Насловна Друштво Пензију тражило 300 полицајаца, Коњевић бира

Пензију тражило 300 полицајаца, Коњевић бира

0
ПОДИЈЕЛИ

Више од хиљаду полицајаца заинтересовано је да напусти службу, али је до сада само око 300 службеника поднијело захтјев за пензионисање, сазнају “Вијести” у Министарству унутрашњих послова (МУП).

policajci i rasko konjevic

Према незваничним сазнањима из те државне институције,  до сада је око 150 полицајаца добило одобрење министра Рашка Коњевића за одлазак у мировину.

“Вијести” сазнају да је већина заинтересованих за пензионисање одустала од те намјере након што су у Фонду пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) добили информацију о износу  евентуалне пензије, који би могли да добију.  

Спекулације запослених да полиција није измирила доприносе за пензијско-инвалидско осигурање демантовао је директор Фонда ПИО Душан Перовић.

“Министарство унутрашњих послова, у чијем саставу је и Управа полиције, измирило је обавезе за ПИО за своје запослене у цјелости”, казао је Перовић “Вијестима”.

Полицајци са којима су “Вијести” разговарале оцијенили су да Коњевић  жели да задржи “часне и искусне полицајце”, који би у пензију јер су  незадовољни статусом, а наводно им не нуди им никакав подстицај да остану.

“Пензијом награђује нераднике и лоше полицајце и људе одобравајући им одлазак. На тај начин чисти полицију преко наших леђа”,  казао је “Вијестима” саговорник из полиције.

Измијењеним Законом о унутрашњим пословима у старосну пензију може полицијски службеник који поднесе такав захтјев,  а министар му одобри, под условом да му  радни однос престане до 1. априла 2015. године, ако је до 31. јануара 2015. године навршио 40 година живота и 20 година стажа осигурања, од чега најмање десет година ефективно на пословима са бенифицираним радним стажом.  

“Захтјев за остваривање права на старосну пензију подноси се Фонду ПИО најкасније до 1. јула 2015. године,” рекао је Перовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here