Насловна Друштво Пије више од 50 одсто средњошколаца

Пије више од 50 одсто средњошколаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Истраживање Института за јавно здравље показало је да више од 50 одсто средњошколаца пије алкохол, док је до 16. године седам процената ученика потврдило да је конзумирало неку од илегалних дрога, укључујући кокаин, екстази и ЛСД.

pice-mladi-alkohol-foto-shutterstock-1394113736-456991

Скоро 60 одсто дјеце је, показали су подаци, потврдило да су у узрасту до 13 година попили неко од алкохолних пића, док се 10 одсто први пут напило у овом узрасту.

Директорица Центра за промоцију здравља у Институту за јавно здравље Агима Љаљевић оцијенила је за Дан да је зависност присутна у млађој популацији и да се све више спушта граница животне доби када млади почињу да експериментишу са психоактивним супстанцама.

Љаљевић каже да узнемирава податак да велики проценат дјеце, између 18 и 25 одсто, наводи да не знају да ли постоји ризик од употребе дрога, првенствено амфетамина и екстазија. Она је упозорила да је истраживање показало да су дјеци школског узраста доступне психоактивне супстанце.

Око 23 одсто дјечака и 15 дјевојчица изјавило је да би им било прилично лако да набаве канабис ако би то жељели, док 10 одсто дјечака и осам одсто дјевојчица на тај начин сматра да може да набави амфетамине, а екстазије 13 одсто дјечака“, наводи Љаљевић.

Резултати истраживања су показали да је седам одсто ученика до 16 године пробало илегалне дроге канабис, амфетамине, кокаин, крек, екстази, ЛСД или друге халуциногене, хероин и ГХБ.

„Дјечаци у односу на дјевојчице предњаче у конзумирању канабиса, пошто је осам процената испитаних дјечака пробало ту дрогу, као и три одсто дјевојчица. Иако су дјевојчице склоније употреби транквилизера или седатива, злоупотреба ових љекова у комбинацији са алкохолом је скоро једнако заступљена код оба пола“, рекла је Љаљевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here