Насловна Друштво Паркер: Ал Каида планира нове нападе

Паркер: Ал Каида планира нове нападе

0
ПОДИЈЕЛИ

Терористичка мрежа Ал Каида жели да изведе „спектакуларне терористичке нападе који би за посљедицу имали велики број цивилних жртава“ у Британији и другим западним државама, упозорио је први човјек британске обавјештајне службе МИ5 Ендру Паркер.

Endrju Parker

Паркер је рекао да, и поред тог што данас нову опасност представљају џихадисти Исламске државе, постоје сазнања да Ал Каида и даље настоји да „уради нешто спектакуларно“.

Напад на Шарли ебдо „ужасан подсјетник“ да нам неко „жели зло“.

„Знамо да терористи из Сирије желе да изведу директне нападе против Британије и да наговарају екстремисте да дјелују самостално“, рекао је Паркер, а преноси британски „Скај њуз“.

„Знамо да група која чини ‘срце’ Ал Каидиних терориста у Сирији планира нападе на Западу у којима би страдао велики број људи“, додао је он. Према његовим ријечима, мета терориста ове мреже, али и „њихових имитатора“ били би саобраћајне мреже и друга фреквентна мјеста.

„Скај“ наводи да се од раније зна да су стручњаци Ал Каиде за експлозиве прешли из Пакистана у Сирију, одакле им је лакше да врбују добровољце из Британије да изведу нападе на њеној територији, али и другим западним земљама.
На њиховом челу се налази стручњак за бомбе и друге експлозиве Мухсин ал Фадли, кога тражи амерички ФБИ, а за било какву информацију о мјесту његовог скривања, расписао је и награду од седам милиона долара.

Послије напада на редакцију француског листа „Шарли Ебдо“, Британија је распоредила додатне полицијске снаге у циљу јачања мјера безбједности.
За сада се не зна да ли су главноосумњичени за тај напад дјеловали самостално или су били повезани са неком међународном терористичком организацијом.
Генерални директор британске контраобавјештајне службе МИ5 Ендрју Паркер окарактерисао је напад на Шарли ебдо „ужасним подсјетником“ да нам неко „жели зло“.

Он је додао да су све присутније терористичке пријетње постале сложеније због догађаја у Сирији. Паркер је искористио ријетко јавно обраћање, из штаба МИ5 у Лондону, да укаже да број Британаца који иду у Сирију да се тамо придруже екстремистима стално расте, нагласивши да они када се врате у земљу могу представљати велику пријетњу.

Он је рекао да је до сада на Блиски исток отишло око 600 Британаца, од чега се „знатан број“ придружио екстремистичкој групи Исламска држава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here