Насловна Политика Патријарх Иринеј: Положај Срба у Црној Гори као у доба фашистичке НДХ

Патријарх Иринеј: Положај Срба у Црној Гори као у доба фашистичке НДХ

40
Zabranjen ulazak Patrijarhu Iirneju
Патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј оцијенио је да је положај Цркве у Црној Гори гори него у вријеме османске окупације, а да је статус Срба као у доба озоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске.

Коментаришући честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској, те пријетње да би Цркви могла бити одузета имовина, патријарт Иринеј је казао да је тако нешто незамилсиво у 21. вијеку.

Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје вријеме, то би се могло разумјетл и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”, казао је патријарх за „Дан“.

Иринеј је навео да ће он као патријарх, али и Српска православна црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе ријечи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цијели свијет. Црква и вјерници бране цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање”, истакао је патријарх Иринеј.

Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост! То је један народ који се подијелио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво”, казао је патријарх српски.

На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсјећа на стање у Хрватској у оба фашизма.

Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост у Хрватској ни данас није бољи положај Србима. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина Подијели па владај па се вјероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свјеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи поручио је патријарх. Коментаришући слања црногорских војника у јужну српску покрајину, Косово, патријарх сматра да је то нонсенс. И то је један нонсенс Хамер времена! Нажалост. Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумију. Тим прије што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дјело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом дјелу”, закључио је Иринеј.

40 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Напокон!!Ваша је обавеза Свјатјејши била и раније да се огласите поводом дискриминаторског односа овог наци-комунистичком режима према Србима у ЦГ.На срећу
  митрополит Амфилохије као и епископ Јоаникије су на браницима вјере и Српства!!

  • 0
   0

   Pa tebi fali još milimetar da postaneš i sam pop jer si već usvojio njihov stil govora (svjatjejši)!
   Dobro je, kad umreš moći ćeš sam sebe da opoješ!

   • 0
    0

    Багро санџачка ти ме нећеш учити како да пишем.Ја сам Србин и строхерцеговац
    а ти ( трн,масја..) ћеш по свему судећи у анадолију.Видим ти браћу из Авганистана,Ирака ,Ирана и ко зна одакле све још како у хордама као прије 500 запљускују Европу.Поново би да намећете шеријат а немате гаћа на дупету.
    Исламске термине не знам.А ти ћеш православне полако да почнеш да учиш.

 2. 0
  0

  Sve je tacno sto je iznio Patrijarh
  Ovo ludilo je nastavak genocidne politike koja je zapoceta Poharom Kuca, pa nastavljena Baldscijevom pobunom, Lijevim skretanjima, pogromom do Zidanog mosta, zlocinima na Golom otoku, rusenjem Njegoseve kapele i svim zlocinima do danasnjh dana.
  Zadnjih decenija ubijeno je vise istaknutih Srba, vise hiljada Srba je proslo sudsko policijski teror, vise hiljada je izgubilo posao u drzavnim organima i zato smo spali na 2 %. Medijski teror, ekonosko iscrpljivanje i sve prethodno sto sam kazao je TIHI GEENOCID nad Srbima u Crnoj Gori ili Crvenoj hrvatskoj.
  Zato svaki onaj koji napada drugog Srbina, a deklarise se Srbinom je ubacen i zna se od koga. Kao i svaki koji kaze pamtimo a prastamo, ne prihvatam vise. Pamtimo i trazimo odgovornost i javnu osudu i skupstinske deklaracije o genocidu crvenih crnogoraca nad Srbima.

 3. 0
  0

  ПАТРИЈАРХА ЦИЈЕНИМ У СМИСЛУ ШТА ОН РЕПРЕЗЕНТУЈЕ АЛИ ЛИЧНО, ШТА ИКАКО КАЖЕ, НЕ БАШ…

  НИЈЕ УПОЗНАТ И НЕМА НИШТА ПРОТИВ НЕЛЕГАЛНЕ „НЕЗАВИСНОСТИ“ КОЈУ СУ ДОБИЛИ КРАЂОМ РЕФЕРЕНДУМА ПА ДОКАЗЕ УНИШТИЛИ.

  Класика за Србијанце…

  Нису од јуче такви, анационални и необавјештени! Исто је било за вијеме Јаше Томића и Спиридона Гопчевића.

  “Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост! То је један народ који се подијелио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво”, казао је патријарх српски.

  • 0
   0

   А кад је код Срба било другачије? Типична српска посла и увек због политике.

   ,, На питање због чега су државне власти Црне Горе решила да приступе НАТО, митрополит Амфилохије одговара да се ради о приватним, а не интересима Црне Горе.

   — Некада су тражили помоћ Русије, и Русија им је помогла да дођу до независности. Сада су се окренули од Русије, уводе јој санкције. Сав народ зна да је безумље то што они раде. То су људи који су се обогатили пошто су прогласили независност Црне Горе. Но нажалост, то није Црна Гора која је била у време краља Николе Првог Петровића. То је Црна Гора коју је основао Јосип Броз Тито, комунистичка Црна Гора – у тим границама. Древна Црна Гора није била без Косова и Метохије. То је било међународно признато и у време краља Николе, тако је било и у време Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљевине Југославије… Русија им је помогла да постану независни 2006. године. А сада они узимају политику НАТО-а као своју и избацују Русе из Црне Горе. Руси су овде уложили огроман новац, а они то сада пљачкају и дају другоме. Те некретнине сада добија дружина с Косова овдашњих властодржаца, истакао је Амфилохије.“ (Вечерње новости, 20. април 2018.)

   http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0.480.html:723138-Amfilohije-za-RIA-Novosti-NATO-se-sveti-protivnicima-SAD-a-oteo-nam-je-Kosmet

   Па, овде има сва сила речи које заслужују тумачења са више страна. На пример: „Русија им је помогла да постану независни 2006“.
   Било би добро да нам неке ствари појасне Руси, а неке СПЦ.

   • 0
    0

    Gostu @

    Naizgled začuđujuće, opet i nije!
    Izmiče nama svaka mogućnost da razumijemo komplikovanu igru velikih sila, koje su vjerne samo sopstvenom interesu!
    … Samo kao ilustracija, bio sam devedesetih i kasnije u prilici da sjedim sa čovjekom iz Zagreba koji je poslije Srebrnjaka i Krajačića preuzeo dužnost rezidenta KGB za Balkan, kome je od prvih onih dana sjedište u hrvatskoj prestonici!???
    Šta sam mogao da razumijem, ništa!!!
    Ni onda, ni danas.
    A vladika, on valjda zna što priča. Pa ako je sve to tačno, normalno je da mi ne znamo što da mislimo!
    I neka se niko ne nada da ćemo dobiti odgovore!
    Pa mi ni poslije punih sto godina još uvijek nijesmo dobili odgovor i razjašnjenje pitanja svih pitanja : Kako, zašto i zbog čega, pobjednički Srbi ovjenčani ratnom slavom, prodaše svoju državu, teritorije i stanovništvo za grdilo, Kraljevinu SHS! ??? . . Monstr’ tvorevinu bi i slijepac prepoznao kao buduću grobnicu Srba i srpske države!
    … Nijedan pravi odgovor na nijedno, svejedno koje pitanje, nećemo dobiti dok se ne raskrili i odgonetne srpska propast u osvit slobode 918.godine!!!
    … Uostalom, nadmaša nas smrtnike ta “ igranka“ velikih sila i tajnih centara moći, đe ti je svaki „prijatelj “ jednako tuđ.
    Vidim da su nam danas Srbima glavni savjeznici i uzdanice, Njemačka i Turska!?
    Sprda li se to neko s nama? Ko nam se to smije u lice???
    A crkva naša, ona više nije što je jednom bila!
    Kakav nam narod, takve su nam i crkva, i država.
    … U tajnama udrobismo, potrošili smo čitav jedan vijek jednako propadajući. Bliže dna!
    Najdalje od znanja!
    Samo nas čudo može spasiti, kada se budemo najmanje nadali.

    • 0
     0

     @ Djikan

     Баш тако! И ја мислим.
     Здрави да сте ми и узбрдо брзи! А и ако нисте узбрдо …
     Велики поздрав и поштовање, Ђикане!

    • 0
     0

     Spasa nam nema,propasti nećemo!
     Dali je Pašić imao na umu stvaranje Juge kada je izgovorio ove riječi.
     Bilo kako bilo,danas moramo kusati što su naši preci napravili ali to ne znači da svako g..no može dizati nogu da nas zapišava.
     Položaj Srba u Crnoj Gori jeste isti kao u ndh uoči rata i to je slika današnje Crne Gore,neka se ljuti ko god hoće ali ovakav šovinizam,bezobrazluk,mržnja… Idu predaleko.
     Ja se ipak nadam da su ovih par anonimnih slina na ovome našem SRPSKOM portalu ništa drugo do jedno malo virusno oboljenje koje se uz pomoć Antibiotika liječi k’o od šale,dok je kod većine naroda, pogotovu, pravoslavnog još uvijek prisutna svijest o njenom srpskom biću,naravno da u ovo vlast ne uključujem.

  • 0
   0

   Руља је небитна, гласање је ствар крађе,обмане,пропаганде,застрашивања…затос у и увели тув демократију да народ покраду и застраше,зомбирају па да кажу да имају легитимну власт,а све власти су ненародне,сем изузетака.

 4. 0
  0

  Malo se vremenski kasni sa ocijenom stanja SRBA u CG . Ko ce da nas zastiti ako ne vi VISOKO PREOSVESTENSTVO , makar i moralna podrska . 63 % vjernika SPC znace da odbrane crkvene svetinje . U CEKLICIMA umjesto MANASTIRA SVETOG SAVE sad su miraslije promijenile u crkva svete nine . Bivsi poturcenjaci Ramadanovici i Muhadinovici i poneki Matanovic i Kaludjerovic su tako odlucili , no neznam dje bacise IKONU SVETOG SAVE . Treba zatrijet svaki SRBSKI trag e onda se moze lakse otimat . Sobzirom ko cini VLADU CG nazalost sve je moguce .

 5. 0
  0

  У праву је наш Патријарх али је поштено рећи да је таквом положају највише допринио Небојша Медојевић са својим усташким уставом. Уставом који је изгласао под окриљем ноћи, по договору са Светозаром Маровићем и уз позамашну надокнаду од ДПС мафије. Да ствар буде гора један мали дио необразованих Срба из ЦГ и даље гласа за Медојевићев ДФ.

 6. 0
  0

  ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ ПРОГОВОРИЛО АРГУМЕНТОВАНО И ЈАСНО И ДА ЈЕ РЕКАОТО ТАЈ КО ЈЕ РЕКАО. НИЈЕ КАСНО. МИ СМО БОГАТ НАРОД ДУГОГ ДАХА!

 7. 0
  0

  Анонимни трањо једна Боро и Рамиз ће побољшати положај Срба .Они се посјекоше око ове теме.

 8. 0
  0

  Ža’ mi je te ste ugroženi , tacno me na srce bolite , tačno treba sad kad vrnemo naše otete svetinje dozvoliti posrbljanim crnogorcima da kad god hoće mogu ići u crkvu kod našeg crnogorskog Mitropoliara !
  A ovaj tuđi Patrijarh dođe u goste i odma pali ..

 9. 0
  0

  Гласао сам на референдуму 2006Г.за Државну заједницу СЦГ, и опет бих, али ми се ова изјава патеријарха НЕ допада нимало. Без обзира на политику данашњу (пропаст), ипак Црногорци ће увијек остати – најелитнији Срби, свиђало се то некоме или не !!! Упоредити Црну Гору са НДХ је тешка увриједа, па макар је и патријарх изговорио. Чак сматрам да је он излапио.
  Поз.,и никоме не одговарам.

  • 0
   0

   Ти си вјеровастно гласач Меде Земунца. Увреда јесте али за НДХ која је била искренија и мање перфидна од НДЦГ.

 10. 0
  0

  Pogledajte malo komentare na ratnohuskacki cdm i EUROpske i gradjanski orjentisane vijesti,,kako nas vole-tipa spremajte traktore i hrvatski model prizivaju

 11. 0
  0

  Glava se tebi upalila, mozak, još onda kada te đede srpske vjere ispušti iz ruku!
  I on poslije vidio što je rađalo od njega srpske vjere, još pod kamom smirio nije!
  I nešto te nijesam zapazio u onu gomilu sektašku!? U onu grdnu mnozinu na bezmalo dvije ruke prstiju, u otetu onu jednu-dvije crkve naše, đe vam operiše crnogorski vrač kome iz milošte tepate “ mitropolit „!?
  Kriješ li se to Maśa, ne prisustvuješ obredima dukljanskim?
  Jedno misliš, drugo bloguješ, treće činiš! Kao svako ono ispušteno!
  I operi usta gubavče prije nego pominješ patrijarha srpskog, Irineja! Od Boga mu dato da bude na svojini i ođe, jednako kao i tamo u Srbiji!
  Zato je naš Srba svuđe u većinu, nuto brojeva!
  Svaki od nas spreman da ti kumuje, kada budeš rješio da se vrneš u đedovu srpsku vjeru, da mu je kukavicu da se smiri!
  U ljude da se vrneš, avetinjo!
  Još i da znaš, i ja sam jedan, uz brata Đikana Katunskog, koji smo apelovali na berberina … ako je od pomoći! da ti ni po koju cjenu ne presađuje glavu!
  Zaslužilo nijesi.

 12. 0
  0

  Ово је добар знак да је СПЦ као највећа и најважнија Божја и српска институција коначно недвосмислено и јасно изнела свој став о дискриминацији Цркве и Срба у Црној Гори и да српска држава и председник Вучић више неће моћи више да се оглушују на вапаје за помоћ ради опстанка Цркве и народа и да ће морати да их у пуном капацитету да их заштити.

 13. 0
  0

  A 70-tih godina u Beogradu nisi mogao biti ni običan Srbin, a da se ne zameriš Crnogorcu, koji se dičio srpstvom i sobom, kao lučonošom srpstva. Svaki je od njih Njegoša znao napamet i nas Srbe je pocenjivao, što znamo tek po koji stih iz Gorskog vijenca. I onda dođe jedan čovek, svi znamo da je švercer cigareta, okrenu ćurak naopako i neki Crnogorci (nadam se manji broj) krenu naopako za njim. Pljunuše ne samo na Srbe, no i na sebe same. Ono što im beše svetinja, baciše pod noge i počeše da se bratime sa onima o kojima veliki Njegoš napisa i opisa u svom Gorskom vijencu. Ostaje samo nada da su u CG većina pravi Crnogorci, a da su montenerini samo usputna nus pojava, koja iz sitnosopstveničkih požuda, sledi vlast, koja štiteći samo sebe, radi sve u korist štete pravoslavlja, časti predaka i volje naroda.

 14. 0
  0

  … Srbi smo mi iz srpske Crne Gore, Crnogorci!
  Smrti nama nema ni našemu dičnom srpskom imenu Crnogorac! Koje smo to naše narodno ime davna još spleli u vijenac srpstva, svesrpstva, jednom zauvijek!!!
  Ali tako, ali nikako!

 15. 0
  0

  Ne daj Bože da je istina ovo što je izjavio Njegova svetost Patrijarh srpski jer se naša Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija Crnogorsko primorska u Crnoj Gori ne nalazi se u situaciji kao nekad pod Osmanlijama i NDH. Naša Crkva se svakim danom, zahvaljujući Mitropolitu g. Amfilohiju i našem sveštenstvu i monaštvu sve više gradi hramovima, utvrđuje i jača molitvom i pričešćem svojih brojnih vjernika. Nema te sile koja može nauditi našoj Pravoslavnoj Crkvi, pa da je i mnogo veća a ne ova neobrazovana, nenaklonjena, špekulantska i prolazna državna uprava, zajedno sa minornom i i propalom crnogorskom sektom sa anatemnikom na čelu.

 16. 0
  0

  Браво Томо, нека си Матијиним стиховима утулио ту црногорску трању Ђикана, тог припадника стране и туђинске црногорске нације.

  • 0
   0

   Ajhaaa …
   Potreslo me do suza, skanjivati ne mogu, kako mi ti utuli srpstvo mimo mene! Dobro sam i dosad prolazio, dok me ovo ti nisi načisto prozro, e, nijesam što sam!
   Ti mi junače mjeru uze!
   Koje li si da mi je znati, da te ja podučim što je Srbin iz srpske Crne Gore, Crnogorac!
   Da te pitam za junačko zdravlje, beno da bi jedna!
   Baš ću tebi da dokazujem svoje srpstvo, kako nijesam doslen imao prilike pred boljim od sebe!
   Nego, odjebi ti da se pačaš đe ti nije mjesto, zdravo nije, zna i da košta! … Moj ti sajvet.

 17. 0
  0

  ANONIMNI ,NEMO TAKO NA VELIKOG BRATA DJIKANA KOJI JASNO I MORALNO IZNOSI SVOJE MISLJENJE O NASOJ VELIKOJ KOBI!KOB SRPSKOGA NARODA JE TRAGICNOST PODJELA I ODRODJAVANJA ZARAD PLAHOSTI I LAKOMOSTI I NISTA DRUGO POSTOVANI ANONIMNI.KAKO OBRNEMO OD KOSOVA PA DO DANASNJEG DANA UVIJEK JE BILO TAKO I NIKAKO!BOLNA JE BILA TA PLAHOST I LAKOMOST PO NAS I DANAS KAO NIKADA RAZAPETI NAROD KOJI JE U PROCESIMA ODRODJAVANJA IISLAMIZACIJE ,KATOLICENJA,KOMUNJARSTVA I DANAS GLOBALIZACIJE KAO NAJOPASNIJEG ZLA DOVODJEN DO RUBA NESTANKA .“ODJA RICE NA RAVNO CETINJE…“!“BIJESNA SE BRATSTVA ISTURCISE“!“NEVJERUJEM U NEBESA ,VEC U MARKSA I ENGELSA““UBICEMO SVAKOG SKOTA ,KO JE PROTIV KAPEJOTA,KO ZA DRUGA TITA NIJE ,CRNA ZEMLJA CE GA KRIJE“!SVE SU TO PJESMICE KOJE SU „PJEVUSENE „U OVA BRDA POD TUDJINSKOM DIRIGENTSKOM PALICOM!KAKO TADA TAKO I DANAS PLAHI I LAKOMI „PJEVUSE“SLICNE PJESMICE POD TUDJINSKOM DIRIGENTSKOM PALICOM !UVIJEK JE POSLIJE OVAKVIH „PJEVUSENJA“DOLAZILO LELEKANJE CIJELA NARODA !“NSSE VELIKO ZLO JE UVIDIO NAS NAJMUDRIJI I NAJVECI NJEGOS :“MED ZA USTA I MRTVA PIJANJA…“!TAJ „MED „NAM UVIJEK NA KRAJU DODJE GLAVE ,OSTANE NE POLIZAN NA MRTVIM USNAMA!VELIKI POZDRAV VELIKOM BRATU DJIKANU!

 18. 0
  0

  Е па мој добри Мас’а читајући твоје коментаре чини ми се да си ти угрожен као члан распопове секте од нас Срба немој се бојати, бој се Господа не бих волио бити у твојој кожи. А подсјети се Његошеве да у Црној Гори може бити „“ ЗЛО ЧИНИТИ ОД ЗЛА БРАНЕЋИ СЕ ТУ ГРИЈЕХА НЕМА НИКАКВОГА….. „“ Поздрав од Србина из Подгорице !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here