Насловна Политика Перкс са представницима вјерских заједница ради промоције хранитељства

Перкс са представницима вјерских заједница ради промоције хранитељства

0
ПОДИЈЕЛИ

unicef_logo-1024x791

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Подгорици, Бенџамин Перкс, позвао је представнике вјерских заједница у Црној Гори да се придруже кампањи Свако дијете треба породицу, како би се повећала подршка хранитељству.

Перкс је, како је саопштено из УНИЦЕФ-а, већ разговарао са предсједником Јеврејске заједнице у Црној Гори, Јашом Алфандаријем, а данас ће се састати са барским надбискупом Зефом Гашијем.

Сјутра ће разговарати са реисом Исламске заједнице у Црној Гори Рифатом Фејзићем, као и са митрополитом Црногорске православне цркве Михаилом.

Перкс ће се у четвртак састати са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем.

Перкс је поручио да су вјерски лидери су утицајне фигуре широм свијета. ,,Из тог разлога, одлучили смо да их позовемо да се придруже овој кампањи која промовише право сваког дјетета да живи у безбједном и топлом породичном окружењу”.

,,Уз њихову подршку, наш циљ је да повећамо број хранитеља у земљи и смањимо број дјеце која одрастају у институцијама”, казао је он.

Недавно истраживање УНИЦЕФ-а показује да 58 одсто грађана у Црној Гори сматра да је смјештање дјеце у институцију добро рјешење за дјецу без адекватног родитељског старања.

,,Међутим, најбоља свјетска истраживања рађена током посљедњих 50 година показују да се смјештањем у институције дјеца у раном дјетињству излажу ризику од заостајања у психолошком, емотивном и физичком развоју, што се једино може надомјестити његом у топлом породичном окружењу”, казали су из УНИЦЕФ-а.

Због тога су, како су подсјетили, Влада, УНИЦЕФ и Делегација Европске уније у Подгорици у септембру покренули кампању “Свако дијете треба породицу”, која позива грађане да отворе своја срца и домове за дјецу којој је потребно топло породично окружење.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here