Насловна Политика ,,Озон": На грађане и њихове потребе се гледа са ,,висине"

,,Озон": На грађане и њихове потребе се гледа са ,,висине"

0
ПОДИЈЕЛИ

beranselo-nedjelju-odrzava-referendum-slika-141792

Еколошки покрет Озон и грађани Мјесне заједнице Берансело организоваће сјутра перформанс испред државног парламента и затражити од посланика да се укључе у рјешавање проблема који је, како тврде, давно превазишао локални контекст и надлежност градске управе, преноси Мина.

Из Озона су саопштили, како је намјера организатора да перформансом, који ће почети у минут до 12, још једном укажу на екоцид на Васовим водама и системско насиље над мјештанима који покушавају мирним протестима да заштите право на здраву животну средину.

Из Озона напомињу да су у претходне три године аргументовано указивали на лоше одлуке, идентификујући неправилности у процедурама, давали конкретне предлоге и алтернативе, иницирали састанке са извршном власти и мјештанима и покушавали да буду медијатор у цијелом процесу, али без помака.

„Како смо на све то од извршне власти добили у највећој мјери ћутање администрације и манипулације јавности, сматрамо да је Скупштина права адреса у еколошкој држави на коју се треба обратити и тражити да се посланици активно укључе у рјешавање проблема који је давно превазишао локални контекст и надлежност локалне управе“, истиче се у саопштењу.

Наводи се да је то нарочито логично послије „поразног и, скандалозног одбијања предсједника Црне Горе да у складу са Законом о помиловању, спријечи да се Беранселци кажњавају због тога што су бранили Уставни поредак државе“.
Надају се да ће представници грађана у парламенту преознати важност тренутка и да ће се придружити перформансу.

Перформансом желе указати и на недопустиво стање у односу власти према грађанима, на чије се потребе и проблеме гледа са „висине“ и омаловажава њихов значај у систему.

„Што се, у случају мјештана из Берансела, ради вишегодишњим незаконитим одлагањем огромних количина различитих врста на нелегалној депонији опасног отпада Васове воде“, појаснили су из Озона.

На перформансу ће, како су навели, говорити и Ђорђе Томовић (95), јавности познат као најстарији еколошки активиста у Беранселу, и Горан Шћекић, први од мјештана који је приведен на издржавање казне.

„Говориће и Јован Лончар, човјек који је први указао на еколошку катастрофу на Васовим водама,
и због тога био изложен различитим непријатностима, судским поступцима, од којих је један дошао и до Стразбура“, наводи се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here