Насловна Политика Пајовић најавио коалицију са ДПС: Важнији је НАТО од власти

Пајовић најавио коалицију са ДПС: Важнији је НАТО од власти

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић оцијенио је у интервју за Побједу да његова странка неће подржати формирање неке нове већине у парламенту која би била у супротности са израженом вољом грађана.

darko pajovic

Формирање непринципијелне већине која би била у супротности са демократски израженом вољом бирача на изборима, а при томе мислим, да будем јасан, формирање неке нове владајуће већине која би формирала Владу, је нешто што је у супротности са демократским принципима и са наше стране неће бити подржано„, казао је Пајовић за Побједу.

Лидер Позитивне је додао да је питање ЕУ и НАТО интеграције важније од тога ко је на власти.

„Ми смо, као одговорни политичари, евроатлантске интеграције и владавину права дефинисали као приоритете. Руководимо се политичком визијом, а визија је значајнија од политицких партнера или конкурената. Ако партнери или конкуренти могу да нам помогну у остваривању једног или оба циља, наша рука је пружена. Знате, кад имате политичку визију, онда има смисла бавити се политиком. Ако вам је једина визија доћи на власт или одржати се на власти, онда је тешко остваривати партнерства на таквим принципима. Позивам све политичке актере да нам се придруже у остваривању визије. Нека они покупе све ловорике успјеха, само нека нам се придруже у борби за визију. Ја желим да сви заједно замислимо богату и успјешну Црну Гору која је чланица ЕУ и НАТО-а, државу у којој влада право и правда, и земљу у којој су грађани на првом мјесту. Свако ко је спреман да ради на остваривању ове визије наш је потенцијални партнер“, поручио је Пајовић.

Пајовић је поновио да Позитивна неће сарађивати са партијама које су против ЕУ и НАТО-а. Додао је да не разумије зашто се партије које су против ЕУ и НАТО-а љуте због тог става.

„Па ваљда је разумно да нећете са онима који имају другачије стратешке циљеве? Јасно је да би те партије хтјеле са нама само да би дошле на власт. Да поновим, између чланства Црне Горе у ЕУ и НАТО-а или власти, ми бирамо чланство у ЕУ и НАТО-а. Тачка! Колико пута треба ово да поновим и колико јаснији могу бити у овом ставу? Шта је ту спорно и шта ту некоме није јасно!? И опет, тачно је, рекли смо да ДПС и СДП као партије јесу наши први партнери, али када је ријеч о евроатнлантским интеграцијама“, истакао је лидер Позитивне.

Према његовим ријечима, то што овакав став опозиција тумачи као нуђење ДПС-у је „класично спиновање којим се они неријетко служе“.

„Дакле по њиховом мишљењу ми не треба да подржавамо ЕУ и НАТО интеграције, јер је ДПС за њих, илити, ако их у томе подржавамо ми смо издајице опозиције који неће да “сруше” ДПС. Да појасним, они кажу: мисија опозиције је рушење ДПС-а и преузимање власти, и ви (читај Позитивна) сте дужни да нас по сваку цијену пратите у тој мисији, јер сте у супротном колаборационисти. Е ја им јасно поручујем следеће: Позитивна има визију боље Црне Горе, а евроатлантске интеграције јесу бољитак. Ми немамо Вашу мисију доласка на власт на штету наше визије боље Црне Горе. То је наша порука! И ствар је крање једноставна: ми их позивамо да јасно подрже евроатлантске интеграције. Они то неће. Просто не желе. Они би радије да никада не уђемо у ЕУ и НАТО само да ДПС падне с власти. Ми сматрамо да је питање ЕУ и НАТО-а важније од тога ко је на власти. Према томе, нека наставе да оптужују и спинују, као што су то досад чинили, нека нас осуђују и прозивају колико им је год воља, унапријед им кажем да им та стратегија неће проћи! Искрено, какав бих ја био предсједник Позитивне  кад бих дозволио да друге партије управљају политиком Позитивне? То се, обећавам, никада неће десити„, поручује Пајовић.

DarkoPajovic

Он је нагласио да Позитивна тешко може ући у власт са ДПС-ом уколико не почну суштинске реформе које ће исправити девијације у погледу владавине права. Свим грађанима, гласачима, па и ДПС члановима је, каже он, јасно да овдје постоје озбиљни проблеми и да мора много да се учини на овом плану.

Позитивна опонира неодговорности, непрофесионализму, непозитму и волунтаризму. То су, како објашњава он кључни проблеми и самог ДПС-а, али усљед њихове дугогодишње владавине, то су и кључни проблеми црногорске државе.

Упитан како би се Позитивна однијела према потенцијалном захтјеву Сдп-а и дијела опозиције за скраћивањем мандата Владе ако премијер Ђукановић одбије да смијени министре који су напустили Кривокапићеву партију, Пајовић је одговорио да се не радује расколу у СДП-у.

„Ово је партија која је по програмским циљевима нама најсличнија, и ми смо је више доживљавали као потенцијалног партнера него као противника. Сви који дијеле наше кључне идеје грађанске државе, социјалне правде и евроатланске идеје, наши су потенцијални партнери. У том смислу, ми увијек више желимо да они који дијеле наше идеје буду јаки, а не слаби. Нажалост,  догађања унутар СДП-а не јачају ову партију и то није добро. Када је ријеч о тренутној политичкој ситуацији бићу веома јасан. ДПС и СДП су у предизборном коалиционом аранжману освојили на претходним изборима највећи број мандата и формирали су Владу. Нећу, не могу и не желим да улазим у њихове међусобне односе, али напомињем да су власт освојили као јединствена листа. Они су формирањем те листе дефинисали и принципе на којима је сарадња успостављена. Ја не знам, и није мој посао да знам који су то принципи, али политички је одговорно да се на тим принципима уређују њихови, потенцирам унутрашњи односи. Понављам, да се бавим односима двије партије које су на заједничкој листи наступале на изборима је, једноставно, непристојно“, закључио је Пајовић.

Извор: Побједа

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here