Насловна Политика Пековић: Зауставићемо функционисање по принципу ,,продај, позајми, потроши”

Пековић: Зауставићемо функционисање по принципу ,,продај, позајми, потроши”

3
ПОДИЈЕЛИ

,,Мој град, Никшић, некада хваљен и слављен, као највећи индустријски центар Црне Горе који је запошљавао само у привреди око 20 000 људи Никшићана, а и Црне Горе, нажалост више то није. Они са мало дужим памћењем, носталгично се присјећају бројних признања и награда које су готово сваке године добијали производи овдашњих фабрика. Било да се радило о златном никшићком пиву које је производила пивара » Требјеса« , а које је свјетско, а наше, било да се радило о стилском намјештају ШИК »Јаворак«, о квалитетној руди фабрике »Рудника боксита« или најквалитетнијим челичним производима никшићке »Жељезаре« која је подигнута 1953. као први објекат тешке индустрије у Црној Гори, затим, велики Пољопривредни индустријски комбинат, никшићки »Металац«, грађевинско предузеће »Црна Гора«и бројна друга предузећа, као и чувени хотел »Оногошт« који је по услугама и квалитету био заштитни знак никшићког угоститељства. Сва ова предузећа запошљавала су од 1000 до 7000 радника, као на примјер »Жељезара«. И замислите само логику овдашње власти која је 90-их година прошлог вијека продала најпрофитабилније предузеће у Никшићу, пивару, наводно због изградње пруге Никшић-Подгорица, а изградња пруге је трајала више од 20 година. Новац је, кажу, утрошен за предизборне кампање„, изјавила је Анђела Пековић, портпаролка Демократа.andjela dem cg

Пековићка сматра да су доласком на власти, дошли и неки нови људи који су обећали народу бољи живот. Угашене фабрике и предузећа, некада индустријски гиганти који данас броје до 200 радника који су константно у штрајку, право су огледало тих обећања.

,,Деценијама су ови колективи по свему били најузорнији у Црној Гори, који су им по значају и вриједносним критеријумима и припадале. Све ове фабрике, сви велики угоститељски објекти, обезбјеђивали су хиљадама запослених пристојну егзистенцију, стварали кадрове, и то какве, за нове фабрике, да би свему дошао крај. Дошли су неки нови људи, узели власт и све друго, обећавши народу да ће да живи боље. А како су му помогли, Никшићани и грађани Црне Горе су свједоци и жртве њихове »помоћи«. Мање више стале су фабрике.Људи остали без посла, на бироима рада, нови кадрови умјесто на нова радна мјеста такође се селе на бирое рада, а Никшић сав у дуговима. Затворен ПТК, Металац, хотел »Оногошт«, »Жељезара« и »Боксити« запошљавају највише од 250 до 300 радника који већину времена штрајкују или страдају на послу због неадекватних услова рада, јер неолиберални концепт капитализма једног црногорског професора довео је радничку класу у ропски положај. Тако је стање у никшићкој привреди, и у Никшићу уопште, постало Црне Горе огледало. Заправо, одраз ове власти која се у Никшићу огледа. Општина Никшић грца у дуговима. Тај дуг 2015. износи преко 47 милиона. Ко је, и зашто Никшић толико задужио? Сви ти људи имају своје име и презиме. Да је држава била правна, да су функционисале институције система, да се домаћински пословало, да се водило рачуна о интересима грађана Никшића, да су вољели Никшић, не би га довели у овако тешко стање, а некад смо имали највећи бруто доходак по глави становника не само у Црној Гори, већ у бившој Југославији. Да ли премијера боли када види у каквој се ситуацији налази његов родни град? А замислите да Никшић није његов родни град, па шта би тек онда било са Никшићем и Никшићанима? Но, може ли бити горе?

Јесте ли примијетили како је последњих година Никшић постајао некако “стишан и сив, потонуо у суморност”? Много је мање смијеха, чак и код младих, само још увијек дјеца грају.И није то толико због ових хладних никшићких зима и несносне љетње вреве, колико због несносног безнађа“, сматра портпаролка Демократа.

Пековићка поручије да ће Демократе прекинути ту традицију продаје и зајмова. Никшић као град богатих ресурса, и огромног потенцијала за развој транзитног туризма, не би требао да живи сиромашно.

,,Демократе зато поручују- зауставићемо функционисање по принципу “продај, позајми, потроши”. Никшић је град који је изузетно богат ресурсима, као и потенцијалима за развој транзитног туризма, а свједоци смо да у њему грађани живе сиромашно, не својом кривицом, већ власти коју треба довести “к спознанију права”, а зна се тачно шта је и како ко радио. Сви они који су узимали туђе, то туђе ће морати вратити. Јер Демократска Црна Гора ће поштовати законе државе, тражити одговорност за неодговорне, поштујући самим тим и грађане који ће им указати повјерење“.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Sve je ovo davno ispričano, i sad su ovi došli sa nekom suvom i bezveznom pričom, bez ijednog konkretnog predloga i akcije. Bečić je veći prevarant od Pajovića, a obojicu kontroliše Đukanović

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here