Насловна Поглед Пенг Лиjуан – симбол савремене и модерне Kине

Пенг Лиjуан – симбол савремене и модерне Kине

0
ПОДИЈЕЛИ

Супруга кинеског председника Си Ђинпинга, Пенг Лиjуан, коjа са њим борави у званичноj посети Србиjи, привлачи и код нас, као и свугде у свету где се поjављуjе са своjим супругом, велику пажњу медиjа.

Своjом поjавом, наступом и комплетном личношћу Пенг одудара од некадшњих кинеских првих дама и сматра се симболом савремене модерне Kине.

Светски медиjи jе називаjу кинеском Џеки Kенеди и оцењуjу да jе унела дах свежине у кинески политички живот.

У своjоj земљи позната jе и по изузетноj музичкоj кариjери, а светска jавност jу jе упознала када jе постала прва дама 2013. године.

Kао солисткињи кинеског воjног оркестра са чином генерала, њоj се дивило стотине милиона људи jер jе 25 година заредом учествовала у новогодишњим програмима на централноj телевизиjи коjу прати цела нациjа. 

После венчања 1987. године све jе ређе наступала да би се 2008. године потпуно повукла када jе Си изабран за потпредседника Kине.

Сада се ангажуjе у добротворном раду, помаже оболелима од ХИВ-а,  борби против туберкулозе. Постала jе амбасадорка Светске здравствене организациjе.

„Kао особа из jавног живота осећам да би требало да уложим сву своjу снагу да помажем људима“, описала jе своjевремено своj нови ангажман.

У jедном интервjуу из 2006. године jе описала сусрет са будућим мужем са коjим jе у браку сада већ скоро 30 година. Наводно jе обукла широке воjне панталоне jер jе хтела да види да ли он придаjе значаj њеном изгледу, пренели су медиjи.

Си међутим, коjи jе тада био политицки функционер од кариjере ниjе знао колико jе позната и признао jе да ниjе гледао њене телевизиjске наступе.

Пенг jе, пре него што jе постала прва дама, слављена као „краљица кинеске народне уметности“, а наступала jе у 50 земаља.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here