Насловна Насловна Пилот обореног Ф-117: Падао сам и мислио како ме чекају Срби

Пилот обореног Ф-117: Падао сам и мислио како ме чекају Срби

4
ПОДИЈЕЛИ

Дејл Зелко, пилот „невидљивог“ авиона Ф-117, којег је српска ПВО оборила четвртог дана НАТО бомбардовања 1999, говорио је у серијалу „Националне географије“ о томе како је преживио обарање и како је извучен у највећој акцији спасавања још од Вијетнамског рата.

Зелко је 27. марта полетио из базе Авијано у Италији, да би најприје отишао на сјевер Србије, а онда се спуштао јужно ка Београду, где је бацио двије бомбе тешке по 900 килограма. Још док се кретао ка Београду, имао је лош предосјећај, а пратила га је и олуја.

Он је испричао да је осјетио неку тегобу и да је био престрављен.

„Невидљиви не може да комуницира са базом и знао сам да моји неће знати ако ми се нешто догоди“, испричао је Зелко.

Након што је испустио бомбе, планирао је да се врати у базу, али тада је почела да дејствује српска противваздушна одбрана. Испаљиване су ракете, од којих је, како је испричао, већ прва могла да га обори.

Пошто је, како наводи,  избјегао неколико ракета, једна га је погодила у крило па је авион почео да пада, али Зелко није могао да се катапултира због брзог понирања.

Испричао је да му је свашта пролазило кроз главу – његов живот, породица, слика како тугују над његовим ковчегом, авион који пада.

И одједном сам се нашао у сједишту које пада. Морао сам да се отарасим сједишта. Некако сам успио и почео сам да се спуштам падобраном. Тада сам само размишљао о томе како ме српски војници већ чекају доле, јер сам им управо бомбардовао главни град„, испричао је тај пилот.

Зелко каже да се спустио између два села, тридесетак километара од Београда. Пао је у њиву и сакрио се у каналу за одводњавање. Каже да је укључио уређај и почео да тражи ГПС сигнал.

Додаје да му је лакнуло када је успоставио везу са базом.

Сатима сам био у каналу. У даљини су се чула возила, хеликоптер„, прича Зелко.

Када је и долетео хеликоптер из Тузле, појавио се проблем – уређај за инфрацрвени сигнал се покварио, а на радију се чуло „јави се, не видимо те“.

„Искочио сам из канала и упалио сигналну ракету. Чекао сам ко ће ме први ухватити. Притрчала су два војника, нијесам знао чији су док нијесу проговорили на енглеском“, испричао је Зелко, преноси Блиц.

Дејл Зелко је долазио у Србију 2012. године. Он је тада у Ковину био гост Золтана Данија.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Da je dopao rukama nasima ne bi ga disao zadugo. 🙂
  Mnogi koji su izgubili najrodjenije u bombardovanju i okupaciji ne bi se ni sad razmisljali mnogo da im ovo govno padne u ruke.
  Mali tupi perorez i akcija… 🙂

 2. 0
  0

  Ово је лоша бајка. Ивица и Марица је много боља бајка, а и реалнија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here