Насловна Политика Палестинци јајима на Канађане

Палестинци јајима на Канађане

0
ПОДИЈЕЛИ

Неколико десетина палестинских демонстраната јајима и ципелама гађало је у Рамали конвој у којем је био канадски министар спољних послова Џон Берд.

palestinci

Берд је био у посети Рамали, где је требало да разговара са шефом палестинске дипломатије Ријадом Малкијем, када су демонстранти његов конвој засули разним предметима.

Носили су транспаренте на којима је писало: „Берд, ниси добродошао у Палестини“ и „Берд, Јерусалим је наш главни град“.

Активисти из партије Фатах палестинског председника Махмуда Абаса раније су позвали на бојкот Берда, због канадске политике на Блиском истоку.

„Ова особа подржава ционистички покрет. Ова особа умањује права нашег народа, учествује и подржава изградњу насеља. Рећи ћемо му да није добродошао“, казао је један од демонстраната.

Берд је у петодневној посети Блиском истоку, где разговара са израелским и палестинским званичницима.

У саопштењу је Берд састанак са Малкијем оценио као „искрен и конструктиван“, уз „отворену и искрену размену ставова о областима о којима нам се ставови разликују“.

Канада је била само једна од неколико западних земаља која је била уз Израел када се нашао на мети оштрих међународних критика због ћорсокака у преговорима с Палестинцима, недавног рата у Гази и изградње насеља на палестинским територијама.

Канада се противи једностраним палестинским покушајима да формирају државу, као и недавној најави тужбе против Израела пред Међународним кривичним судом због наводних ратних злочина које су израелске снаге починиле прошлог лета над Палестинцима у Гази.

Алудирајући на Међународни кривични суд, Берд је рекао да је замолио Малкија да „подробно размотри последице свих акција које могу бити контрапродуктивне за решење са Израелом до којег треба да дође у преговорима“.

Берд се данас састао и са израелским министром спољних послова Авигдором Либерманом, који је захвалио Канади на подршци.

Берд је навео да је са Либерманом дискутовао и о палестинској „одлуци која је за дубоко жаљење“ да се прикључе Међународном кривичном суду, као и „заједничким напорима две стране у борби против тероризма и екстремизма“.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here