Насловна Мозаик Паника у седам земаља због холанских јаја затрованих инсектицидом

Паника у седам земаља због холанских јаја затрованих инсектицидом

0
ПОДИЈЕЛИ

Европска комисија упозорила је да је могуће да су јаја затрована инсектицидом продавана у седам земаља, чиме овај скандал добија све веће размјере, преноси „Танјуг“. Претпоставља се да је холандска компанија „Чикфренд“ користила отровни инсектицид како би третирала паразите код пилића.

Велика Британија и Француска потврдиле су да је одређена количина таквих јаја ушла на њихово тржиште, а Белгија се нашла на удару критика због прикривања скандала иако је још у јуну знала да је у јајима присутан фипронил, потенцијално опасна супстанца, преноси АФП.

Француска влада саопштила је да је у двије прехрамбене фабрике у централном и западном дијелу земље пронађено 13 товара јаја из Холандије која су контаминирана фипронилом.

Супермаркети у Немачкој, Холандији и Белгији повукли су милионе јаја од када је Белгија послала прво обавјештење Европској комисији 20. јула. ЕК је саопштила да су јаја на која се сумња да су затрована дистрибуирана у Француску и Велику Британију преко Њемачке.

„Сада је на Шведској, Швајцарској, Француској и Великој Британији да наставе провјере, јер се овим јајима може ући у траг,“ рекла је портпаролка ЕК Ана-Каиса Итконен, преноси Б92.

Свјетска здравствена организација сматра фипронил умјерено токсичним, а строго је забрањен код животиња намијењених људској прехрани.

Белгијски парламент сазвао је ванредну сједницу због закаснеле реакције на појаву контаминираних јаја, а Европска комисија признаје да јој нису познате стварне размјере проблема.

Званичници су у сриједу позвали у парламент министра пољопривреде Дениса Дакармеа и министарку здравља Меги де Блок како би од њих затражили објашњење зашто је властима требало више од мјесец дана да упозоре јавност на потенцијално токсична јаја, пише ЕУобсервер.

Јаја су контаминирана фипронилом на три пољопривредна земљишта у Холандији, те у Њемачкој. У међувремену су с полица супермаркета у Холандији уклоњени милиони контаминираних јаја, напомиње ЕУобсервер.

У Холандији је у склопу превентивних мјера већ усмрћено између 300 и 350 хиљада кокошака.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here