Насловна Политика Пајовић: Потцијенили смо бруталност владајуће класе

Пајовић: Потцијенили смо бруталност владајуће класе

0
ПОДИЈЕЛИ

DarkoPajovic

Позитивна Црна Гора потцијенила је бруталност злоупотреба владајуће класе, што је главни разлог лошег изборног резултата на недавно одржаним локалним изборима, али је и партијска инфраструктура била испод очекиваног нивоа, оцијенио је лидер те странке, Дарко Пајовић.

Он је у интервјуу агенцији МИНА казао да су страначки органи анализирали резултате протеклих избора, и најавио кадровске промјене у Позитивној.

Коментаришући оцјене које су се појавиле у јавности да је та странка највећи губитник на протеклим локалним изборима, Пајовић је подсјетио да је Позитивна основана прије 17 мјесеци, а да је на седам локалних избора у последњих годину изборила представнике у пет локалних парламената.

„Позитивна је на Цетињу, гдје је први пут учествовала на локалним изборима, освојила пет мандата, исто колико и странка која је већ 15 година у власти, са свим бенефицијама и механизмима које црпи из те чињенице“, казао је Пајовић.

Према његовим ријечима, исто тако је чињеница да је Позитивна могла и морала више, и да су имали резултат који је испод њихових очекивања.

„Зато што знамо да вриједимо, зато што знамо да можемо и морамо“, додао је Пајовић.

На питање да ли су на партијским органима анализирали протекле избора, и шта је узрок лошег изборног резултата Позитивне, он је казао да, као озбиљна странка, то увијек раде након избора.

„Прво, потцијенили смо бруталност злоупотреба владајуће класе. Друго, наша инфраструктура, тачније – организација, која нам је увијек била најјаче оружје, била је на нивоу који је био далеко од онога што смо жељели и зацртали. Као посљедица та два фактора, имали смо резултат који смо имали“, навео је Пајовић.

У Позитивној су, како је навео, извукли поуке и иду даље. „Сада смо окренути будућности и изборима у Улцињу, Подгорици и осталим општинама на прољеће, гдје смо већ кренули са кампањом“.

Упитан да ли је, или ће бити утврђена појединачна одговорност за овакав изборни резултат, и хоће ли бити неких кадровских промјена у партији, Пајовић је одговорио потврдно.

На питање да ли Позитивна, након пехова у Никшићу и Будви, а сада и незадовољавајућег резултата на локалним изборима у три општине, има стратегију како да, за почетак, поврати макар ону подршку коју је имала на парламентарним изборима, Пајовић је рекао да то не би назвао пеховима већ константим ударима и недемократским методама Демократске партије социјалиста (ДПС).

Он је нагласио да је Позитивна једина реална пријетња владавини ДПС-а и зато, како је навео, и не чуди да је стална мета.

„Позитивна је од оснивања под констатним ударом ДПС-а, а ако ћемо право, и остали политички субјекти не пропуштају прилику да се ‘очешу’ о нас“, казао је Пајовић.

Он је рекао да Позитивна има стратегију дјеловања, и да је сугуран да ће успјети у ономе због чега су и основали странку.

„А то је Црна Гора као просперитетно и богато друштво, као држава социјале правде и владавине закона, у којој неће бити реваншизма и подјела на којима ова власт и опстаје толико дуго. Шта год покушали и шта год нам радили, успјећемо у ономе што смо зацртали“, поручио је Пајовић

Упитан да прокоментарише чињеницу да, и поред лоше економске ситуације и животног стандарда грађана, и упркос бројним аферама које су се појавиле у јавности, политика ДПС-а добија убједљиву подршку на недавно одржаним изборима, он је казао да „народној вољи поговора нема“.

„Грађани су одлучили да овог пута дају подршку ДПС-у, и ту треба ставити тачку. Сасвим сам сигуран да ће од тог избора корист имати узак круг људи, али шта да се ради – демократија је процес учења“, рекао је Пајовић.

Он је казао да не треба одговорност сваљивати на грађане.

„Када сте под притиском немаштине, теже вам је да размишљате о оном шта ће бити сјутра, а још теже прекосјутра“, појаснио је Пајовић.

Он је нагласио да није политика ДПС-а побиједила, већ њихов приступ раду да изборе схватају као борбу за опстанак својих фотеља и бенефиција.

„Зашто они тако размишљају и зашто власт не жели, ни по коју цијену, да испусти ни функцију шефа мјесне заједнице, то је други проблем, али јесте чињеница да функционери ДПС-а не презају ни од чега да би сјели у фотеље“, сматра Пајовић.

Ту, како је навео, политке нема. „ДПС није странка која изборне успјехе базира на програму, већ на суровом изборном пресингу који сада више него икад прелази законски дозвољене оквире“.

Он је казао да је Позитивна окренута будућност, а не прошлости.

„Ако некоме и није било јасно у каквом амбијенту живимо и дјелујемо, вјерујем да након премијерског сата у Скупштини, гдје је врх владајуће странке показао своје лице без маске, јесте“, казао је Пајовић.

Према његовим ријечима, количина некултуре коју је премијер исказао у обраћању посланицима Позитивне је била фрапантна.

„Назвати посланика, који је уједно и најмлађи посланик у Скупштини и студент-дипломац генерације, битангом и будалом, невиђен је примјер примитивизма“, оцијенио је Пајовић.

То, како је навео, није глас побједника сигурног у своје побједе, него „глас страха од аргумената за премијерове нелегално узете кредите, којим је још једном показао да закони у овој земљи за њега не важе“.

„Његов исказани страх и примитиван рјечник, доказ су да је свјестан да долази дан када ће закон важити и за њега“, сматра Пајовић.

Позитивна ће, како је навео, на те и све остале нападе одговарати само аргументима и својом визијом Црне Горе.

„Црне Горе као земље у којој имамо аутопут, у којој не фали струје, гдје се отварају фабрике, гдје држава има власништво у тим фабрикама, гдје није све подређено профиту неколицине, гдје болнице обезбјеђују највећи могући степен здравствене заштите и гдје је образовање бесплатно. То је оно што треба грађанима, и што смо ми спремни да остваримо“, казао је Пајовић.

Он је оцијенио да је био довољан само један скупштински дан, па да се врати вјера у праве вриједности и у правду.

„Црна Гора је искрено реаговала на неправду и бахатост која се догодила на премијерском сату. Исто ћемо тако осјетити дах промјена, које би требало да буду најава просперитета“, сматра Пајовић.

Он је нагласио да је тај просперитет једино могућ онда „када државну касу измјестите из руку оних који само гледају како да што више захвате из ње за себе, и како да је други пуне“.

„Ипак, то неће доћи само од себе, већ је потребно дјеловати са јасном визијом и са огормним радом и ентузијазмом. Имамо и једно и друго, а грађани ће одлучити да ли, већ након избора у Подгорици, може почети црногорско прољеће. Политичко, економско и свако друго“, закључио је Пајовић.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here