Насловна Политика Пентагон се спрема за космичке нападе Русије и Кине

Пентагон се спрема за космичке нападе Русије и Кине

0
ПОДИЈЕЛИ

На четрдесету годишњицу историјског „свемирског руковања“ совјетског „Сојуза“ и америчког „Апола“, уместо да размишља о продубљивању космичке сарадње, Пентагон се бави хипотетичким нападима Русије и Кине из космоса.

kosmos

Заједничким летом „Сојуза“ и „Апола“ 1975. године стављена је тачка на свемирску трку тадашњих суперсила, која је почела још 1957. Четрдесета годишњица тог догађаја обележава се широм Русије, али и САД. Ипак, Вашингтон не мари превише за сарадњу с Москвом у области освајања космоса.

И не само то, Пентагон је најавио оснивање новог центра намењеног одбрани америчких сателита од хипотетичких претњи Русије и Кине.
Сојуз-Аполо: 40 година од историјског совјетско-америчког лета у свемир

На тај начин ће, како је наведено, Пентагон и влада моћи ефикасније да усклађују своје деловање у случају напада. Центар је део пројекта Министарства одбране САД, с буџетом од пет милијарди долара које су намењене побољшању космичке безбедности.

Доцент Мерилендског универзитета у Фростбергу у интервјуу телевизији Раша тудеј изјавио је да је све то резултат сталне конфронтације САД с Русијом и Кином.

„Када се САД не би непрестано упуштале у сукоб с Русијом и Кином, имали бисмо много мање разлога за бригу. Потребно је да више сарађујемо. Владе разних земаља покушавају да се ограде једне од других. То нема никаквог смисла. Због чега измишљати топлу воду? Ја сматрам да је сарадња много боља“, навео је експерт.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here