Насловна Мозаик Партизан: А ћутите када нас краду?

Партизан: А ћутите када нас краду?

0
ПОДИЈЕЛИ

Grb-Partizana

У недостатку квалитетног фудбала, српски фудбал се вратио ономе што му у последње време најбоље иде – саопштењима.

Иако у недељу нису реаговали на саопштење вечитог ривала, челници ФК Партизан огласили су се након што их је директно прозвао Фудбалски Савез Србије.

Упркос томе, Савезу није упућена ниједна реч сопштења, у којем се челници Црвене звезде оптужују за хипокризију и стварања атмосфере хаоса. Челници Партизана истичу да када нису задовољни суђењем, они не изводе на улицу хиљаде навијача.

С обзиром да саопштење из Хумске садржи осам питања, нема сумње да нас очекује одговор из Црвене звезде, који ће вероватно покренути нови талас саопштења.

Саопштење ФК Партизан преносимо у целости и без исправки:

,,Пропагандна акција ФК „Црвена звезда“ наставља се несмањеном жестином. Утакмице ФК „Партизан“ помно се прате и анализирају, очигледно више него сопствене, саопштења су увек спремна, оптужбе и претње препознатљиве.

Међутим, постоје и чињенице које не могу да оспоре ни аутори црвено-белог пропагандног рата. Те чињенице говоре да је ФК „Партизан“ у претходних 13 кола текућег првенства на три утакмице драстично оштећен судијским грешкама – на утакмици са Радничким у Нишу /недосуђено играње руком и црвени картон за противничког играча/ и на утакмицама са Напретком и Доњим Сремом у Београду /недосуђени казнени ударци, пенали/. Од поменуте три утакмице ФК „Партизан“ је само на једној славио победу.

Како се те неспорне чињенице уклапају у тезу о „константној помоћи судија“, „лакрдији“ „нерегуларном првенству“? Наравно не уклапају се, јер су тврдње ФК „Црвена звезда“ неистините, исфабриковане у главама оних који су уверени да је непрестано обмањивање ширих народних маса једини продуктиван посао у Србији.

Како је могуће да самозвани борци за правду и поштење у српском фудбалу реагују само када им судијске грешке не иду у прилог, а ћуте када им исте користе? Какав је то једнострани смисао за правду, селективни морал, поштење које се активира по потреби? На „спорној“ утакмици са ФК „Вождовац“ догодило се и ударање лактом играча ФК „Партизан“ Владимира Волкова у противничком казненом простору, за шта је санкција једанаестерац и црвени картон. Како је могуће да „соколово око“ из улице Љутице Богдана није приметило овај детаљ?

У „Црвеној Звезди“ су се својски потрудили да принцип објективности у потпуности извргну руглу, јер су се са причом о „нерегуларности“ појавили у првенственом колу у коме је њиховом противнику неоправдано поништен изједначујући погодак?! Очигледно наши ривали мисле да њихове фразе и пароле имају заслепљујући ефекат на фудбалски народ, па нико не може да види нешто што је очигледно.

Судијске грешке саставни су део фудбалске игре. Очигледно је да је на утакмицама Партизана ове јесени било много судијских грешака, више њих на штету нашег клуба. Не чудимо се томе јер су од стране „вечитог ривала“ судије изложене неиздржљивом, нељудском притиску. Да ли и ми треба да галамимо после сваке утакмице, да тражимо оставке свих и свакога, изводимо навијаче на улице? Да ли ће се непрестаним претњама и креирањем атмосфере хаоса поправити стање у српском фудбалу?

Очекујемо да аутори пропагандне кампање објаве имена чланова „неформалне групе људи“ која не дозвољава да се ФК „Црвена звезда“ квалификује за УЕФА Лигу Шампиона већ 20 година, односно откада то такмичење постоји?! Ко су ти мистериозни политичари, моћници који помажу ФК „Партизан“ да осваја титуле у низу и како то чине?

Спортски приступ подразумева прихватање судијских грешака и помоћ фудбалској организацији да се број тих грешака смањи. Спортски приступ такође подразумева анализу сопственог рада и грешака, мере да се те грешке отклоне. Обмањивање јавности, хушкање навијача, оптуживање без основа, претње и притисци су све само не спортски приступ. О циљевима кампање говорили смо више пута, поновићемо их још једном – застрашити ривале, службена лица, фудбалску организацију, оправдати се пред навијачима и јавношћу за сопствене грешке и промашаје, изазвати на силу и без аргумената промене у фудбалској организацији. Фудбалска Србија процениће да ли таквим методама фудбалски спорт може да напредује.“

Београд, 25.11.2013.

ФК Партизан

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here