Насловна Друштво Павловић: Тужилаштво покушава да суспендује уставне надлежности

Павловић: Тужилаштво покушава да суспендује уставне надлежности

0
ПОДИЈЕЛИ

Одговор новог специјалног тужиоца Миливоја Катнића, да посланицима забрани увид у судске списе из случају Телеком, у сваком демократском друштву био би третиран као покушај уставног пуча и суспензије парламентарног надзора, оцијенио је посланик Демократског фронта ДФ Коча Павловић.

Koca-Pavlovic-001

„Тако се то зове – када дјелови једне гране власти, у овом случају Тужилаштво и Министарство правде, покушавају да противзаконито суспендује уставне надлежности друге гране власти, у овом случају посланика односно Скупштине. Ово што је учинио специјални тужилац Катнић, уџбенички је примјер таквог противуставног насиља“, рекао је Павловић агенцији МИНА- бизнис.

Он је додао да још није добио одговор Катнића на његов 13. маја упућени захтјев за увид у документацију о афери Телеком, која је прије шест мјесеци пристигла из САД-а, али да је из одговора потпредсједника Владе Душка Марковића на посланичко питање, посредно сазнао да је Катнић одлучио да му забрани тражени увид.

Једва чекам да добијем Катнићев негативни одговор на мој захтјев, јер је тај папир материјални доказ о покушају уставног пуча. Истовремено, тај Катнићев одговор је материјални доказ да је породица Ђукановић и формално стављена изнад закона ове државе“, рекао је Павловић и додао да мисли да се „ратни управник Сланог преиграо и да ће за ово морати одговарати једног дана“.

Павловић је навео да као члан Антикорупцијског одбора има право увида у сва тајна документа, те да је, према његовим ријечима, зато Катнић морао да осмисли нову категорију такозваних „забрањених докумената“, што не постоји записано у црногорским законима.

Он је у ‘забрањена документа’ убацио све што је обухваћено такозваним ‘тужилачким извиђајем’ и у ту категорију је одмах сврстао ‘незгодне’ доказе америчког суда. Ово Катнићево поступање јасно показује да је он режимски кадар, али то истовремено говори и о његовој трагичној некомпетентности„, оцијенио је Павловић.

Он је подсјетио да је у вријеме кад је врховни државни тужилац била Ранка Чарапић, без проблема, и он и његове колеге, добио на увид документацију која је тада пристизала из САД-а, иако је и тада био отворен ‘тужилачки извиђај’ око афере Телеком.

А колико знам, Кривични законик и Закон о кривичном поступку се у међувремену нијесу мијењали у том дијелу. Било би корисно да Катнић, прије него што настави да правно тумара, узме пар часова кривичног права код Чарапић„, поручио је Павловић.

Он је казао да је увјерен да стварне разлоге незнавеног и противуставног Катнићевог поступања сви лако виде, а Марковић их је у сред Скупштине језгровито сажео у реторичко питање „Замислите шта би се десило када би ова документа дали неком посланику из опозиције“.

Тужно је да се баш нико, осим нас из ДФ-а, није огласио након Катнићевог пучистичког тумарања и након оне јавне Марковићеве подршке том безакоњу. Ћуте о томе сви, а посебно чврсто ћути велики бард парламентаризма Ранко Кривокапић и са њим цјелокупна опозиција осим ДФ-а. Рачунају – избори су на видику, па је мудро ‘сачувати мостове’ према шефу режима„, сматра Павловић.

Он је подсјетио да се два пута сам обраћао Амбасади САД-а, и то из два разлога.

Предметна документација је, како је објаснио, њихово власништво које је позајмљено држави Црној Гори путем међународне правне помоћи, са циљем да се и у Црној Гори расвијетли корупција коју је констатовао суд у Њујорку.

„Други разлог је тај што, по мојим сазнањима, предметна документација представља јавни документ на тлу САД-а, јер је то држава такозваног ‘прецедентног права’, чија је судска пракса таква да управо ти документи по правилу служе као правни основ за изрицање нових пресуда у сличним поступцима“, навео је Павловић.

Он је додао да и даље вјерује да су документа суда из Њујорка дошла у Цну Гору како би помогла демократизацију црногорског друштва и подстакла борбу против корупције на највишем нивоу.

Не желим да вјерујем да је та документација стигла како би послужила као батина за дисциплиновање Мила Ђукановића у контексту нашег учлањења у НАТО„, поручио је Павловић.

Према његовим ријечима, наратив „држава па демократија“ дуго је био медијска и политичка кулиса иза које се одиграла највећа пљачка државе.

„То је била историјска фасада иза које је настала једна мала приватна, корумпирана и криминализована држава у Европи и на Медитерану„, сматра Павловић.

Тај потрошени наратив „држава па демократија“, како је казао, данас се покушава замијенити једним актуелнијим наративом – прво НАТО па демократија.

„Морам примијетити да су промотери овог новог „одлагања“ демократије исти они који су нас црногорске суверенисте преварили и онога првог пута, прије 15 година. Исти режим и мање-више исти режимски сателити, који се и даље представљају као опозиција и као црногорске патриоте“, навео је Павловић.

Црна Гора је, како је рекао, данас суочена са убрзаном ерозијом националних ресурса и оних минималних остатака своје државне суверености.

Ми у ДФ-у смо одлучили да ту разорну спиралу прекинемо, и да не дозволимо још једно ‘одлагање’ демократије. Зато идемо на протесте 27. септембра, зато тражимо прелазну владу и прве фер и слободне изборе. Ми смо европски грађани и имамо право на европску количину слободу по европским стандардима. Велики је притисак режима и режимских сателита да спријече протесте, али им је џабе јер ће протести почети 27. септембра и биће масовни и снажни„, закључио је Павловић.

Истрага о приватизацији Телекома покренута је крајем 2011. године након што су америчке власти саопштиле да имају доказе о корупцији током приватизације Телекома.

Власти САД-а су утврдиле да је Магyар Телеком при куповини Телекома подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона еура.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here