Насловна Политика Пажин похвалио ВДТ због замолнице Швајцарској

Пажин похвалио ВДТ због замолнице Швајцарској

0
ПОДИЈЕЛИ

Новоизабрани министар правде Зоран Пажин поручио је да за њега нема ничег спорног у томе што је специјална тужитељка Ђурђина Ивановић упутила  директну замолницу Швајцарској за пружање правне помоћи у истрази  рачуна породице потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића у ХСБЦ банци, игноришући његов ресор.

zoran pazin

„Министарство правде и ја лично наставићемо да охрабрујемо носиоце правосудних функција у домаћим правосудним органима да успостављају и одржавају непосредну комуникацију са правосудним органима других држава гдје год је то могуће, а примјењујући оне компетенције које су стекли током обука, на којима је једна од тема била управо непосредна правосудна сарадња“,   изјавио је Пажин „Вијестима“.

Ивановићева  се обратила Швајцарској  заобилазећи  Министарство правде како поступак не би трајао дуго попут истраге корупције приватизације Телекома када је међународна правна помоћ тражена преко Министарства правде које је водио Душко Марковић.

МАНС и мрежа истраживачких новинара објавили су да је 2006. и 2007. Маровићева супруга Ђорђина у филијали ХСБЦ имала 3,8 милиона долара, којима су приступ имали он и син Милош.

Тужилаштво је покренуло извиђај о томе, у оквиру кога је затражило провјеру аутентичности рачуна.

Марковић је посљедњег дана свог мандата рекао да нијесу добили захтјев тужилаштва, након чега је на сајту ВДТ објављено да су   користили  Европску конвенцију о међусобном пружању правне помоћи у кривичним стварима.

Упитан да ли је за њега спорно што је Тужилаштво затражило правну помоћ мимо Министарства,  Пажин је рекао да ће он то охрабривати.

„Имајући у виду тежње Црне Горе за приступање ЕУ гдје се непосредна сарадња правосудних органа остварује чак и у предметима изручења, односно предаје на основу европског налога за хапшење, и правосудни органи Црне Горе ће све више користити непосредну комуникацију“, објаснио је министар.

Он је објаснио  да замолница за правну помоћ мора ићи преко његовог ресора само у случајевима када се тражи уступање кривичног гоњења или привремене предаја ухапшеног.

Предсједник Одбора за антикорупцију Предраг Булатовић заказао је за петак сједницу на којој ће бити разматрана иницијатива МАНС-а за консултативно саслушање поводом увођења новог кривичног дјела „незаконито богаћење јавних функционера“ у складу са Конвенцијом Уједињених нација о корупцији.

Позивајући се на случај Маровић, МАНС је предложио да се на сједницу позову челници  судства,  тужилаштва, министар правде, као и представници НВО сектора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here