Насловна Политика Павловић о случају Телеком: Тужилаштво да саопшти да ли ће подићи оптужницу

Павловић о случају Телеком: Тужилаштво да саопшти да ли ће подићи оптужницу

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик Демократског фронта ДФ, Коча Павловић, најавио је данас да ће повући захтјев за увид у документацију и списе из предмета Телеком, уколико специјално тужилаштво у догледно вријеме, од неколико мјесеци, донесе одлуку о подизању оптужнице.

koča-pavlović 07

“Каква је то нова истрага која вам треба када су вам из Сједињених Америчких Држава САД послали сва неопходна документа која су преведена? Ја ћу повући захтјев за увид у та документа, ако ви кажете да ћете у догледно вријеме, за мјесец, два, три изаћи са оцјеном, односно донијети одлуку о томе хоћете ли подићи оптужницу или нећете”, казао је Павловић на сједници скупштинског Одбора за антикорупцију којој су присуствовали врховни државни тужилац, Ивица Станковић и главни специјални тужилац, Миливоје Катнић, преноси Мина.

На сједници је расправљано о тренутном стању у процесу преговарања Црне Горе и Европске уније ЕУ у дијелу антикорупције и организованог криминала, а из надлежности Државног тужилаштва.

Павловић је подсјетио да је, са послаником ДФ-а Небојшом Медојевићем, тражио увид у документацију која је у вези Телекома послата из САД-а, али да га је Катнић обавијестио да то не може да оствари јер је поступак у фази тужилачког извиђаја.

“Овдје се ради о једном покушају уставнога пуча у смислу да се жели истумачити закон на начин да се суспендује право парламента да обавља парламентарни надзор над радом Тужилаштва. Тиме се породица премијера Мила Ђукановића ставља изнад закона ове државе”, оцијенио је Павловић.

Он тврди да се од Телекома жели направити замрзнути случај у коме су сва документа забрањена.

“Нама нико не може рећи до када ће тај случај бити у фази тужилачког извиђаја. Он може теоретски бесконачно да буде у тој фази, док год Мило Ђукановић буде на челу овог режима”, додао је Павловић.

Он је рекао да је неомогућавање увида у списе покушај да се замрзне случај Телеком и да се сва документа прогласе недодирљивим.

“Тужилаштво четири или пет мјесеци у рукама држи документа и нема идеју шта да ради са тим врућим кромпиром и сада сте Ви изашли са овим тумачењем по коме овај парламент не може никада направити увид у било каква документа тужилаштва нити направити парламентарну контролу”, сматра Павловић.

Он је рекао да се ради о случају који је у фази тужилачког извиђаја од 2010. године.

Павловић је подсјетио да је бивши врховни државни тужилац, Ранка Чарапић, раније дозвољавала групи посланика увид у та документа, иако је и тада случај био у предистражној фази такозваног тужилачког извиђаја.

Катнић, према ријечима Павловића, тврди да док траје тужилачка истрага нико нема право увида у документа и да се тек то право остварује након подизања оптужнице, односно након што то постане судски случај.

“А управо закони ове државе кажу да од тренутка када суд почне да ради на неком случају престаје право парламента да обавља парламетарни надзор у том случају”, рекао је Павловић.

Катнић тврди да је његов одговор Павловићу у којем га обавјештава о томе да не може да оствари увид у документа, строго у складу са Уставом.

“Законик о кривичном поступку не предвиђа такву могућност. Није замислива оваква контрола. Важна је заштита свих података и заштита самог кривичног поступка зато Законик то не предвиђа. Није Вама то Миливоје Катнић ускратио и не пада ми на памет ни Вама ни било коме другоме”, казао је Катнић.

Он је рекао да Законик о кривичном поступку стоји између њега и свих осталих.

“Не зна се ни ко ће бити окривљени, ни ко ће бити свједок ни вјештак, ни која документација ће бити прибављена. И коначно се не зна да ли ће бити окривљених, што би подразумијевало огроман новац надокнаде штете, ако не би било окривљених, а документација буде дата на увид”, објаснио је Катнић.

Истрага о приватизацији Телекома покренута је крајем 2011. године након што су америчке власти саопштиле да имају доказе о корупцији током приватизације Телекома. Власти САД-а су утврдиле да је Магyар Телеком при куповини Телекома подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here