Насловна Политика Пастор: Процес помирења Срба и Мађара је неповратан

Пастор: Процес помирења Срба и Мађара је неповратан

0
ПОДИЈЕЛИ

Процес помирења Срба и Мађара је неповратан, изјавио је председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор у Сегедину.

pastor

„Процес помирења је неповратан“, рекао је Пастор на скупу у Високој школи „Ференц Гал“, пренео је сајт „Војводина данас“ извештај мађарске државне агенције МТИ.

Он је подсетио да је пре годину дана најављивао да ће се ускоро донети одлука о стављању ван снаге правног акта којим је мађарско становништво Чуруга, Жабља и Мошорина проглашено колективним кривцем.

„То се и десило, 2. новембра је Александар Вучић, премијер Србије одржао говор на суботицкој комеморацији, поклонио се сенама жртава и положио цвеће. То су неупитни резултати, они чине процесе неповратним“, истакао је лидер СВМ.

Он сматра да има још задатака, измеду осталог, на плану обештећења и завршетка рада мешовите комисије историчара, али су ти задаци много мањи него они од пре шест година или годину дана.
„Нама је најбитније да мађарска заједница у Војводини буде довољно снажна да заврши овај посао“, рекао је Пастор.

Пастор је у Сегедину учествовао на скупу посвећеном, како је навела МТИ, „геноциду над Мађарима у Јужним крајевима“.

По наводима мађарске државне агенције, у том граду се сваке године око 23. јануара организује комеморација, јер су 1945. на тај дан преостали Мађари из Чуруга протерани у „логор смрти у Бачком Јарку“.

У извештају МТИ се напомиње да је то била одмазда за рацију 1942. године у Новом Саду и јужној Бачкој, у којој су мађарски војници „због етничке припадности убили око 4.000 људи, пре свега Срба и Јевреја“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here