Насловна Политика Пејановић Ђуришић у Вашингтону лобира за НАТО

Пејановић Ђуришић у Вашингтону лобира за НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Министарка одбране Милица Пејановић Ђуришић боравиће од 23. до 27. марта у Сједињеним Америчким Државама ради учешћа на шестим билатералним консултацијама у области одбране у Пентагону, гдје ће лобирати да наша земља што скорије добије позив за чланство у НАТО, и ако је већина становништва против уласка.

Milica Pejanovic

Ђуришић ће се у САД-у састати са представницима Сената, Конгреса и Стејт Департмента, стоји у платформи за посјету Пејановиц Ђуришић коју је јуче усвојила Влада.

Пејановић Ђуришић ће током посјете нагласити да су укупни односи са САД као стратешким партнером изузетно добри, што се посебно односи на сарадњу у области одбране.

“Напоменуће да је сарадња са САД-ом додатно оснажена од септембра 2013. године када је у Министарству одбране почео са радом амерички савјетник за логистику који је својим искуствима допринио успостављању функционалног и ефикасног система логистичке подршке јединицама Војске Црне Горе, а од септембра 2015. године са радом ће почети савјетник у области људских ресурса”, стоји у информацији.

Такође, додају, пренијеће недвосмислену поруку да се једино кроз интеграцију у европске и евроатлантске структуре могу дугорочно осигурати мир и стабилност на Балкану.

“У том контексту, министар ће у својим излагањима нагласити да НАТО чланство представља спољнополитички приоритет Црне Горе и да је Влада, кроз интензивне активности, посвећена овом циљу”, стоји у информацији.

Како је наглашено, министарка ће истаћи да је у октобру 2014. године у Бриселу представљен В годишњи национални програм АНП који су земље чланице НАТО-а оцијениле као квалитетан и са јасно истакнутим приоритетима за наставак реформских процеса.

Такође, апострофираће посвећеност Министарства даљој имплементацији Стратегијског прегледа одбране, успостављању и развоју система управљања људским ресурсима, одрживости буџета, модернизацији и опремању, као и даљој изградњи капацитета и способности ВСЦГ у циљу достизања пуне интероперабилности.

Такође, нагласиће спремност Црне Горе да подржи сваку иницијативу која има за циљ да се сва отворена питања између сусједа рјешавају на демократски начин, уз пуно поштовање људских права и слобода, и у сарадњи са свим партнерима са којима дијелимо заједничке вриједности.

У делегацији ће, поред Милице Пејановић Ђуришић, бити и Срђан Дармановић, амбасадор у Вашингтону, пуковник Рајко Пешић, савјетник министра за војна питања, потпуковник Саша Јовановић, начелник Дирекције за међаународну сарадњу, потпуковник Велибор Бакрач, изасланик одбране у Вашингтону, потпуковник Александар Пантовић, стални официр за међународне операције подршке миру у Одјељењу за операције и обуку и Дубравка Лаловић, савјетник у Амбасади у Вашингтону.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here