Насловна Друштво Патријарх Кирил: Црква се не бори против друге религије већ против ратоборног...

Патријарх Кирил: Црква се не бори против друге религије већ против ратоборног безбожништва

1
ПОДИЈЕЛИ

Црква се не бори против против ислама или неке друге религије већ против ратоборног безбожништва које нема право да се идентификује са било којом религијом, укључујући ислам, изјавио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил у интервјуу за француски „Фигаро“.

„Ту борбу водимо раме уз раме са муслиманима који у ужасним убиствима, наводно у име ислама, виде скрнављење своје религије. Ми их разумијемо. Човјек који присваја себи право да убија у име Бога треба да буде заустављен, ако је потребно, и снагом оружја,“ казао је патријарх, преноси „Спутњик“.

Партијарх је казао да дефицит истинског знања о религији даје огроман простор дјелатности врбовника ДАЕШ-а.

„Треба рећи да религиозни радикализам тјера људе да искривљују представе о традиционалним вриједностима, изједначујући врлине са гријехом. Свестрана подршка традиционалних вјерских општина — најбоља је профилактика од религиозног екстремизма, заштита људи од идеологије ДАЕШ-а која се шири као вирус,“ сматра патријарх.

Он је коментарисао и однос цркве и државе у Русији казавши да је однос изграђен на бази независности и сарадње:

„Однос Цркве и државе је изграђен на бази независности и сарадње у тим сферама где то задовољава интересе православних грађана. Ниво слободе коју имамо је без преседана. Не само у поређењу са совјетским временом, већ и са периодом Римске империје, када је Црква била редуцирана до нивоа министарства за духовне послове,“ казао је партијарх Кирил, преноси „Спутњик“.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here