Насловна Мозаик Пајтић заборавио српски грб

Пајтић заборавио српски грб

0
ПОДИЈЕЛИ

Власт у Војводини кочи примену одредбе Статута, која каже да се на јавним местима, упоредо са постојећим војвођанским симболима, истичу и традиционални српски грб и застава из 1848. године.

pol-vojvodina_620x0

То тврде правни експерти, чланови радне групе која је у мају прошле године на препоруку Уставног суда Србије ускладила Статут.

,,За усклађивање одлука о покрајинској влади, скупштини, управи, омбудсману и симболима рок је истекао 30. октобра. Остале, најкрупније одлуке су усвојене, а нејасно је шта се чека у вези са симболима“, каже за „Новости“ председник Радне групе проф. др Слободан Орловић.

Члан радне групе и Одбора за уставно-правна питања у покрајинском парламенту, Владимир Галић (СНС) истиче:

,,Очигледно је да владајућа већина окупљена око ДС, не жели српске симболе“.

Он додаје да није изненађен јер, како каже, владајућа већина доносила је чудне одлуке као што је прошлогодишња Декларација о заштити уставних и законских права покрајине у којој се експлицитно наводи да је Војводина настала 1946.

,,Они желе да избришу читав један период у историји Војводине о присаједињењу Краљевини Србији. Пајтић и већина понашају се као неславни потомци који бришу рад својих славних предака попут Шупљикца, Стратимировића, Милетића, Јаше Томића, Косте Хаџија, Игњата Павласа“

Бранислав Богарошки, члан покрајинске владе из ЛСВ, владајуће странке која не гледа благонаклоно на одредбу Статута о српским симболима из 1848, каже да ће „вероватно и то питање једном доспети на дневни ред Скупштине“.

На иницијативу ЛСВ, а уз жестоко противљење опозиције, покрајинска скупштина усвојила је актуелни грб Војводине 2002, а две године касније и заставу. У тексту Статута, међутим, пише да је застава АПВ и традиционална тробојка из 1848. са хоризонталним пољима, а грб са црвеним штитом на којем је сребрни крст између четири оцила.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here