Насловна Политика Павловић: Грбовић хоће у амбасадоре а не зна ниједан страни језик

Павловић: Грбовић хоће у амбасадоре а не зна ниједан страни језик

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик Демократског фронта и члан Одбора за Међународне односе и исељенике Коча Павловић упутио је иницијативу члановима тог скупштинског тијела у којој тражи да се противпословничка пракса тајних саслушања кандидата за амбасадоре одмах укине.

Koca-Pavlovic-001

Наиме, на 57. сједници Одбора за МОИ, одржаној у петак, 26. јуна, парламентарна већина је подржала именовање Дамира Грбовића за изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Швајцарској Конфедерацији на резидентној основи, са сједиштем у Берну.

„По сазнањима која имам, а са чиме сам Вас упознао на сједници Одбора, Грбовић (бивши комерцијалиста једне рожајске фирме, а потом дугогодишњи дописник ТВЦГ из Рожаја) не говори активно нити један страни језик. Макар нити један од језика који се говоре у Швајцарској и који се користе у дипломатској комуникацији. Као што сви добро знате, Грбовић не посједује, нити је понудио на увид, било какву диплому или слично увјерење о активном знању некога од страних језика, којом би ту моју јавно изречену сумњу отклонио“, казао је Павловић.

Наглашава да је посриједи политичка трговина.

„Ја сам и на сједници Одбора, а и сада указујем на збиља недопустиву праксу партијске трговине која за резултат има такав нонсенс – да се за амбасадора Црне Горе у било коју земљу шаље особа која активно не говори макар један од језика дипломатске комуникације, ако већ не говори језик земље у коју одлази да представља нашу државу! Подсјећам Вас да је ова недопустива одлука у доброј мјери резултат праксе која није утемељена у Пословнику Скупштине, коју је самовољно увео предсједник Одбора, а по којој се саслушања кандидата за амбасадоре обављају на затвореним сједницама Одбора за МОИ“, истакао је Павловић.

Према његовим ријечима, ова противпословничка пракса предсједника Одбора има за циљ да се од црногорске јавности сакрије некомпетентност кандидата, које за амбасадоре Црне Горе предлаже предсједник Филип Вујановић.

„Желим да Вас овим путем јавно и званично позовем да помогнете да се та противпословничка пракса тајних саслушања кандидата за амбасадоре одмах укине. Рачунам на вашу савјест и одговорност, и очекујем да ће црногорска јавност при првој наредној прилици, на већ сљедећој сједници Одбора, моћи да провјери да ли кандидат за амбасадора говори енглески, њемачки, француски језик, или макар језик државе у коју одлази да службује. Црна Гора има велики број младих и образованих особа које посједују активно знање страних језика. Срамота је да нас по Свијету представљају „амбасадори са посебним потребама“, који са администрацијама земаља у којима службују комуницирају преко преводиоца“, поручује Павловић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here