Насловна Политика Пајовић: Висока опозициона сагласност о влади националног јединства

Пајовић: Висока опозициона сагласност о влади националног јединства

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници опозиције, који се залажу за формирање владе националног јединства, сјутра ће упутити позив за разговоре о тој теми осталим парламентарним партијама – мањинским, али и владајућој коалицији, најавио је лидер Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић.

DarkoPajovic

Он је казао да су се на састанку врха опозиције који су у сриједу одржали предсједници Демократског фронта Миодраг Лекић, Социјалистичке народне партије, Срђан Милић, он и координатор Грађанског покрета Жарко Ракчевић, усагласили о три циља – економском опоравку државе, владавини права са акцентом на борбу против корупције, као и о изборном процесу.

„Већ сјутра ће отићи позив за разговор ка осталим парламентарним субјектима, а ту мислим и на странке мањинских народа, али и на партије владајуће коалиције. Оно чему ми стремимо је дијалог, и казао бих национално јединство о оним ставовима који су важни за државу“, рекао је Пајовић у емисији „У центар„, на Јавном сервису.

Упитан шта би окупило власт и опозицију, шта им је заједнички именитељ, на основу ког упућују позив странкама владајуће коалиције, он је рекао да би то дефинисао као много значајнији искорак у процесу европских интеграција.

То је оно што је заједничко, и жеља власти и опозиције. Много јача борба против корупције, посебно на високом нивоу, економски напредак и изборни процес. Наше становиште је да се о та три постулата можемо договорити како би унаприједили опште стање у држави„, навео је Пајовић.

Упитан зашто би та идеја била прихватљива владајућој коалицији која функционише и наставиће у том смјеру, иако се не потпише анекс споразума, он је казао „зато што је то државни интерес„.

„Ограничени резултати на ова три поља по нама, опозиционим странкама, захтијевају много значајнију реакцију унутар друштва, и ја то не бих доживљавао драматично„, казао је Пајовић. Он је навео да прелазна валада не би имала за циљ да било кога свргава или доводи на власт без избора.

pajovic_krivokapic

Пајовић је појаснио да је замисао опозиције мобилизација свих друштвених ресурса који су од кључног значаја за државу. Упитан колико је смислено позивати партију на власти која има подршку од 40 до 45 одсто, и да ли би ДПС слиједио опозициону логику, он је одговорио да то није опозициони већ интерес за државу.

„Ниједан појединац и партија не могу да буду испред државног интереса, и то мора бити будућа логика. Ова држава има ограничен или никакав напредак у неким областима. Наша понуда је фер и искрена. Не видим ниједан разлог да не разговарамо о томе. Ради се о понуди, а колико је реалан зависи од самосвијести појединаца, односно странака„, навео је Пајовић.

Он је казао да у разговору опозиционог врха није било приче о протестима, јер су посвећени идеји формирања владе националног јединства.

„Колико је она озбиљна врло брзо ће се видјети, а то се неће мјерити мјесецима већ данима, већ сјутра ће отићи позив а одговор осталих парламентарних субјеката очекујем већ током наредне седмице„, додао је Пајовић.

Он је казао да, поред добрих ствари који се издвајају у извјештајима Европске комисије, има доста негативних оцјена о наведене три теме које је опозиција издвојила као кључне.

Пајовић није негирао напредак ка ЕУ, али је оцијенио да је ограничен, и да је по питању правосудних органа минималан.

Он је подсјетио да и Позитивна има разлике у односу неке конституенте ДФ-а, али и СНП-а, наводећи да оптужбе да та је та странка лажна опозиција отежавају разговоре.

Такви иступи, који личе на дефиницију изгубљености у простору и времену нису добродошли због оног што покушавамо„.

Пајовић је рекао да Позитивна никад није показала врсту нетрпељивости према било ком опозиционом субјекту. Он је одговорио да нема проблем што су дио приче о влади националног јединстав бивши чланове Позитивне Црне Горе Младен Бојанић, Дритан Абазовић и Жарко Ракчевић, наводећи да они нису иницијатори те идеје.

„Немам проблем што су и они дио тога, јер је то у интересу државе, без обзира што персонално о томе мислили ја или моја партија„.

Упитан да ли вјерује да може доћи до ванредних избора на јесен, он је казао да ће то зависити од процјене владајуће коалиције, кад она буду имала највише шанси.

Пајовић је поручио да неће бити прихватљив изборни процес по досадашњим правилима, и да се мора спровести нова законска регулатива у тој области. Упитан да ли би се придружио протестима у организацији ДФ-а, Пајовић је казао да протести нису тема у Позитивној Црној Гори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here