Насловна Друштво ПЕГИДА протестује и у Данској

ПЕГИДА протестује и у Данској

0
ПОДИЈЕЛИ

Око 200 присталица ПЕГИДА окупило се у Копенхагену, од који су многи носили бакље и транспаренте са натписима „Не насиљу и расизму“.

 ПЕГИДА

Огранак десничарске групе ПЕГИДА (Патриотски Европљани против исламизације Запада) у Данској одржао је прве протесте у земљи, на којима се у пријестоници Копенхагену и другим градовима окупило неколико стотина особа.

Како је пренијела агенција АФП, у исто вријеме организоване су контрадемонстрације које су привукле су већи број људи.

Око 200 присталица ПЕГИДА окупило се у Копенхагену, од који су многи носили бакље и транспаренте са натписима „Не насиљу и расизму“.

Поједини су носили и насловне стране француског сатиричног недјељника „Шарли Ебдо“, чију су редакцију у Паризу 7. јануара напали наоружани исламисти и убили 12 људи.

У Еребру се 300 људи окупило на контрамитингу, а у Архусу, другом по величини граду у Данској, било је 30 присталица ПЕГИДА и 300 противника.

Организатори протеста ПЕГИДА у Копенхагену су саопштили да демонстрирају против исламског фундаментализма, а не обичних муслимана.

„Наш циљ је да средњој класи дамо шансу да изрази забринутост поводом насилног ислама и да упутимо сигнал политичарима да смо ми гласачи забринути“, рекао је један од организатора Николај Сенелс.

Огранак ПЕГИДА у Данској је најавио да ће једном недјељно одржавати „мирне вечерње шетње“.

Њемачка полиција је забранила за јуче планиран анти-исламски митинг у Дрездену, наводећи као разлог терористичку пријетњу.

Полиција у Дрездену је саопштила да је добила информације које указују на „конкретну пријетњу“ против десничарске групе ПЕГИДА.

Како је саопштила полиција, запријећено је да ће бити убијен један од организатора планираног скупа.

Коорганизаторка протеста ПЕГИДА Катрин Ертл изјавила је потом да отказивање митинга у Дрездену не значи да ће ПЕГИДА „дозволити да је ућуткају“ и најавила наставак демонстрација за сљнедећу седмицу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here