeg imanja. Vlasnik seljak ga zaustavi uperenom pushkicom. Seljakov mali sin stoji pored oca.

  Ovo je dijalog, koji nikad nisam mogao da izbrisem iz secanja:

  Seljak: „Stani! Nelegalno prelazis preko tudjeg poseda. Snesta se okreni i vrati se odakle si dosao“!

  Shejn: „Ja cu se odmah vratiti, ali tek onda, kad ti spustish dole tu pushku“… Shejn je nenaoruzan, goloruk, ali njegov ledeni glas je pokolebao seljaka. Drugim, blazim tonom nastavlja.

  Seljak: „Kakve to ima veze, da li cu ja prvi da spustim pushku, u bilo kom slucaju – ti morash da se pokupish i odesh natrag“?

  Shejn: „BUT i WOULD LIKE IT TO BE MY IDEA“. (Tachno, ali ja bih zeleo da to bude moja ideja.

  Moja cela filozofija je u toj recenici.

  Za mene nema lepse zemlje od US. Raj na Zemlji. Bajke mogu da vam pricam o uslovima za nauku u US. US Ustav je savrsenstvo. US je najuspesniji socijalni eksperiment u istoriji Sveta.

  To sve receno, US zvanicna spoljna politika bazirana na INTERESIMA je nemoralna (U mom interesu je da opljackam banku veceras i da me ne uhvate).

  Uterivati CG u NATO protiv volje 80% naroda. Sta je to? Nemoral. Uterivati u Vojni Savez CG, koristeci UCENJENOG DIKTATORA. Sta je to? Nemoral.

  Ja disem i jedem demokratiju. Ali ni demokratija ne sme da se namece na silu, a da ne govorim o nametanju diktatora narodu CG na silu (radi KRATKOROCNIH strateskih interesa).

  LA DÉMOCRATIE EST MON MONDE. O WH LES OPINIONS COLLENT, LA DÉMOCRATIE PROSPÈRE. MAIS, MEME LA DEMOCRATIE DOIT ETRE MON IDEE

  • 0
   0

   Za mnoge stvari si u pravu, ali istovremeno patiš od ozbiljnog nedostatka informacija o CG.
   Za članstvo CG u Nato je samo nekoliko procenata građana manje nego što je bilo za državnu nezavisnost; ako je za nezavisnost bilo 55%, za Nato je to oko 51-52% onih koji glasaju. U razgovoru sa ljudima se može i shvatiti koji su to ljudi i koji su njihovi razlozi za to. Ne znam otkud barataš cifrom od 80%, pročitao si ovdje?
   U našoj prosrpskoj opoziciji je već neko vrijeme prisutna teza da se ova vlast ne može smijeniti na izborima već se za to treba izboriti na ulici. Da živiš ovdje znao bi za to. Onda se u jednom trenutku krenulo u realizaciju takvih ideja. Da su ih rusi pomogli samo parama kao što pomaže američki Kongres svoje favorite, to bi nekako prošlo i ne bi se dizala velika prašina. Nažalost, iz Beograda je potvrđeno da su između ostalog i ruski špijunski sateliti pratili kretanje crnogorskog premijera i nekome dostavljali te podatke; to je već prešlo svaku mjeru. Tebi ostaje da sumnjaš u te podatke, ali o tome onda više ne možemo diskutovati. Primjena zakona kod je nas još uvijek prečesto selektivna. Političarima su se opraštali svakakvi “nestašluci“. I u pravo ste za jedno, posle poslednjih izbora je donijeta politička odluka da se prema akterima tih događanja (koji su prevršili svaku mjeru i predvidjeli i upotrebu oružja) primijene zakonske mjere. To je ono što gledaš sada: suđenje svim akterima, kako političarima tako i budalama i mitingašima koji su se tu našli da ni sami ne znaju kako, onima umiješanim u pranje novca za političku kampanju i svima drugima do poslednje sitnice. To je puna primjena zakona na čemu ova država polaže i jedan ispit u evropskim integracijama.
   Ne znam hoćeš li vjerovati ali pitanje Kosova ovdje nikoga ne zanima (osim čitaoce ovog portala što je oko 20% aktivnog glasačkog tijela u CG). To je valjda samo priznanje faktičkog stanja. Vlada je prije izbora izašla sa svojim programom evropskih i evroatlanskih integracija, ljudi su glasali za to i dali im mandat. To je samo jedan (neophodan?) korak u realizaciji tog programa. Vlada radi svoj posao a građani se puno ne zanimaju za to. Lično mislim da Kosovo istorijski ne pripada srbima još od vremena kada su se oni u dvije velike seobe preselili u Vojvodinu i napustili tu teritoriju. Ne znam ni šta bi oni danas radili sa 2 miliona albanaca u svojoj državi, ali ako uspiju neka im je sa srećom; smetati im nećemo ali nećemo ni učestvovati u njihovim propalim projektima.
   O dubrovačkoj avanturi i prebogatim političarima drugi put, da ne zamaram auditorijum.

   • 0
    0

    Treba Komlen vise puta da procita i prouci sjajan tekst gospodina Srdjana Loncara.Jer smesno je komentarisanje gospodina Komlena da je Kosovo izgubljeno seobom Srba!Jevreji su prisilno napustili svoju zemlju ,ali je se nisu odrekli.I vratili se posle 2000g.Srbi su cinili vecinu na Kosovu i posle seobe.Ako je Kosovo izgubljeno posle seoba,zasto onda bombardovanje 1999?Jasno je onda kako je Siptarima poklonjeno tudje.Osim toga nema ih 2.000 000,to je samo izmisljotina.Sele se masovno zbog toga sto su ih Ameri „usrecili“po raznim osnovama.Ni njihove zene nece da radjaju iza zidina buljuk dece Kako to da u Pristini ima pola miliona Siptara a glasa 89.000!??Popis nikada nije sproveden kako treba.Kosovo se prazni i od njih.Priznavanje od CG,objasnio Srdjan odlicno.Mogla je CG da postupi kao i onih 5 zemalja EU.I miran san!Ali,neko je u prooocepu,à zna se ko. Procenat o gradjanima CG koji su za nato od 52%,po „matematicaru“Komlenu je pun humora.Pa ni Hrvati nisu imali taj postotak!I na kraju texta g.Komlena biser.Nece da zamara auditorijum sa dubrovackom avanturom i prebogatim politicarima!!

   • 0
    0

    A odkuda tebi podatak koliko je procenata bilo za i protiv ulaska u nato,neka potplaćena anketna kuća ti je to rekla i prihvatas zdravo za gotovo,ako su toliko bili sigurni sto nisu raspisali referendum pa onda da vidimo. A ko je iz Beograda potvrdio za ruske agente av i njegovi kompanjoni pa i on isto izmislja kojekakve atentate na njega te ljudi bez oruzja te oruzje bez ljudi,te bently na kruznom! A ljudi sa Kosova su pobegli od balijskog noza i bilo im je zabranjeno da se vrate posle drugog svetskog rata a kasnije su pobegli od siptarsko noza. Bilo je i onih koji su prodali svoje ali njih je mali procenat! I nema Albanaca 2 miliona ako ih ima milion. Kako su Srbi osvojili 16%glasova na zadnjim izborima na Kosovu a ima ih 3% stanovnistva? Po tebi onda ni CG ne pripada Crnogocima nego kome,kada vas ima vise u BG nego u CG!

 6. 0
  0

  Nekad ne baš davno , dok se cijenila ljucka riječ i poštovali pravi ljudi i pravi prijateli pjevalo
  Sa istoka suce sija oj Rusijo majko mila“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here