Насловна Мозаик „Печат кнеза Лазара“ лауреату Ранку Радовићу

„Печат кнеза Лазара“ лауреату Ранку Радовићу

0
ПОДИЈЕЛИ

У оквиру Београдских 54. међународних сусрета писаца, у манастиру Прилипцу код Пожеге, биће уручена награда „Печат кнеза Лазара“ лауреату Ранку Радовићу. Ово високо признање додјељује се за духовну поезију инспирисану хришћанством. Ове године награду је добила књига Христаниште и уручена ће бити пјеснику 21. септембра 2017, на Малу Госпојину, храмовну славу манастира Прилипац.

Пјесник Ранко Р. Радовић написао је 12 књига пјесама (Њежје, Страхор, Вучица, Вајање свјетлости, Мирис туге, Евиност, Христаниште и друге). Поезија му је преведена на велики број језика, а књиге на више од десет свјетских. Заступљен је у више од педесетак антологија и избора поезије у земљи и иностранству.

Ранко Радовић је рођен 1952. у Брези, крај Бијелог Поља. Више од двије деценије живи у Торонту, Канада. Добитник је више повеља, признања и награда у земљи и иностранству, поред осталих: међународна награда „Златни витез“ и Грамата Центра националне славе и Фонда Андреја Првозваног. Носилац је златне медаље Н. Ф. Фјодорова и Витешког крста, који додјељује Међународна асоцијација витезова са сједиштем у Москви. Издавачки савјет Руске православне цркве додијелио му је специјалну награду „Богородица Казањска – заштитница Русије“, са благословом патријарха московског и све Русије Кирила. Добитник је награде „Благодарје Светога Саве“ и награде „Јесењинова Златна јесен“. Носилац је ордена Сергеја А. Јесењина са златним вијенцем.

За Радовића је речено да је један од наших највећих живих лиричара, да је испјевао сонетне вијенце који стоје у самом врху српског пјесништва, да је његова књига Евиност нешто досад невиђено у нашој поезији, да је мајстор класичних форми и поборник строгог стиха, те чувар и ковничар језика српског.

Књижевну награду „Печат кнеза Лазара“ додјељује Удружење књижевника Србије за укупан књижевни допринос и очување националних традиција у књижевности, а покровитељи су Црквена општина Прилипац и Храм рођења Пресвете Богородице у Прилипцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here