Насловна Друштво Педофили на интернету: Од доктора наука до земљорадника

Педофили на интернету: Од доктора наука до земљорадника

0
ПОДИЈЕЛИ

У Србији не постоји јединствени профил педофила на интернету, јер је међу онима који поседују снимке дјечије порнографије било од доктора наука до земљорадника, каже за РТС начелник Одељења за високотехнолошки криминал Саша Живановић.

pedofilija

Саша Живановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да дjеца остављају и сувише података на друштвеним мрежама, али да би се рijешио проблем педофилије на интернету мора да се укључи читаво друштво.

„Приоритет МУП-а је заштита дjеце и малољетника. Од 2010. су 102 особе процесуиране, али овдје је ријеч само о нашем одјељењу. А када је ријеч о Министарству унутрашњих послова, ради се сигурно и о већем броју“, каже Живановић.

У последњој акцији шест особа је ухапшено, подсјећа Живановић и додаје да су код њих пронађени експлицитни садржаји у којима су заступљена чак и дјеца од три или четири године.

Живановић истиче да је „Маријин закон“ свакако допринио проактивнијем приступу, али и да МУП има неку врсту сарадње са приватним сектором која омогућава праћење интернет домена на којима се налазе дјечији садржаји.

На подсјећање да се у последњој акцији међу ухапшенима налазе и два повратника, Живановић подвлачи да би за рјешавање проблема педофилије на интернету свакако требало да се консултују и стручњаци попут психолога или психијатра који би требало да раде са педофилима.

Напомиње да и поред опсежних анализа не постоји јединствени профил педофила на интернету, и додаје како су се сусретали са случајевима педофила од доктора наука до земљорадника.

Интернет је постао статусни симбол, па дјеца немају један већ два профила. А на тим профилима остављају све своје податке – од имена и презимена, годишта и школе, па чак и бројеве телефона, упозорава Живановић и додаје да сви ови подаци свакако помажу интернет предаторима да дјецу жртве лакше лоцирају.

Сада је свакако неопходна појачана едукација и дјеце и наставног особља за безбједно коришћење интернета и додатну заштиту, закључује начелник Одељења за високотехнолошки криминал.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here