Насловна Политика Пајовић: Влада жели да контролише ВДТ

Пајовић: Влада жели да контролише ВДТ

0
ПОДИЈЕЛИ

Новим сетом закона који третирају област судства и тужилаштво, црногорска Влада жели да Врховно државно тужилаштво (ВДТ) стави под контролу врха владајуће партије, оцијенио је лидер Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић. Он је рекао да је сасвим јасно да Демократска партија социјалиста не жели да препусти институцијама да независно и по закону раде свој посао.

DarkoPajovic

„Ако је неко и имао дилему да је то другачије, онда је разувјерен након супротстављених ставова врховног државног тужиоца и високих представника Владе на тему избора главног специјалног тужиоца“, рекао је Пајовић у интервјуу агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, ради се о избору особе која заправо треба да буде “ударна песница” ВДТ-а у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу.

Пајовић је казао да је на путу европских интеграција Црна Гора много пута опоменута за област владавине права, процесуирање случајева организованог криминала и корупције, укључујући и ону на високом ниову
Он сматра да Црној Гори требају снажне и независне институције које ће да спроводе законе у пракси, а не да закони буду мртво слово на папиру.

„Да будем још конкретнији, потребно је отпочети процесе против оних који су дио организованих криминалних група, који су корумпирани, који су нелегално стекли енормну имовину док су грађани сиромашили, али и испитати шпекулативне радње на финансијском тржишту гдје су људи на берзи губили све што имају јер се нису поштовала правила те исте берзе или банке“, рекао је Пајовић.
Он је казао да су повлашћени појединци мимо процедура за један дан добијали милионске кредите које су након намјештених послова враћали у неколико мјесеци, а да у исто вријеме грађани враћају кредите по високом каматама, а да дуг им расте без обзира што редовна плаћају рате.

„Судство и тужилаштво треба да бране принцип једнакости пред законом, како би се у крајњем укинала пракса да је држава некоме мајка, а некоме маћеха“, истакао је Пајовић.

Он очекује да у Скупштини буду усвојени закони гдје ће ВДТ-у бити омогућена да сам предлаже своје прве сараднике и исто тако преузме одговорност за резултате свог чињења или нечињења.

stankovic

„Овдје није ријеч персонално о (Ивици) Станковићу или неком другом, овдје је ријеч о неопходности самосталног рада државних институција које су сада у потпуности под политичком “шапом” ДПС-а. То није добро, јер интерес државе Црну Гору мора бити испред интереса партије или било којег појединца. Само тако можемо градити богато и просперитетно друштво“, оцијенио је Пајовић.

Опозиционо дјеловање отежавају појединци чија матрица личи онима из деведесетих

На питање како коментарише односе у опозицији, Пајовић је рекао да је од раније познат став да се Позитивна залаже за мирну и демократску смјену власти и да не намјеравају да одступе од тог циља.

Нажалост, опозиционо дјеловање отежавају појединци који матрицама политичког дјеловања налик онима из деведесетих година праве штету не само опозицији већ и држави“, казао је Пајовић.
Он је рекао да Позитивна значајно допринос стварању кредибилне опозиције која је послије дужег низа година била препозната као алтерантива власти, односно као неко ко може да је преузме.

„Због свега реченог не бих коментарисао непромишљене и непаметне изјаве и испаде појединаца који су и до сада имали више него довољно времена и могућности да смијене ДПС да су знали и умјели“, рекао је Пајовић.

Он је поручио да су у Позитивној посвећени дијалогу унутар опозиције јер он нема алтернативе, и да, како је казао, што се прије “охладе” неке усијане главе тим боље.
„Увијек сам оптимиста и вјерујем да се то и такво понашање појединаца може промијенити и да у неком брзом времену може сазрети свијест о неопходности међусобног уважавања и конструктивног дијалога, што би било на корист не само опозицији већ и цијелој Црној Гори“, казао је он.

Упитан очекује ли да ове године буду одржавни ванредни парламентарни избори, Пајовић је одговорио да кад год буду одржани, морају бити реализовани уз пуну примјену изборног законодавства и система електронске идентификације.
Како је рекао, дрскост у досадашњем начину управљања бирачким списковима је доживјела кулминацију када је саопштено податак да је скоро 100 хиљада људи има погрешно уписану адресу.

„Скоро сваки пети бирач је “пресељен” да би ДПС лакше манипулисао изборним процесом. Очигледно је да не престаје домишљатост власти да кроз нове и нове манипулације долази до парламентарне већине“, рекао је Пајовић.
Према његовим ријечима, то је све објелоданила и афера “снимак”, која је до у детаље описала начин на који је ДПС побјеђивао. „То је неприхватљиво и опозиција неће и не смије нијемо посматрати наставке тако организоване представе“, поручио је Пајовић.

Очекује консензус о питању Суторине

Коментаришући дешавања у вези са Суторином, Пајовић је рекао да охрабрују посљедње изјаве званичника и да очекује да ће друштво имати консензус по том питању, како ни један педаљ територије државе Црне Горе не би био препуштен било коме.
Он сматра да истовремено не треба подизати тензије у вези са овом темом и наруштавати добри односи са Босном и Херцеговином.
„Напротив, њих треба додатно унапређивати, а ову фазу схватити као додатни изазов на путу утемељења трајне повезаности двије државе, јер нам је то свима потребно у регион који је погрешном и промашеном политиком деведестих био увучен у вртлог рата и страдања“, оцијенио је Пајовић.

Он је рекао да очекује да током скупштинских саслушања министара вањских и унутрашњих послова буду добијени јасни одговори на многа питања од значаја за јавност која која их с правом очекује.

„Нама треба снажна порука да када су интереси Црне Горе у питању нема и не може бити темељних разлика без обзира којој политичкој опцији или идеологији припадили“, рекао је Пајовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here