Насловна Политика Пад хеликоптера: Тужилац одлучује о кривици војних официра

Пад хеликоптера: Тужилац одлучује о кривици војних официра

0
ПОДИЈЕЛИ

pad helikoptera

Na osnovu izveštaja vojne komisije o padu helikoptera 13. marta, Više javno tužilaštvo javnosti bi moglo da saopšti samo da li postoji komandna odgovornost za tragediju u kojoj je stradalo sedmoro ljudi.

Da li je eventualno za pad kriva „tehnika“, znaće se 30. marta.
– Više tužilaštvo sada vodi predistražni postupak, što znači da zasad nije utvrđeno ni da li postoji krivično delo. Koliko dugo će trajati predistražni postupak, niko ne može da predvidi, jer po zakonu, on nije vremenski ograničen, a praktično najviše zavisi od složenosti slučaja. Može da se utvrdi i da je tragedija splet nesrećnih okolnosti, što znači da istraga neće ni biti pokretana. Ali ako se utvrdi da krivično delo postoji, tužilac će tada dati naredbu za istragu, protiv poznatog ili nepoznatog izvršioca – kažu u Višem tužilaštvu.

Nezvanično, u tužilaštvu navode da se povodom tragedije neće oglašavati pre nego što dobiju i izveštaj tehničke vojne komisije, kojoj je dat rok do 30. marta.
Izvor „Blica“ kaže da tehnička komisija, koja je oformljena po naređenju načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, radi na utvrđivanju tehničke ispravnosti helikoptera Mi-17, koji se srušio 13. marta. U Vojsci niko zvanično nije želeo da saopšti koliko članova ima ova komisija i ko je u njoj angažovan.

Rade stručnjaci za parametre letenja, pritiska, eksperti iz Tehničko-opitnog centra. Pregledaju se delovi letelice, možda će neki biti poslati u remontni zavod „Moma Stanojlović“ u Batajnici na veštačenje. Cilj tehničke komisije je da utvrdi da li je letelica bila ispravna, da li je eventualno došlo do kvara, i kog dela helikoptera – navodi naš sagovornik.

On navodi i da veruje da će tužilaštvo, tek po dobijanju ovog izveštaja, moći da se oglasi u javnosti.

– Teško da će tužilaštvo moći da odlučuje o eventualnoj krivici u lancu komandovanja ako ispred sebe nema i tehnički izveštaj – kaže izvor „Blica“.
U VS i dalje odbijaju da saopšte izveštaj prve komisije, što je odmah nakon tragedije obećao general Diković.

Izveštaj je prosleđen tužilaštvu, kao nadležnom organu koji treba da utvrdi da li postoji nečija odgovornost i krivica. Na njima je da to saopšte javnosti – dodaju u VS.

U nesreći kada se srušio helikopter poginuli su pilot Omer Mehić, pilot Milovan Đukarić, mehaničar-letač Nebojša Drajić, mehaničar-letač Ivan Miladinović, anesteziolog ZC u Novom Pazaru Dževad Ljajić, njegov kolega Miroslav Veselinović i beba stara pet dana, zbog čijeg je spasavanja i naređena akcija.

nače, između dva neuspešna pokušaja Mi-17, na surčinski aerodrom sletela su dva aviona „Er Srbije“. Prvi put helikopter je pokušao da sleti u 22.10. Pet minuta kasnije, sleteo je avion iz Štutgarta. Posle šest minuta, prizemljio se i avion „Er Srbije“. U 22.30 usledio je još jedan pokušaj, ali je helikopter skrenuo i, nepun minut kasnije, Kontrola leta izgubila je radio-vezu s letelicom.

Analize u Centru

Dodatne analize biće rađene u Tehničko-opitnom centru, koji je na dve lokacije u Beogradu – u krugu vojnog kompleksa „Kumodraž“, gde je smeštena Uprava s većim delom laboratorijskih kapaciteta, i na aerodromu Batajnica.

Izveštaj za predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je dobio izveštaj stručnih komisija za ispitivanje uzroka nesreće vojnog helikoptera Mi-17 u kojoj je poginulo sedam osoba, i da će ga saopštiti javnosti ako to odobri nadležni pravosudni organ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here