Насловна Друштво Папски савет за унапређење јединства хришћана организује молитву за Православни Сабор!?

Папски савет за унапређење јединства хришћана организује молитву за Православни Сабор!?

2
ПОДИЈЕЛИ
Кардинал Курт Кох

Католици Рима ће се помолити за успешно одржавање Свеправославног Сабора, који би требало да се одржи од 19. до 27. јуна 2016. на острву Крит. Организатор богослужења је Папски савет за унапређење јединства хришћана. Вечерње је планирано за 11. јун, и почеће у 17 сати у базилици Светог Петра, као још један доказ блискости Римокатоличке цркве и Православних цркава.

Сазван од васељенског патријарха Вартоломеја као први у протеклих хиљаду година, Свеправославни Сабор припреман је више од пола века. Ипак, неколико православних цркава, укључујући и највећу – Руску – изразило је резерве у вези са неким од документа чије је доношење планирано на Сабору, и позвало на одлагање заседања. Бугарска православна црква саопштила је да неће послати своје представнике на Крит, што је угрозило само одржавање Сабора.

Раније је председник Папског савета унапређење јединства хришћана, кардинал Курт Кох, изразио наду да ће Сабор, који се одржава као први после толико векова, одиграти позитивну улогу у приближавању различитих православних цркава и римокатолика. Али, ако партнери „међу собом нису до краја једниствени“, то може негативно утицати на дијалог, приметио је кардинал Курт Кох. У православљу, како је рекао, до данашњег дана постоје „дисонантни тонови“ у перцепцији католика. Председник Папског савета унапређење јединства хришћана нада се да ће предстојећи Свеправославни Сабор пружити „јасне знаке“ жеље да се следи пут екуменизма.

(По материјалу Радио Ватикана припремила страница Сибирска католичка газета, гласило римокатоличке Преображењске епархије у Новосибирску, а на српски преведено на сајту Стање ствари.)

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Савјет за унапрјеђење јединства хришћана је преименовани многовјековни орган ватиканског прозелитизма, нарочито на просторима православних. Познатији је по својим злим намјерама и опаким средствима у прошлости, под својим старим именом Конгрегација за пропаганду вјере, наравно папске. Против ове Конгрегације и њених бездушних агената борио се бескомпромисно и Свети Василије Острошки, слава му и милост. Кохова подршка само показује ко заправо стоји иза диктаторског понашања Цариградске цркве – папски Рим и мецена челника обе организације, Вашингтон.

 2. 0
  0

  „Али и његова реч треба да буде богонадахнута. Он, као и претходни Сабори, треба да анализира историју и да дâ оцену нашег времена, које се разликује од других епоха, да постане незаборавни печат у животу Цркве. Да постане глас Божији данас! Иначе га не треба одржавати. Довољно нам је Његово ћутање. Не желимо да слушамо људске речи данашњих епископа, не желимо да знамо шта мисле ни најпаметнији и најобразованији међу њима. Желимо да чујемо глас Господа из уста наших епископа, и не само то – чезнемо за вапајем нашег Сабора. Ако ми, данашњи хришћани, не добијемо утеху и подршку, ако не будемо освећени, ако се потоње епохе не буду обраћале овом Сабору као извору истине, који је смисао његовог окупљања?“ “ Потребно нам је да схватимо шта је «светоотачка благочестивост» за коју су наши преци у Константинопољу били спремни да умру хиљаду пута: «Никад те нећемо напустити, вољено Православље, и нећемо одступити од тебе, Свето Предање, у теби смо рођени, у теби живимо, и у теби ћемо починути, а ако наступи тренутак – хиљаду пута ћемо умрети за тебе» (Јосиф Вријениј).Ако су нашем васељенском својству туђи мисија и пророчанства, оно не може бити ни православно, ни црквено. „, Митрополит Месогејски и Лавреотијски Николај http://www.pravoslavie.ru/srpska/93526.htm
  „Не може се на спољни и механички начин то вратити. Није то лако. Није лако вратити се Светом Предању после хиљаду година одступања од Светог Предања. Немојмо да смо деца. И немојмо да смо наивни. Ја желим и верујем да само ово јединство у чаши причешћа јесте вера да само Дух Свети може дати јединство и Бог са небеса, а не људи политиканти, не земаљски начин. Политика је православне гонила, на жалост политика је победила. Узрок свих раскола јесте политикантство које се увукло под мантију. Нити ће се један раскол политиком решити. Нити једним политичарем у овоме свету.“ http://manastirostrog.com/blog/2016/03/20/episkop-niski-jovan-odsluzio-liturgiju-u-donjem-ostrogu-na-nedelju-pravoslavlja/1622/

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here