Насловна Мозаик Пекић: Ми смо Срби усплахирено и пометено стање духа

Пекић: Ми смо Срби усплахирено и пометено стање духа

1
ПОДИЈЕЛИ

„Ми, Срби, и нисмо нација. Ми смо усплахирено и пометено стање духа. Ми и постојимо, заправо, само из ината!“, написао је једном српски писац Борислав Пекић.

„Није Пекић за једну сезону. Мислим да млади људи налазе у његовим делима, говорима и дневницима јако много материјала за размишљање. Ми смо нестрпљив народ. Желели бисмо да се све обави одмах, јуче по могућству. А промене захтевају време. Што би рекао Пекић: ‘Немојте гледати на сат!’ Ми смо, као и остале источноевропске државе, имали велики историјски прекид. Поред тога не смемо заборавити да су Турци овде били до јуче рачунајући на историјско време. Имали смо и ратове, и огромне губитке у људству. Долази Пекићево време, али полако, мало помало. Треба времена да се у Пекића зарони и да се он сагледа са свих страна. Он захтева читав институт научника разних дисциплина који би требало њиме да се баве,“ казала је за „Експрес“ његова супруга Љиљана Пекић и додала:

„Није Пекић био наиван. Знао је он тачно шта нас чека, али није баш експлицитно желео то да каже, нити да одушевљење младих полије хладном водом. Не би то било опортуно. Он је био човек од мало речи, али су оне биле прегнантне значењем. Па ко хоће и потруди се – разумеће. Видео је он даље и више него остали. Он је толико времена провео у размишљању, и само га треба читати и поново читати, и враћати му се стално.“

Сви народи могу бити националисти, само Срби не могу

„Важно је читаоце упутити на цео тај цитат из Златног руна: ‘Ми, ти Срби, и нисмо нација. Ми смо усплахирено и пометено стање духа. Ми и постојимо, заправо, само из ината!’,“ казала је Љиљана Пекић и додала:

„Mорам рећи да ме нервира то што сви народи могу бити националисти, само Срби не могу. Наравно да је Пекић знао све мане свог народа, боље него сви остали, али је био велики родољуб. Али, ми немамо другу нацију, ту смо се родили и морамо да делимо све са њом, ми немамо резервну нацију. И ми сви имамо многе заједничке особине.

Он је највише критиковао сам себе, па није чудо што је критиковао и Србе.

Знамо ми добро какви смо, али ми је доста да будемо стално за све криви. Ти ‘милитантни’ Срби су били добри када су се херојски борили у Првом светском рату, лудачки храбри изгинули у незапамћеном броју.

Још једну ствар морам да кажем, а која се не зна. Ни Пекић, ни ја, ни наша ћерка, нисмо узели британско држављанство, иако смо могли. Пекић је сматрао да је рођен као Србин, да је српски књижевники као такав и остаје до краја живота. Александра и ја смо се с тим солидарисале.“

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Др Рудолф Арчибалд Рајс (Rudolph Archibald Reiss), швајцарски публициста, доктор хемије и професор на универзитету у Лозани, у Првом светском рату био је форензичар који је истраживао ратне злочине почињене над Србима. Као високо образован човек и странац лако је спознао карактерне црте Срба. 1928. године написао је књигу и поручио: „Чујте Срби, чувајте се себе“.
    Свако ко буде прочитао (преслушао) књигу схватиће да се у менталитету Срба ништа у протеклих 100 година није променило…

    https://www.youtube.com/watch?v=SaTgpTbos4Y&index=59&list=PLgwaZFsPt9qad8KcFtCFkIT1knHbWg1yh

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here