Насловна Друштво Папа подржао Руску православну цркву у Украјини

Папа подржао Руску православну цркву у Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Папа Фрањо стао је на страну Руске православне цркве у Урајини, односно Украјинске православне цркве Московске патријаршије, која страхује да украјинске власти желе да преузму контролу над њеним храмовима.

Папа Фрањо позвао је украјинског амбасадора у Ватикану на разговоре због најаве контроверзних закона, наводи „Спутњик“.

Након упозорења Кремља, Кијев одложио расправу о закону против Цркве

Недопустива су дејства украјинских власти срачуната на нарушавање интереса Руске православне цркве – изјавио је у име државног врха Русије Дмитриј Песков, додајући да је ситуација у Украјини „крајње болно питање за вјернике Руске православне цркве“.

Могуће је, пишу Факти, да је и ова реакција Русије утицала да украјински парламент (Врховна рада) одложи планирану расправу законских иницијатива које би режиму у Кијеву омогућиле да Украјинску православну цркву, која је дио РПЦ, прогласи за вјерску заједницу повезану са „земљом агресором“, да је стави ван закона и отвори широм врата отимању њених цркава, манастира и имовине.

Агенција наводи да, формално, за отварање расправе није било потребног броја гласова, и то због тога што су „неки посланици добили миг да гласају против, или да уопште не гласају“.

Подсјетимо, нацрт закона о коме је требало да се расправља у Кијеву 18. маја увелико подсјећа на реторику коју свакодневно можемо чути од црногорских власти.

Наиме, закон за који се очекује да ће усвојити украјинска Врховна рада предвиђа да религозне организације своје митрополите и епископе могу постављати само уз сагласност државних органа Украјине. Један параграф нацрта даје право властима да забрани религиозну организацију чији представници буду сарађивали са вјерским центрима у земљи-агресору, док ће други озаконити одузимање њених цркава и манастира и цјелокупне црквене имовине.

Закон је усмјерен против Украјинске православне цркве која је повезана са Руском православном црквом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here