Насловна Друштво Патријарх Иринеј: Надам се да због Крита нећемо покварити односе с Русијом

Патријарх Иринеј: Надам се да због Крита нећемо покварити односе с Русијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Српски патријарх Иринеј оценио је да ће поруке Сабора православних цркава на Криту чути онај ко слуша „глас своје цркве“ и додао да не верује да ће учешће Српске православне цркве (СПЦ) пореметити односе с руском црквом.

Он је у интервју за Политику казао да се црква ником не намеће силом, нити политиком, већ да она предлаже, а од народа и од свког човека зависи да ли ће то да усвоји или не.

„Било је очекивања да ће сви доћи. Али у последњем тренутку, неке цркве изнеле су своје разлоге, који, ипак, нису толико велики и битни да се због њих није могло доћи на сабор“, казао је патријархи Иринеј и додао да је, ако су постојали неки проблеми, требало о њима расправити како би се извукле поуке.

Он је подсетио да су четири помесне цркве одлучиле да не додју и оценио да су недостајале на Сабору, а да је СПЦ била „врло јединствена у одлуци“ да додје на Сабор.

„Они су са заседања поново позвани да учествују, одговорили су својим разлозима зашто то не желе. Али то не значи да ће ти разлози остати за свагда“, казао је српски патријарх и додао да се неслагање које постоји тиче неких не много важних питања.

Како је навео, СПЦ је разматрала да ли да иде на заседање зато што на њему не присуствују све православне помесне цркве, а ако је васељенски сабор, он претпоставља присуство свих.

„Неколико недеља пре почетка заседања на Криту, ми смо сазвали Свети архијерејски сабор СПЦ у Патријаршији у Београду. Тада смо били јединствени да треба ићи на заседање на Криту, а ако има неких проблема или нечега што треба да се каже, да се то реши и каже на самим седницама“, додао је патријарх Иринеј.

Он је казао да се на Сабору говорило и о стању на Косову, као и о проблему у односу СПЦ с Румунском црквом за шта је васељенски патријарх Вартоломеј предложио да те проблеме две цркве реше саме.

На питање о опасности јавних говора неколико поглавара православних цркава о секуларизацији Европе, о томе да она губи хришћански лик и да се православна црква маргинализује, патријарх је казао да црква никада није „живела“ у неком благостању и да је секуларизација присутна у „нашем животу“.

„Покушавамо да покажемо да је оно што представља живот једне цркве нешто што је најцелисходније за један народ, да даје значаја људском животу, односима и слободи људи“, казао је Иринеј и додао да је живот незамислив без истине и морала који црква проповеда.

Управо завршени Сабор православних цркава на Криту окупио је поглаваре и делегације 10 од 14 аутокефалних цркава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here