Насловна Политика Павловић: Опасно је кад медијски тајкуни праве своје партије

Павловић: Опасно је кад медијски тајкуни праве своје партије

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредсједник ПзП-а, посланик Коча Павловић у интервјуу за Днвене новине каже да ПзП неће више учествовати на унапријед намјештеним изборима. Вјерује да ће то бити одлука и Демократског фронта. Павловић се осврнуо и на најављене протесте, као и на сукоб његове партије са власницима медијског концерна ”Вијести”.

Koca-Pavlovic-001Најављени су преговори са остатком опозиције о формирању антирежимског покрета који би за циљ требало да има формирање прелазне владе. Да ли сте у ДФ увјерени да ћете постићи тај зацртани циљ и на чему базирате своја увјерења?

Прелазна влада сачињена од свих парламентарних субјеката, која ће организовати прве фер и демократске изборе то је политички циљ који је предсједништво ДФ дефинисало на својој посљедњој сједници. А за њега ћемо се борити и изборити свим расположивим институционалним и ванинституционалним демократским средствима. Ми више нећемо учествовати у изборним фарсама које организује ДПС-СДП То је порука која је упућена грађанима Црне Горе, а која произилази из одлука предсједништва ПзП. Дакле, прелазна влада је услов за наш излазак на изборе, то је цондитио сине qуа нон! Након афере ”Снимак”, свако учествовање на намјештеним изборима било би, у суштини, саучествовање у ДПС-овом изборном криминалу. Било би то легитимисање њихових изборних превара, продужавање агоније Црне Горе и њених грађана. Зато ПзП у томе сигурно неће учествовати. Али да се не бавимо даљим спекулацијама и да не прејудицирам одлуку коју ће ДФ донијети кад за то дође тренутак.

Најављено је такође и организовање протеста уколико пропадне формирање прелазне владе. Докле се стигло са организацијом протеста? Из дијела ДФ се врло упорно заговарају протести, међутим, питање је због чега с обзиром да јавност, чини се, није расположена за овај вид борбе због лоших резултата које је дала у прошлости.

Пошто је кристално јасно да је тзв. институционални пут за формирање прелазне владе непроходан и неупотребљив, увјерен сам да ће предсједништво ДФ, након предстојећих консултација, брзо доћи до закључка да нам преостају једино ванинституционални механизми, дакле једино мирни протести. Током јануара ће се управо о томе разговарати са остатком опозиције и са релевантним дијелом цивилног друштва. ПзП ће, током јануара, обавити широке консултације са чланством и симпатизерима, у циљу припреме наше инфраструктуре за предстојећа дешавања.

DF - protest - PGТакође ћемо, у дијелу припреме логистике протеста, довршити оно што је наша надлежност, према расподјели усвојеној на предсједништву. ПзП је оцијенио да су мирни протести неизбјежни. И убијеђени смо да ће тај притисак довести до прелазне владе. Народ и држава су доведени на ивицу издржљивости, и ми овоме приступамо као истинске црногорске патриоте. Ово није вријеме за колебљиве, за неодлучне, за страначке калкуланте, за лидерске сујете и за чувене професионалне опозиционаре.

Сем тога, немате ни подршку међународне заједнице за тако нешто. На чему онда базирате оптимизам да ће протести постићи нешто?

Прво доста паушално се барата појмом подршке међународне заједнице. Наши пријатељи из ИДУ и АЕЦР добро знају да су све ДПС-СДП-ове тзв. изборне побједе утемељене на криминалу, на уцјенама, на притисцима и на злоупотреби државе. Они потпуно разумију разлоге због којих ми тражимо прелазну владу као предуслов за прве фер и демократске изборе и експлицитно нам кажу да разумију нашу одлуку да напустимо институције и да се придружимо народу који већ протестује, али за сада неорганизовано, на црногорским трговима и улицама. То разумијевање и одобравање наших партијских пријатеља британских конзервативаца, америчких републиканаца, њемачких владајућих партија, колега из Шведске, Норвешке, Шпаније, Италије, Канаде и Аустралије то јесте међународна подршка, и то врло снажна. И то је једина подршка коју смо ми икада тражили. Јер ми нијесмо никада тражили (нити желимо) било какво активно учешће међународне заједнице у обављању посла који је искључиво наш задатак у уклањању овог велеиздајничког, криминализованог режима.

А хоће ли бити ванредних избора 2015?

Брза ванредна изборна пљачка, већ на прољеће, на уходани начин то јесте био план ДПС. Мислим да је Ђукановић одустао од тог плана, јер је схватио да нас не може претећи. Зато се он сада спрема за борбу против протеста и против прелазне владе, тј. против првих фер избора које би та влада организовала. Зато су хитно донијели нови закон којим су све протесте прогласи за не војнике на чело репресивних структура, САЈ-а, АНБ-а, а сигуран сам да ће и полицију „освјежити” неким новим Вељовићем. Ђукановић се „копрца”, али узалуд. Протести које спремамо ће га одувати. Прелазна влада је неизбјежна, Црна Гора ће коначно одржати фер и демократске изборе.

Зар то неће успорити НАТО интеграције, за које се ПзП залаже?

Та тврдња је најобичнија глупост. Па НАТО интеграције јесу заустављене управо због одсуства реформи. Њихов главни захтјев упућен нама јесте да треба да се промијенимо, зато су нас ставили под посебно посматрање до јуна 2015. А прелазна влада, коју тражимо, и први фер и демократски избори сигурно ће омогућити реформу баш тог опскурног, криминализованог безбједноснообавјештајног сектора, тог сектора који Ђукановић свим силама брани од било каквих промјена. И сада неки ондулирани СДП-овац тврди да треба све замрзнути и спријечити било какве реформе како би добили позивницу за НАТО! То је епохална глупост, али од дотичног господина ме ништа не може изненадити.

karikatura-milo sa igrackom-nato

Можете ли рећи нешто о сукобу ПзП са власницима Вијести?

Посебно је опасно за демократски развој Црне Горе то када медијски тајкуни праве сопствене партије. Видјели смо да су ефекти тога погубни и по опозицију и по медије. Са једне стране, то доводи до Драга Ђуровића и до бестијалне преваре зване Европско лице Подгорице. А са друге стране, то деградира професионалност њихових медија. Ти некада професионални медији се претварају у партијске билтене који почињу да практикују таблоидно новинарство. Ради се, дакле, о једновременој таблоидизацији и политичке сцене и новинарске професије. Ових дана се реализује трећи покушај истих медијских посленика да направе своје сопствено политичко оружје. И као и код претходна два случаја, и ову нову креацију прати снажна кампања њихових медија против оних опозиционих партија које се налазе баш на оном дијелу политичког простора на који медијски тајкуни желе да смјесте своје ново страначко чедо. Јасно је да од новог фрагментирања, од овог ровашења опозиционе сцене највише профитирају ДПС и СДП.

vijesti-d1Зато њихови медији снажно подржавају и рекламирају ове нове опозиционе странке. Тако је било са Демократским центром, тако је било и са Позитивном, а видимо да је тако и сада, са овим новим производом Грађанским покретом. Паметноме би ова режимска медијска подршка морала бити довољан знак да ти пројекти помажу режиму, да га снаже и да одлажу његов пад.

Разлике не скривамо, али је политика јединствена

Очигледно је да постоје неслагања у ДФ између Лекића, са једне, и Мандића и Медојевића, са друге стране. Каква ће дакле бити будућност ДФ, да ли можемо очекивати неке унтрашње реформе наредне године?

Полазне разлике постоје, готово по свим питањима, и то не само између особа које сте поменули. Ми то не скривамо, јер су различита виђења израз демократског хабитуса Демократског Фронта. Битно је да је наша политика јединствена, и да се све одлуке у Предсједништву доносе консензусом. И док год тако буде, ДФ има смисла. ДФ је широка коалиција која је направљена да смијени ДПС-СДП, а не да се бави самом собом и својим устројством. ДФ је створен да би се бавио реформисањем црногорског друштва, а не унутрашњим реформама своје структуре. Зато ће 2015. година бити година у којој ће се ДФ из све снаге бавити само једним послом бориће се за прелазну владу и за прве фер и демократске изборе. И то ће се, по свој прилици, одвијати ван институција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here