Насловна Насловна (ВИДЕО) Патријарх Порфирије: Референдум на Косову одржан је на Видовдан 1389.

(ВИДЕО) Патријарх Порфирије: Референдум на Косову одржан је на Видовдан 1389.

Нема дилеме да ли је Косово део Србије. Физички наша држава није присутна у пуном смислу те речи, али суштински Косово је део Србије, а оно што је став цркве је много пута изречено на Сабору. Референдум о Косову извршен је на Видовдан 1389, Косово је не само колевка нашег народа, већ и кивот препун моштију светих, рекао је патријарх Порфирије

10
Патријарх српски Порфирије

Оно што је поклоњено не може да се врати, али оно што је отето може да се врати, рекао је патријарх Порфирије гостујући на РТС.

Косово није само геополитичко питање за нас, већ тема нашег идентитета. Косово је шест векова молитвена тема за Србе и Срби су опстали на Косову. Разговарати о заједничком животу да, али све остало је сувишно за цркву.

„Потпуно сам сигуран, без обзира на политичке околности које нису наклоњене нашем народу, да наша држава чини све како би се сачувао мир на тој територији и учинило све за добробит нашег народа“, додао је патријарх у првом телевизијском интервјуу после избора за поглавара Српске православне цркве.

Говорећи о филму „Дара из Јасеновца“, патријарх је рекао да је спреман да опрости свима све на свој рачун, али да је тешко опростити у име другога.

„Спреман сам да тражим опроштај од сваког човека, али када је реч о Јасеновцу и стратиштима где су страдали многи наши сународници, овај филм је значајан и верујем да ће их бити још. Морамо да негујемо сећање и да памтимо, али и да се боримо у себи против злопамћења. Не смемо да будемо заробљени у култури мржње јер ће нас спирала зла поново заробити и неће јој бити краја. Морамо учинити све да дође до помирења, немам рецепт, али хоћу да учиним све оно што може да буде корисно на том путу“, рекао је патријарх.

Морамо о свему разговарати, ако било коју тему будемо стављали под тепих, нећемо успети да се ослободимо окова увређености и осветољубља, морамо сести и разговарати, додао је.

Долазак папе у Србију зависи од много фактора. Пре свега нарочито важне и епохалне догађаје везане за цркву нећу промишљати сам и све мора бити продукт саборног промишљања. До сада, колико је мени познато, ниједном приликом није била никаква иницијатива од стране Ватикана или обрнуто. И патријарх Иринеј је говорио да би то било добро и корисно за однос двеју цркава, али да ли ће то и када бити, Бог свети зна, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је рекао да „не зна за притиске да СПЦ призна цркву Украјине“.

„Нашу цркву разни сврставају као неког ко некад подржава Москву, некад Цариград. Ми имамо наш поредак, све православне цркве су наше сестре, ми смо увек на страни канона и поретка. У овом случају, поступци Цариградске патријаршије у Украјини нису у складу са поретком и руска црква је обесправљена“, рекао је патријарх.

Прочитајте ЈОШ:

Владика Кирило: Краљ Никола – чувар круне и носилац сабље Немањића

Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

 

10 КОМЕНТАРИ

 1. ДОСТОЈАН !!! Надам се брзом доласку Патријарха Порфирија у Црну Гору . Радујем се
  Светој Архијерејској Литургији у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици са Патријархом Порфиријем . За Крст Часни и слободу златну !!!

 2. Divna konstatacija: REFERENDUM O KIM-u SE DESIO JOSH 1389!

  Secam se Milov intervju u BG pre par godina.

  Novinar: „Sta mislite o Kosovskom problemu“?
  Milo: „Ahh to je ZAVRSENA PRICHA“.

  Sad je Milo ZAVRSENA PRICA, a Dijalog o KIM-ZAVRSENOJ PRICHI se vodi, i vodice se sledecih decenija.

  14
  1
 3. Srbski genetski kod ne moze biti na izvolte. U ovo vreme satan.izma vidimo da je napad na Boziju decu. Primena genetskog inzenjeringa je nedopustiva. Mi smo Bozija deca i ocekujemo od Vas da zaustavite djavojske eksperimente nad nama. Kosovo i Metohija ima nase duboke korene koje niko ne moze poreci ukoliko im ne dozvolimo da nas degenerisu njihovim genetskim inzenjeringom.
  Mir Boziji!

  12
  1
 4. Ispovedanje naše Pravoslavne vere u Simvolu vere JASAN pored ispovedanja vere u Oca i Sina i Svetoga Duha… Dalje se ispoveda i veruje:U jednu SVETU SABORNU I APOSTOLSKU CRKVU.. “ T o je jasno i decidno i tu ne postoje nikakve DVE CRKVE, SESTRINSKE CRKVE… kako ih mi svojatamo… Pogotovo Papu, jeretika, otpadnika… . Nema šta da traži kod nas… Poslušajte za ime Boga našeg sv. Avu Justina Ćelijskog i o stale Svete Oce Crkve…

  23
  2

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар
Молимо унесите име овдје