Насловна Политика Пентагон: Нисмо безбедни у случају ракетног напада Русије!

Пентагон: Нисмо безбедни у случају ракетног напада Русије!

0
ПОДИЈЕЛИ

Пентагон је забринут због тежње Русије да повећа домет и ударну моћ својих крстарећих ракета које носе бродови, подморнице и авиони.pentagon

Иступивши на слушању у Конгресу САД, шеф Северне команде Оружаних снага САД, адмирал Вилијам Кортни, рекао је:

„Русија се приближава свом циљу: да своје тешке бомбардере, подморнице и бродове опреми крстарећим ракетама великог домета са неатомским бојевим главама које може лансирати изван зона које су у домету наше противракетне одбране”.

Кортни је задужен за одбрану саме територије САД, а истовремено је на челу Обједињене команде аерокосмичком одбраном Северне Америке. Утолико има већу тежину и ово што је у наставку рекао:

„Све ово шири могућности Кремља у области еластичног обуздавања САД без употребе нуклеарног оружја. Ако се ова тенденција настави, са временом ћемо се суочити са проблемом како да обезбедимо заштиту Северне Америке од руских крстарећих ракета. Забринути смо зато што наши противници располажу безмало истим техничким могућностима као и ми да праве крстареће ракете са обичним бојевим главама које ће им омогућити да наносе ударе по Сједињеним Државама без очевидног ризика да уследе контраудари нуклеарним оружјем”.

Кортни је рекао конгресменима да су САД током свих протеклих 40 година располагале најбољим у свету високопрецизним крстарећим ракетама са обичним бојевим главама способним да остану неприметне за противракетну одбрану противника. Па додао:

„Међутим, појава у рукама друге стране истих могућности за наношење идентичних удара са великих растојања може нам отежати одбрану сопствене земље. Зато молим Конгрес да не жали средства за појачану контролу ваздушног и поморског простора ради благовременог откривања ракетних претњи и усавршавања противракетне одбране територије САД”.

Кортни је посебно указао да су САД потребне додатне могућности за откривање (руских) стратешких бомбардера, подморница и бродова и за њихово уништавање пре него што успеју да нанесу ракетни удар. При том је био сликовит:

„Ликвидирати онога ко држи лук у рукама увек је технички лакше него стрелу која већ лети”.

За развој противракетне одбране, администрација Барака Обаме има намеру да у наредној финансијској години потроши 9,6 милијарди долара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here