Насловна Политика Парламентарна скупштина ОЕБС-а: Испитати куповину гласова у Црној Гори

Парламентарна скупштина ОЕБС-а: Испитати куповину гласова у Црној Гори

0
ПОДИЈЕЛИ

Упркос повећаним оперативним капацитетима Државној изборној комисији  и даље недостају професионални капацитети и снажно колективно лидерство. Наводе о недозвољеном утицају на бираче треба испитати, указано је у извјештају Парламентарне скупштине ОЕБС-а о парламентарним изборима у Црној Гори.

Како се наводи у том документу, неки озбиљни недостаци у вези са организацијом избора у Црној Гори и даље истрајавају, упркос препорукама које су раније дали ОЕБС, Савјет Европе и Венецијанска комисија.

То се односи и на захтјев од 24 мјесеца пребивалишта да би бирач имао прилику да учествује у изборном процесу. Многи учесници избора указали су на недостатке у закону које се тичу тог питања констатује се у извјештају Парламентарне скупштине (ПС ОЕБС).

Тврди се и како чињеница да министар унутрашњих послова у влади изборног повјерења није потписао бирачки списак, што по свој прилици нема неке законске последице, али се тиме показује колико су озбиљне политичке тензије у земљи.

Шеф Делегације ПС ОЕБС-а која је пратила изборе у Црној Гори био је Азај Гулијев. Према извјештају, генерално су избори показали тежњу грађана да буду у потпуности укључени у изградњу стабилне, демократске будућности земље.

Како се потенцира у извјештају посматрача, упркос томе што је нови закон о финансирању кампање унаприједио одговорност јавних институција Црне Горе, он није обезбиједио адекватно извјештавање о трошковима.

Кандидати нијесу у обавези да пријаве трошкове кампање прије дана избора, што ограничава транспарентност процеса. Доступност јавних финансија политичким субјектима креирала је равноправније услове за све учеснике.

Изборни закон омогућава посматрање процеса од представника цивилног друштва и међународних организација, као и представника изборних листа, наводи се у извјештају.

Запажа се и да су учесници у предизборној кампањи били у могућности да представе своје ставове у бројним интервјуима, дебатама и округлим столовима, како на јавном сервису, тако и на приватним медијима. Медији су, наводи се у извјештају, извјештавали и о промотивним скуповима политичких партија у току кампање, мада на медијску сцену утиче и недостатак дјелотворног регулаторног или саморегулаторног тијела.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here