Насловна Насловна Пет сценарија за дјеловање опозиције на државном нивоу

Пет сценарија за дјеловање опозиције на државном нивоу

1
ПОДИЈЕЛИ

dritan_abazovic_site-640x330

Посланик Позитивне Црне Горе Дритан Абазовић навео је, у ауторском тексту објављеном у ,,Вијестима“, пет потенцијалних сценарија за дјеловање опозиције на државном нивоу.

Први сценарио је ,,да СДП којем је ДПС такође показао гдје му је мјесто, напусти власт и прекомпозицијом у парламенту формира нову већину са опозицијом и мањинама“. Абазовић је сигуран да би опозиција подржала и мањински СДП, да сам формира Владу, уколико не желе да одговорност или функције дијели са још неким.

Према његовим ријечима, сценарио број два је да се уједине сви политички, неполитички, формални и нефомални субјекти који су против ДПС-а.

,,Слично као што је то био ДОС у Србији када се рушио Милошевић. Без неке велике филозофије и размишљања сви политички, неполитички, формални и нефомални субјекти да стану у блок док се не изведе промјена власти, а након тога се, логично, формира техничка влада и организују фер избори. Па, ко побједи, нек му је сретно“, сматра Абазовић.

Трећи сценарио је, како истиче Абазовић, напуштање свих институција од стране опозиције на државном и локалном нивоу и улазак у општи бојкот.

,,Ово не би био очајнички потез губитника којима је све и свако крив за пораз, већ јасан одговор да се не жели на било који начин помагати функционисање оваквог недемократског система који не жели да процесуира ни најочигледније злоупотребе“, оцијенио је посланик Позитивне Црне Горе.

Четврти сценарио је оснивање државотворног блока у који би ушле партије и цивилни субјекти који су на референдуму доминатно били опредијељени за суверену и независну Црну Гору.

,,Полазећи од тога да они тада нијесу гласали за приватну државу у коме ће подземље одређивати ко ће вршити власт и у малим општинама, већ су је замишљали као кућу свих њених грађана у коме ће институције чувати правни поредак и радити по Уставу и закону, овакав савез постаје могућ. Такав блок би сигурно имао добре шансе за остваривање завидног изборног резултата који би, у комбинацији са осталим опозиционим снагама, на ванредним парламентарним изборима могао формирати већину“, сматра он.

Последњи, пети сценарио, је „да се настави овако као и до сада, „у се и у своје кљусе“, свако за себе“.

,,Мрцварење политичке сцене у коме ће сваки субјекат бранити своје мизерне привилегије и непотребно трошити енергију грађана. То што ће на једним изборима неко имати 3% мање, а на другим 6% више, суштински ништа не мијења, само симулира демократију пред домаћом и међународном јавношћу. Истина, на парламентарним изборима оваква тактика је дала резултат, али је питање након свих дешавања и афера да ли са њом треба наставити“, закључио је Абазовић.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Bravo Momce…! Odusevljash me svakim danom- sve vishe.

    Zbog tebe I bro. naseg Bojanica, postao bi Pozitivac odmah!! Smao da se josh „uprosjece“ Jasavicka i Pajovic onaj jehovin witness, plavi.

    Da budete svi na istoj liniji nenapadanja Srba- a ti si to vec pokazao.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here