Насловна Политика Павловић: Превлака препрека на путу ка ЕУ

Павловић: Превлака препрека на путу ка ЕУ

2
ПОДИЈЕЛИ

prevlakaa

Неријешено питање разграничења са Хрватском могло би да озбиљно искомпликује завршну фазу процеса придруживање Црне Горе Европској унији.

То је јуче у Бриселу током разговора са Анализом Додс, копредсједницом Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП) саопштио потпредсједник Покрета за промјене и функционер Демократског фронта Коча Павловић.

За разлику од питања Суторине, које је измишљени, исконструисани проблем, питање границе са Републиком Хрватском на Превлаци није нити измишљено нити исконструисано. То је озбиљно питање које има све одлике једног замрзнутог проблема. Проблема који у себи носи потенцијал да озбиљно искомпликује завршну фазу нашег процеса придруживања ЕУ, навео је Павловић.

 Koca Pavlovic 3

Како је додао, „лежишта природног гаса која се налазе у спорном дијелу подморја испред Превлаке, и на која полажемо право и ми и Република Хрватска, представљају заједничко добро двију држава, и имају потенцијал да економски снажно повежу наша погранична подручја и наше земље“.

Сигуран сам да би то увезивање благотворно утицало на изналажење праведног рјешења по питању трајног разграничења на Превлаци. Та гасна лежишта могла су бити понуђена за експлоатацију на заједничком међународном тендеру двију држава, али је Хрватска то одбила. Једнострано поступање Хрватске, која је спорна гасна лежишта унилатерално присвојила и самостално понудила на међународном тендеру, не могу другачије оцијенити него као непријатељско поступање и као политичку кратковидост, која ће потрошити и оно мало међусобног повјерења које је, од рата наовамо, изграђено између Црногораца и Дубровчана“, оцијенио је Павловић.

Необјашњиво ћутање Владе Црне Горе и њено препуштање тих гасних залиха Хрватској, како је закључио, биће предмет интересовања надлежних органа, кад се за то стекну услови.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ova ol.., koja je snimila film , o ratu sa Hrvatima za Prevlaku 90, koja je nagradjena od ustasa za dostavljanje dokaza o agresiji Crne Gore, spij… ka sto mu je tata, sada navodno brine o Prevlaci! PIH.

 2. 0
  0

  Да искрено брине о Превлаци након његове изјаве се не би говорило о Превлаци као препреци на путу у ЕУ већ би се говорило о путу у ЕУ као фактору који ће узроковати губитак Превлаке. Иначе прави назив за то мјесто није Превлака већ Рт Оштро.

  Евентуално остварење планираних ( од ЕУ промотера ) размјера ширења фикс идеје безалтернативног пута у ЕУ, би могло да проузрокује прелазак на стање масовне хистерије. Како друкчије дефинисати стање у којем се они који се у њему налазе упорно изјашњавају да бирају нешто што је противно њиховим виталним интересима или се упорно изјашњавају за нешто за шта претходно нису провјерили да ли је противно њиховим виталним интересима. Идеја пута у ЕУ је до сада имала највећу пролазност због ширења увјерења да ће након остварења тог уласка ( у ЕУ ) доћи до економског развоја, вишег степена материјалног стандарда и слично. Међутим да је то лажна законитост може се увјерити погледавши на земље које су биле на нивоу економске развијености сличне Црној Гори а већ су ушле у ЕУ. У њима није дошло до повећања економске развијености и материјални стандард становништва није побољшан. Може се погледати на Румунију, Бугарску, може се погледати на Мађарску. У Мађарској су просјечне плате нешто преко 300 евра. Премијер Мађарске Виктор Орбан је увидио о каквој се превари ради па је прогласио ослободилачку борбу Мађарске против ЕУ и он данас Мађарску све више окреће ка Русији. Ако се они који су до сада били за безалтернативно приступање ЕУ не запитају знају ли они ишта поузданије што би указивало на то да би се уласком у ЕУ могло добити више него што би се могло изгубити губитком Рта Оштро, онда би та безбрижност могла да указује на појаву патогених карактеристика. Пут ка ЕУ, као што се може видјети, чини нереалном могућност да се не изгуби РТ Оштро ( Превлака ). Код Рта Оштро су пронађена гасна лежишта која су нешто што конкретно може да утиче на прилив новца у Црну Гору. Економски развој и повећање материјалног стандарда услијед уласка у ЕУ су , као што се могло видјети, нешто апстрактно. Како би се након слагања ових елементарних чињеница могло назвати евентуално будуће опредјељење за улазак у ЕУ, процијените сами.

  Да не говорим о томе да за оне који су озбиљнији Рт Оштро има значај који превазилази економске бенифите.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here