Насловна Политика Папа Фрањо подсјетио на блискост и солидарност са јеврејским народом

Папа Фрањо подсјетио на блискост и солидарност са јеврејским народом

0
ПОДИЈЕЛИ

papa-franjo-

Поводом 75. годишњице Кристалне ноћи – нацистичког погрома Јевреја, поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања, описао је данас јеврејски народ као велику браћу католичких верника, преноси Танјуг.

Папа Фрања казао је и да је уништење јеврејских кућа, радњи и синагога, у ноћи 9. новембра 1938. у којој је убијено најмање 90 људи, био корак ка холокаусту, који никако не треба заборавити.
,,Подсећамо на своју блискост и солидарност с јеврејским народом, нашом великом браћом и молимо се Богу да нам сећање на прошлост и грехе прошлости помогне да увек будемо на опрезу против било ког облика мржње и нетолеранције“, истакао је папа Фрања у недељном обраћању вјерницима окупљеним на Тргу Св. Петра.

Поглавар Римокатоличке цркве и раније је говорио да ће се залагати за добре односе с Јеврејима, а његов избор у марту подржала су јеврејска удружења широм света.

У ,,Кристалној ноћи“ немачки нацисти су разорили, уништили и опљачкали безброј јеврејских радњи, предузећа и институција. Запаљено је више од 1.000 синагога, потпуно разорено више од 7.000 јеврејских фирми, као и бројни јеврејски домови, болнице, школе и друге институције.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here