Насловна Друштво Парастос за убијену српску дјецу са Козаре: Злочине усташа не смијемо заборавити

Парастос за убијену српску дјецу са Козаре: Злочине усташа не смијемо заборавити

3
ПОДИЈЕЛИ

Чланови Градског удружења логораша Другог свјетског рата Бањалука данас су на загребачком гробљу Мирогој присуствовали парастосу за 862 убијене српске дјеце са Козаре у Другом свјетском рату, преноси агенција Срна.

Предсједник Удружења Добрила Кукољ рекла је Срни да су након парастоса положени вијенци на заједничкој гробници за страдалу српску дјецу.

„Страшне злочине које су починиле усташе над српском дјецом са Козаре никада не смијемо заборавити. Морамо његовати истину о страдању српског и осталих народа у Другом свјетском рату,“ каже Кукољ.

Она је напоменула да су парастосу присуствовали и представници Српског народног вијећа у Хрватској. Истовремено је испред сједишта СНВ у центру Загреба салутирано „За дом спремни“ и запаљен српски недељник „Новости“.

На загребачком гробљу Мирогој у заједничкој гробници сахрањено је 862 козарачке дјеце, која су била жртве усташког терора у Другом свјетском рату.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Христос васкрсе!

  ВЕЧНОЈ СРБИЈИ, Јован Дучић

  Чувај се, мој роде, својих странпутица,

  Јер пут неизвесни увек је пут вражји.
  Не бој се јастреба него кукавица,
  Не бој се лажова него њине лажи.

  Бог нека те спасе твојих спасилаца,
  На свакоме углу има их по један.
  Презри мудрост глупих и глупост мудраца!
  Нож твог издајника биће увек жедан.

  Као гром ћеш наћи свога пута,
  И као нит златна пробити кроз стену.
  Зар храброст полтрона да ти снагу спута,
  И да нож злочинца проспе задњу вену!

  Косовски витези први пут су знали
  За војску убица што ће да их срете:
  За гнусно јунаштво оних што су клали
  У постељи старца, у колевци дете.
  Заставу идеје у руци подлаца!
  Место мач што светли, увек нож што пара!
  Борца што се блатом место копљем баца,
  Јунака што пљачка и жреца што хара!

  Заставу у срамни злочин замочену;
  Слободу у сенци туђих бајонета;
  Отаџбину целу у пљачци и плену;
  У крвавој руци где је причест света.

  Презри љубав подлих и братство убица.
  И реч вероломних и част клеветника!
  Носи, роде славни, тај мач без корица —
  Знамен крстоносца и Божјег војника!

  Да би штит Ахилов био славе веће,
  Сам Бог Хефаистос оде за ковача!
  И ти, роде српски, знај да никад неће
  Нож убице стићи дужину твог мача.

  Знај, само из крви хероја се рађа
  Звезда путовођа за далеке путе…
  Ветром неба иде мученичка лађа,
  Сузе су невиних до неба дигнуте…

  1943.

  („Американски Србобран“,
  27. јуна 1944)

  Логори за децу у Независној држави Хрватској, дубина злочина, 2015. године

  …“Ове године навршило се седам деценија од затварања последњих концентрационих логора у Независној држави Хрватској која је једина у свету имала и логоре за децу.

  У дечјим логорима у Сиску, Јасеновцу, Јастребарском, Старој Градишки и Метајни на Пагу страдало је 23.500 српске деце чија је имена, презимена, место рођења и порекло пописао Драгоје Лукић и сам дете логораш. Лукић је 40 година истраживао усташке злочине над српском децом а тај његов списак убијене и уморене деце у логорима у НДХ данас се чува у Музеју жртава геноцида у Београду.Аутор емисије Квадратура круга, Бранко Станковић, кроз три емисије под називом „Дубина злочина“ (које ће се емитовати у 18 сати и 30 минута 31. октобра, 7. и 14. новембра), открива на које су све начине страдала деца са Козаре и Поткозарја у усташким логорима.

  За шест месеци колико је трајало истраживање, Станковић је пронашао мноштво фотографија, докумената, чак и снимака из филмске архиве НДХ који сведоче о злочинима над српском, јеврејском и ромском децом које су спроводиле усташе за време Другог светског рата.Током снимања Станковић је, између осталог, посетио и Доњу Градину највеће српско стратиште и највеће дечје гробље на свету. Доња Градина је била ликвидациони центар логора Јасеновац, Уштица и Млака у којима је страдало 19.432 деце, од чега је 12.113 српске националности.

  Анте Думбовић активиста Црвеног крижа НДХ током 1942. године у дечјем логору у Сиску начинио је 800 фотографија уморене српске деце, које сведоче о паклу кроз који су прошли српски малишани заточени у том логору.Аутор овог серијала успео је да пронађе и преживелу децу из сваког од тих логора у НДХ која су данас старци али су њихова сећања на страдања у тим логорима још свежа и болна…
  …Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, а и мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима…“

  Квадратура круга – Дубина злочина 3. део ( ТВ РТС 21. 11. 2015. )

  https://www.youtube.com/watch?v=kKPKOR8J-D4

  Квадратура круга – Дубина злочина 2. део ( ТВ РТС 14. 11. 2015. )

  https://www.youtube.com/watch?v=wwkL_VgRFc0

  Квадратура круга – Дубина злочина 1. део ( ТВ РТС 31. 10. 2015. )

  https://www.youtube.com/watch?v=dHwo8HphvLI

 2. 0
  0

  Zlocin nesmijemo zaboravit,koliko puta cemo to reci a priejd zaboravimo nego smo jos to i izgovrili.
  Sat mi kao narod mislimo, i kuda kanimo i sto nas ceka i sto sve radimo ,a da pojma nemamo ,cije sve vrednosti uzimamo kao tudje i u nih se ugledam a svoj gubimo i stidmo se,ili se stide necega cega bi trebali da se ponose.
  Zasto ovo zadnje napisah, pogledah jednu svjetkovinu u Frankfurtu gdje jedna zenska doslovno kaze,eto doveli smo gradonascelnika Frankfurta da on vidi da mi nijesmo divljaci,znaci i ova malda zena ilidjevojka rodjena ovdje i clan SPD u Hesenu je ubijedila sebe da treba da dokazuje Njemcima da nijesmo divljaci.
  Sto ti proaganda i neznaje i pomankanje znanja moze uraditi,mi da dokazujemo Njemcima da nijesmo divljaci.Oficijelno se izjavilo da postoji mogucnost da u Njemackoj ima 800 ljudozdera,to se kazalo kada je onaj ljudozder iz Kasela uhapsen.
  Zasto nasi ljudi pate od nekih komplekas koji im se pokusavaju podmetnuti ,ili bolje reci nametnuti od onih koji misle da trenutacna tehniicka nadmoc daje nekome za pravo da se proglasi kulturnijim postenijim i boljim od drugoga po svemu boljega naroda.
  Mi nazalost sve vise srljamo u propast ,nasa omaldina nem mogucnosti zaposljavanja a to sto je skolovano bjezi iz zemlje kao da je okuzena,taj mali broj ciji su ocevi pokrali drzavu i narod razbacuje se po bijelom svijetu novcem zaradjenim od propasti drzave i narkotika.

  Prenijet cu vam samo jedno pismo ovdje koje je postvio na svom poratlu Vlado Dimitrijevic,pa prosudite sami.
  ПИСМО БИВШЕГ ЂАКА

  Мој бивши ђак недавно се вратио са Кавоса у Грчкој, који је најјефтиније одредиште како за младе Енглезе, тако и за Србе. Енглези су се, вели он, понашали како је и очекивао: били су пијани и по сву ноћ су урлали. Али…Уосталом, ево остатка писма:

  “Но, ми знамо какви су они. Трагедија је каква је наша младеж. Размишљао сам данима о овоме што Вам пишем и причао сам са још неким нормалним момцима о тренутном стању и схватио сам да нисам стармал. Да бих Вам боље дочарао, пренећу Вам само једну епизоду од десетодневног боравка на Кавосу. Наиме, три девојке из П. које су биле у соби поред моје су ми причале, наравно пијане, како су се оне договориле пре поласка са колико ће момака спавати за тих 10 дана, а са колико ће се љубити. Две девојке су „лицитирале“ 4 момка за спавање и 8 за љубљење. Трагедија је што су ми у аутобусу потврдиле да им је један фалио па да буде 4. Да Вам не причам да 95% девојака пуши и 100% пије. Ја јесам мушкарац, али сам и објективан, много мање момака пуши односно пије. Такође, превише дроге је присутно./…/ Е сад, мени се врте у глави ваше речи о последњим деценијама Рима. Причали сте нам да је неморал био присутан у енормним количинама пре пад Рима и да је све то убрзало пропадање такве цивилизације. Из свега онога шта сам видео својим очима уживо, шта гледам на јутјубу, на инстаграму, могу само да извучем закључак да ће „свет пасти“ баш као Рим.“ Одговорио сам му: “Драги /…/, ово писмо ме је баш „дотукло“. Свети Оци су говорили: „Хвала Богу што је женама дао стид, јер без тога се нико од нас не би спасао“. Мислим да апокалиптичност нашег доба потиче управо из ових извора – изнутра смо трули, и то се скупо плаћа, јер Бог не обитава у људској трулежи: „Младићи и деве, за љубав прикладни, љубав узљубите, ал право и незазорно, младићство и девство да не повредите„, говорио је Деспот Стефан Лазаревић. Човек, међутим, мора да у сваком времену нађе пут ка Истини и Чистоти, и да се бори колико може да остане човек. /…/ Хвала Ти што си се јавио, и драго ми је да мислиш на начин истинског родољуба, јер патриотизма нема и не може бити без морала.“

 3. 0
  0

  Сада очекујем вељег ,,црногорца,, масју да демантује страдање Козарачке дјеце од његових идола усташа.Са каквим монструмима смо живјели у заједничкој држави преко 70 гдина.Били су спремни да понове злочин.. и поновили су.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here