Насловна Политика Паровић: Враћање Крима Русији је почетак нове европске реалности

Паровић: Враћање Крима Русији је почетак нове европске реалности

0
ПОДИЈЕЛИ

Miroslav Perovic

“Само јединствена Европа од Лисабона до Владивостока има потенцијал да се одупре снажном притиску атлантиста и ове чињенице су данас свјесни сви они који желе да им државе буду суверене и независне“  Ово је у интервјуу београдској „Геополитици“ казао Мирослав Паровић, предсједник Треће Србије.

Он је истакао да је циљ организације коју предводи –  да заједно са партнерима из Европе, а прије свега са пријатељима из  Русије, Француске, Италије, Немачке и Аустрије, направи мрежу организација широм Старог континента која ће се снажно залагати за наметање новог и другачијег концепта сарадње између европских народа и држава.

По њему, пад границе на Криму и присаједињење Крима и Севастопоља Русији  означава симболички почетак те једне нове политичке реалности у Европи и у свијету. Јер не треба заборавити да је враћање Крима и Севастопоља у састав Русије први процес супротан од свих оних дешавања која је пре четврт вијека покренуо пад Берлинског зида.

„Баш зато је делегација Треће Србије била у званичној посјети Влади Крима и управи Града Севастопоља. Да са једне стране тамошњем народу и руководству пружимо сву подршку зато што су били одлучни да искористе своје историјско и демократско право да буду у саставу Русије, а са друге стране да им укажемо на тај шири контекст који је отворен њиховом храбром одлуком“ – нагласио је Паровић.

Он је оцијенио да Западна Европа има велики дефицит у практично свим природним ресурсима, а поготово у енергентима. Са друге стране, подвукао је Паровић, Русија обилује природним ресурсима, али оскудијва у технологијама које су пак на западу веома развијене. На овом примјеру већ јасно можемо видјети потребу за тешњом сарадњом између истока и запада Европе, додао је први човјек Треће Србије.

По његовим ријечима, свима је јасно да интерес атлантистичких снага није у сарадњи између европских држава, већ у сталној тензији и конфронтацијама. Криза у Украјини и овај нови све отворенији сукоб између НАТО пакта и Русије је посљедица управо тежње атлантиста да сприече дубљи уплив Русије у Европу.

Такође, Паровић је подсјетио да су Срби једини европски народ који се активно два пута супроставио НАТО пакту „бранећи право на наш начин живота, што свакако представља симбол за све оне снаге у Европи које се данас боре за повратак суверенитета и независности својих  држава“.

Како је закључио, велика побједа би била уколико бисмо успели да у времену које је пред нама за Србију изборимо позицију активно неутралне државе и да нам ту позицију гарантују све велике државе Европе. 

treca-srbija_520x320

„Само оваква позиција би Србији донијела могућност развоја и дугорочне стабилности и за то се вриједи борити и ми изТреће Србије се за то и боримо. Наравно, свјестан сам да многи мисле како су мале шансе да се за тако нешто изборимо, али чак иако постоји само један промил могућности морамо дати све од себе да ту шансу искористимо, јер је питање да ли ћемо у будућности имати чак и толико могућности“ – казао је Паровић.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here