Насловна Насловна Паника: Моћници свијета сложни да спрече долазак Трампа на власт

Паника: Моћници свијета сложни да спрече долазак Трампа на власт

1
ПОДИЈЕЛИ

Чланови моћне и тајанствене Билдерберг групе имају овог викенда састанак у дрезденском хотелу „Ташенбергпали“, а међу темама о којима се разговара је како спријечити Доналда Трампа да постане предсједник САД, као и о могућности избијања масовних немира због неједнакости у свјетском богатсву, али и о мигрантској кризи и Брегзиту.

Како преноси портал „Инфовар“, као што је уобичајено веома је мало детаља о листи тема о којима разговара Билдерберг група која окупља свјетске моћнике.

На састанку учествује више од 100 лидера, међу којима два премијера, четири министра финансија, шефица ММФ Кристин Лагард, бројни политичари и актуелни и бивши шефови обавештајних служби, а ту су и лидери многих компанија као и чланови европских краљевских породица, али и некадашњи државни секретар Хенри Кисинџер.

Публициста и аналитичар Пол Џозеф Вотсон наводи да је присуство састанку сенаторке Линдзи Грејем, критичарке Доналда Трампа, знак и потврда да ће Билдерберг група покушати да осмисли начине како да спречи Трампов долазак на власт.

Једна од тема је свакако и могући излазак Британије из ЕУ што би угрозило Унију, наводи Вотсон.

Учесници Билдербершке конференције подлијежу посебним правилима. Најважније је тзв. правило Четам хауса (1927. га је поставио британски Краљевски институт за спољне послове): учесници конференције имају строгу обавезу ћутања о садржају разговора и излагања референата.

Због тога је овај састанак моћника на мети критика због нетранспарентности, јер конференцију не смију да прате представници медија – осим оних који су позвани као учесници, преноси Дојче веле.

Организатори и учесници, медутим, тврде да је то ријетка прилика да се отворено говори о глобалним стварима

Оно што од информација продре у јавност, све је само не спектакуларно. Зна се да се округли столови, предавања или дискусије одржавају у ритму од 90 минута, а да је у паузама на располагању уобичајено послужење на бифеу, те вино које мора да се плати, наводи Дојче веле.

Први састанак Билдербершке групе одржан је 1954. године, у хотелу Билдерберг у холандском градићу Остербеку.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here