Насловна Политика Павловић Лукшићу: Питајте Албанију планирају ли уједињење и са дјеловима Црне Горе

Павловић Лукшићу: Питајте Албанију планирају ли уједињење и са дјеловима Црне Горе

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик Демократског фронта Коча Павловић је тражио од министра вањских послова Игора Лукшића да упита албанске званичнике да ли су и дјелови Црне Горе дио визије уједињења Албаније и Космета.

Koca Pavlovic 3

Павловић је то тражио након што је предсједник Албаније Бујар Нисани казао да ће „без сумње доћи до националне уније Косова и Албаније“, и да ће се то „десити природно, на најевропскији начин“.

Како поменута унија Косова и Албаније, о којој је говорио г.Нисани, фигурише као дио великодржавног пројекта тзв. Природне или Велике Албаније, који (да вас подсјетим) негира суверенитет и територијални интегритет Црне Горе, молим Вас да у одговарајућој комуникацији од албанске стране затражите одговор на питање – Да ли се ујединитељска визија албанског предсједника односи само на припајање Косова Албанији, или г.Нисани има у плану и неке друге просторе који су насељени Албанцима али су суверени дјелови неких других држава Региона (Црна Гора, Македонија)?

Подсјећам Вас господине министре на огромну осјетљивост и запаљивост питања прекомпозиције граница у Региону, што се прије само мјесец дана могло осјетити и на нашој јавној сцени. Тада су, да Вас подсјетим, режимски и парарежимски медији децидно тврдили да у стварности не постоји никакав албански великодржавни пројекат, да је то измишљотина минорних националиста без икаквог утицаја на политичкој сцени Албаније, и одбацивали су сваку могућност прекрајања постојећих граница у Региону. А свакога ко је тада позивао да се о томе отвори озбиљан дијалог, режимске и парарежимске телевизије су проглашавале мрзитељима Албанаца и политикантима који доливају уље на ватру, и тако покушавају да из ничега произведу конфликт и раздор“, навео ја Павловић.

Павловић се нада се Лукшић слаже са њим да изјава Бусанија није без тежине и да предсједник Албаније не спада у категорију политичких маргиналаца без утицаја на јавној сцени Албаније.

Такође се надам да ћемо се сложити да поменута изјава албанског предсједника представља јасан наговјештај прекрајања граница у Региону, без обзира што г.Нисани помиње „најевропскији начин“ вјероватно мислећи на референдумско опредјељивање. Такође Вас подсјећам на чињеницу да је Република Албанија недавно наговијестила потребу нове демаркације гранине линије са Црном Гором, што у времену подигнутих тензија свакако не може бити само технички процес.

Због свега тога захтијевам да од одговарајућих албанских институција одмах затражите појашњење предметне изјаве г.Бујара Нисанија, и да ми након те комуникације одговорите на питање које сам Вам поставио“, закључује Павловић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here