Насловна Политика Павловић: Неопходна јасна политика социјалне заштите на свим нивоима

Павловић: Неопходна јасна политика социјалне заштите на свим нивоима

0
ПОДИЈЕЛИ

,,Тренутно стање, када је у питању наталитет у Црној Гори је драматично. Из године у годину проценат умрлих далеко надмашује природни прираштај, а Влада нема јасну стратегију како да се било шта промијени“, изјавила је Ива Павловић.iva-pavlovic-pzp

Представница Мреже жена ПзП-а, сматра да је охрабрујућа измјена Закона о социјалној и дјечијој заштити, по којој мајке са троје или више дјеце добјају доживотну накнаду послије 14, односно 25 година радног стажа, али поставља се питање колико ће жена осјетити заиста ове бенефит.

,,Звуче охрабрујуће недавно усвојене измјене Закона о социјалној и дјечијој заштити, којим је предвиђено да мајке са троје или више дјеце, са 15 односно 25 година стажа добијају доживотну накнаду. Но овај закон заправо не третира жене у репродуктивној доби, те се поставља питање колико њих ће заиста осјетити одређене бенефите примјеном истог. А ове нове одреднице почеће са примјеном у јануару 2016.године. До тада, држава из буџета треба да исплати неколико рата кинеског кредита“.

Павловићева сматра да би основна стратегија требала да буде у дјечијем додатку, који је укинут у септембру 2001. године. Данас право на исти имају само социјално угрожене породице и он износи мизерних 19 евра.

,,Но оно што би требало да буде једна од основних стратегија јесте заправо дјечији додатак, тачније исплата истог за сву дјецу. Наиме, подсјећања ради, дјечији додатак је укинут септембру 2001 године, И није лоше напоменути да је тадашњи ресорни министер био Драгиша Бурзан из редова СДП – који је исти тај закон бранио пред Парламентом, док је потпредједник Владе био Жарко Ракчевић у то вријеме још увијек на челу странке.

Управо су стручњаци који се баве демографијом говорили да је са оваквим прираштајем та одлука била крајње неразумна. Право на исти данас имају само социјално угрожене породице И он износи свега 19 еура мјесечно што је више него смијешна цифра“.

Павловићев ана крају закључује да је неопходна јасна политика социјалне заштите на свим нивоима, која би очувала породицу као основну ћелију друштва.

,,Сматрамо да је неопходно да се почне да се спроводи јасна политика социјалне заштите на свим нивоима, која за циљ има не само повећање природног прираштаја, већ очување поридице као основне ћелије друштва и стварање здравог амбијента за заснивање исте. Но да би се то постигло, потребне су корјените реформе које су немогуће без смјене ове власти којој су приротет стратешки партнери из кримогеног миљеа а не грађани Црне Горе“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here