Насловна Политика Парламент Косова* очекује хитно ослобађање Харадинаја

Парламент Косова* очекује хитно ослобађање Харадинаја

0
ПОДИЈЕЛИ

У Приштини је одржана седница косовског парламента поводом хапшења председника Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

На седници, на којој су представници власти, изражено је очекивање да ће Харадинај веома брзо бити пуштен из притвора у Француској, где је ухапшен по потерници Србије.

Очекује се да парламент донесе декларацију којом ће се тражити хитно ослобађање Харадинаја.

Премијер Иса Мустафа је обраћајући се посланицима изразио забринутост због задржавања Харадинаја у притвору, оценивши да је потерница Србије „незаконита и политички мотивисана“ са јасном тенденцијом да, како је рекао, постакне тензије и конфликте.

Мустафа је рекао да косовска влада напорно ради како би „ове тенденциозне и неосноване оптужбе Србије“ биле одбијене од међународних безбедносних институција.

„Направили смо максималне напоре за Косово да се прикључе Интерполу и да се повећа сарадња са Европолом. Надамо се да ће са нашим чланством у овим институцијама, овакве политичке мотивисане потернице бити укинуте“, рекао је Мустафа, пренели су косовски медији.

Он је изразио уверење да ће француске правосудне институције учинити све како би Харадан што пре био пуштен из притврора.

„Харадинај је био премијер Косова, председник је Алијансе за будућност Косова, која је снажна политичка партија у земљи и изузетно је европски оријентисана и зато не видим разлог да остане даље у притвору“, закључио је Мустафа.

Министар спољних послова Енвер Хоџај је рекао да је у сталном контакту са француским властима, како би им се објаснило да је хапшење Харадинаја незаконито, а да је српска оптужница политички мотивисана.

Хоџај је поново оптужио Србију да наставља са политиком Милошевића према Косову.

Косовски министар спољних послова је рекао да је званичном Паризу упутио хитан захтев за одлазак у Француску како би изблиза пратио дешавања у вези са хапшењем Харадинаја.

Министарка правде Дурата Хоџа је оценила да хапшење Рамуша Харадинаја представља кршење људских права.

Представљајући извештај о томе шта је министарство правде Косова урадило до сада, она је посланицима пренела да је француском министарству правосуђа послато више захтева за ослобађање Харадинаја.

Како је рекла, достављени су примери ранијих случајева ослобађања званичника Косова, који су били ухапшени на сличан начин, пошто су се нашли на Интерполовим потерницама а према оптужницама Србије.

Према речима Хоџе, Косово је од Интерпола затражило да са потерница избрише званичнике Косова који су како је рекла оптужени из политичких разлога.

Министарство правде Србије послало је француским правосудним органима захтев за изручење Рамуша Харадинаја, речено је Тањугу у том министарству.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here