Насловна Насловна Павловић: РТЦГ завео медијску блокаду ПзП-у

Павловић: РТЦГ завео медијску блокаду ПзП-у

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредсједник ПзП-а, Коча Павловић, упутио је отворено писмо члановима јавног сервиса РТЦГ и навео да нећe погријешити ако утврди да се на прсте могу избројити коректни, професионално направљени новинарски прилози који се тичу ПзП-а, а који су током минуле 3 године емитовани у неком од 4000 Дневника ТВЦГ.

Писмо Павловића преносимо у цјелости:

Госпођо Трипковић, господо чланови Савјета ЈРДС РТЦГ,

Покрет за промјене је опозициона политичка партија која у континуитету посједује парламентарни статус још од свог оснивања 2006. године. Током прва два изборна циклуса у којима је учествовао, ПзП је наступао самостално. На последњим одржаним парламентарним изборима смо се појавили у коалицији са НСД и другим субјектима, под именом Демократски Фронт.

Степен изборне подршке бирачког тијела ПзП-у је током минулих година варирао између 6,5% или 5 посланичких мандата (до сада најмањи забиљежени) и 12% или 11 посланичких мандата (до сада највећи забиљежени). Предсједнички кандидат ПзП-а је освојио 16% гласова на изборима 2008, завршавајући изборну утакмицу као трећи, иза кандидата ДПС и НСД.

Према сондажама које наш Истраживачки центар у континуитету ради, Покрет за промјене у овом тренутку ужива подршку преко 10% бирачкога тијела, што га чини трећом по снази политичком партијом на јавној сцени ( одмах иза ДПС-а и НСД-а).

Сви ови подаци, за које вјерујем да су вам и раније били углавном познати, неспорно говоре да је ПзП био и остао апсолутно релевантан чинилац на политичкој сцени. У демократским друштвима, чак и у оним аутократским друштвима у којима постоји минимум јавне пристојности, новинари било ког приватног медија који држе до новинарских стандарда, уважавали би ову чињеницу приликом информисања јавности о релевантним политичким ставовима и оцјенама, а посебно приликом одабира саговорника за било какву политичку ТВ дебату. А у пристојним државама непотребно је наглашавати да таква обавеза новинара и уредника представља законску обавезу за Јавни радио-дифузни сервис, за радио-телевизије коју финансирају сви грађани (па дакле и наши гласачи).

Сврха овог јавног обраћања није да домаћу и међународну јавност обавијестим о томе да РТЦГ дуги низ година, већ деценијама функционише као партијска радио-телевизија владајуће коалиције, првенствено ДПС-а. И да је због тога на програмима РТЦГ-а готово немогуће чути опозиционо мишљење, осим унутар директног преноса засједања Скупштине ЦГ. Није то сврха обраћања, јер то су ноторне чињенице, које су добро познате свима у ЦГ, Европи и Америци, па их је непотребно понављати или пак доказивати.
Сврха овог обраћања јесте да домаћу, али првенствено међународну јавност, обавијестим о једном до сада незабиљеженом примјеру медијске блокаде коју је РТЦГ завела Покрету за промјене.

Госпођо и господо чланови Савјета, уколико се ограничимо само на трајање минулог парламентарног мандата (октобар 2012. до данас) површним увидом у ваш званични веб-сајт се може утврдити да ПзП-а нема на програмима ваше радио-телевизије.

Анализа око 4000 дневних информативних емисија, колико их је отприлике емитовано на два програма ТВЦГ током минуле 3 године, би заиста изискивала огромно вријеме, али би свакако потврдила закључак до кога сам ја као пажљиви и заинтересовани гледалац (гледајући их свакодневно) дошао. Саопштења, реакције, ставови и оцјене, које је ПзП свакодневно износио, су углавном били прећутани. А у врло ријетким случајевима, када би им била посвећена пажња у дневним информативним емисијама, то је рађено на крајње непрофесионалан начин, злурадо и тенденциозно. Може се без страха од грешке рећи да је у дневно-информативним емисијама ПзП сликан у искључиво негативном контексту.

Мислим да нећу погријешити ако утврдим да се на прсте могу избројити коректни, професионално направљени новинарски прилози који се тичу ПзП-а, а који су током минуле 3 године емитовани у неком од 4000 Дневника ТВЦГ.

Посебна прича су, госпођо Трипковић, и господо из Савјета, такозване ТВ-дебате које су већ 3 године (а неке и дуже) дио сталне програмске шеме ТВЦГ.

На вашем званичном веб-сајту може се погледати дио архиве тих емисија (неке су архивиране од 2013. до данас, а неке само од 2014. до данас). Ја сам погледао само доступни дио архиву трију емисије које се емитују сваке седмице, а које припадају типу класичног ТВsхоw-а („Реплика“, „Оквир“, „У центар“).

У те 44 доступне „Реплика“-е, у тих 115 „Оквира“-а и у тих 114 „У центар“-а, у све те 273 телевизијске политичке дебате, које просјечно трају између 90 и 120 минута, само у једној постоји неко из ПзП-а! У преосталих нешто мање од 500 сати програма, којега финансирају сви грађани ЦГ, нема баш никога из ПзП-а! Дакле нема челника странке, нема посланика наше странке, нема одборника наше странке!

Неупућени посматрач из Европе или Америке би, гледајући вашу архиву, могао помислити да је ПзП преспавао минуле 3 године. Али ви чланови Савјета знате да то није тако, тачније да је управо супротно. Сво ово вријеме ваш ДПС управо ПзП-у пребацује политичку хиперактивност. Њима је сметало то што ПзП јесте био највећи „произвођач“ опозиционе политике током минулих година. О томе зорно свједоче насловне и „политичке“ стране свих штампаних медија, и режимских и тајкунских, током минулог периода.

Госпођо Трипковић, господо чланови Савјета ЈРДС РТЦГ,
сигуран сам да сте све ове чињенице одавно знали, да вам је ова поразна статистика ваше пристрасности добро позната. Али, како сам већ рекао, ово обраћање и нема сврху да на вас утиче, ја сам од тога давно дигао руке. Сврха овог јавног обраћања јесте да информише међународну јавност о медијском бојкоту који сте наметнули ПзП-у, а који је по свом обиму и трајању за Гинисову књигу рекорда.

Црна Гора улази у предизборни период, који је много гори од периода прије претходних парламентарних избора.

Бирачки списак је данас једнако нелегитиман као и у октобру 2012, јер нити један од око 70.000 фантом бирача није избрисан. Уходано предизборно партијско запошљавање је већ обављено, а фондови за куповину личних карата и гласача су већ раније додијељени и пребачени из државног буџета на рачуне режиму блиских компанија. Дакле баш као пред изборе 2012, баш како то илустративно описује афера “Снимак”.

И док су два наведена аспекта изборног амбијента (бирачки списак и злоупотреба јавних фондова) остала мање више једнако неповољна као и 2012, једини аспект изборног амбијента који се радикално погоршао јесте управо медијски амбијент. У медијском простору дошло је до огромног погоршања положаја опозиције, а то погоршање је посљедица недемократског, недипломатског, деструктивног утицаја европске и америчке политике у ЦГ.

Наиме, прије четири године је читав режимски медијски фронт ( ЈРДС РТЦГ и три приватне телевизије са националном фреквенцом, неколико локалних ТВ станица, готово све радио станице, два информативна wеб портал и три дневна листа) био једнако непрофесионалан и затворен за опозицију. Али за разлику од данас, тада су медијски концерн ВИЈЕСТИ (дневна новина, радио и ТВ), дневна новина ДАН и информативни wеб-портал ИН4С досљедно и професионално преносили поруке опозиционих субјеката.

Током минуле 4 године власници медијског концерна ВИЈЕСТИ су уложили огромне напоре да изазову расколе унутар опозиционих партија и коалиција, финансирали су и медијски подржали формирање нових политичких ентитета (ДЕМОС, УРА), који су састављени од посланика-прелетача из других опозиционих партија. Власници Вијести су те своје странкоиде ( који су без изборног легитимитета и без значајније подршке у бирачком тијелу) потом гурнули у коалицију са ДПС-ом и уз подршку амбасада су их угурали у владу Мила Ђукановића.

Описани развој и стварање нове коалиције ДПС-а и медијског концерна Вијести, довео је до радикалне прекомпозиције на медијској сцени. Данас су за нашу коалицију Демократски Фронт – поред недоступних ЈРДС РТЦГ и осталих режимских медија (који су и раније били затворени за опозициону јавну ријеч) – постал једнако затворени и сви медији тајкунске породице Перовић, тог новога Ђукановићевог коалиционог партнера. Упркос огромној подршци грађана коју ДФ и ПзП у овом тренутку уживају, наша дневна комуникација са јавношћу је данас потпуно блокирана у “традиционалним” медијима, и ослања се само на друштвене мреже, и на информативни wеб-портал ИН4С, који је једини остао ван контроле режима, тајкуна и амбасада.

Ово катастрофално погоршање медијског амбијента представља главни разлог због којега се намеће закључак о томе да је изборни амбијент данас много гори и много неповољнији за опозицију, у поређењу са изборним амбијентом који је био у октобру 2012. Политика двоструких стандард ЕУ, и неразумно и непримјерено мијешање амбасада у спасавање Мила Ђукановића и у реконструисање његовог кабинета, озбиљно је погоршало иначе неповољну политичку сцену, и још више удаљило Црну Гору од првих демократских и поштених избора у њеној историји.

Госпођо Трипковић и ви остала господо из Савјета ЈРДС РТЦГ, ово јавно обраћање ћу упутити свим заинтересованим међународним чиниоцима. Желим вам добро лично здравље.
Коча Павловић, потпредсједник ПзП и посланик у Скупштини ЦГ

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here