Насловна Политика Ово је фотографија коју је показао Илић: Српски министар редован код Земунаца

Ово је фотографија коју је показао Илић: Српски министар редован код Земунаца

2
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Нове Србије Велимир Илић на јучерашњој конференцији за новинаре показао је фотографију Златибора Лончара у друштву Душана Спасојевића, покојног вође земунског клана. О везама српског министра здравља Лончара и земунског клана причали су свједоци сараданици на суђењу за убиство премијера Зорана Ђинђића. КРИК је прошле године објавио да је Лончар 2002. године купио или добио стан од супруге Сретка Калинића, најозлоглашенијег члана групе.

„Када сам добио слике из полиције био сам шокиран. Министар Лончар са Душаном Спасојевићем загрљени у Шилеровој улици (незванично сједиште земунског клана)… Како је могуће да у данашњој влади сједи министар који је у том друштву био активан“, рекао је Илић.

„Када нисам хтио да предам те фотографије, имао сам саобраћајни удес. Неко ми је намјерно пререзао дио на колима због чега ми је спао точак са аутомобила док сам био на путу. Ауто-механичар је то констатовао и позвао полицију“, рекао је Илић.

Велимир Илић је фотографије показао на конференцији у Чачку на којој је објавио да прекида сарадњу са Српском напредном странком. Сарадњу је раскинуо након што га премијер Вучић није поставио за директора јавног предузећа „Коридори Србије“.

„Већ седам мјесеци ми говори да ће ме за седам дана именовати за директора Коридора и никако. А тамо цвета криминал и корупција. Ено, бивши директор пегла рачуне и малверзације. Ту је криминал до кости. Све лепо пише у извештају радне групе коју је саставила министар Зорана Михајловић“, тврди Илић.

У посљедњих неколико дана он је негативно говорио о доскорашњим коалиционим партнерима.

Осим Лончара, Илић тврди да посједује фотографије на којима су у друштву земунског клана и друге познате личности, али их није показао новинарима.

Ово није први пут да се у јавности говори о везама Лончара и једне од најбуталнијих криминалних група у региону која је, између осталог, одговорна и за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године.

Изјаве свједока

О томе се говорило 2004. током суђења за убиство премијера Ђинђића. Свједоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић говорили су да је Лончар био близак Спасојевићу и да је учествовао у неким убиствима.

„Сваки други дан је био код нас у Шилеровој, долазио тамо, чак је учествовао у неким убиствима“, рекао је Миленковић.

Он је посвједочио да је Лончар помогао у ликвидацији Веселина Божовића 2002. године пошто се Мирослав Рисовић, други љекар коме је „задатак“ био повјерен, предомишљао. На Божовића, који је из Бијелог поља, пуцано је из аутомобила у покрету. Преживио је напад и превезен је у Ургентни центар. Миленковић је испричао да му је Лончар наводно убризгао нешто у инфузију од чега је Божовић преминуо.

„Божовић је преживио тада и доктор Лончар је дошао код Душана. Душан је, због ког разлога не знам, то наредио (убиство Божовића). Ја сам био ту када је прво рекао Рисовићу да уради то, а Рисовић се био нешто предомишљао – сад ће за три сата, за два сата, па ће онда касније. И онда је доктор Лончар дошао и рекао да је он то завршио… У Ургентном центру, да му је он убризгао неку ињекцију, нешто у инфузију и да је он то завршио“, испричао је Миленковић на суду.

Миленковић је испричао да је Спасојевић наградио Лончара станом за извршено убиство. „Он му је за то и поклонио тај стан у блоку 61“

И свједок Сувајџић је испричао да је Спасојевић послушне љекаре награђивао некретнинама, а Лончар је по његовим ријечима био један од њих. Сјетио се да је стан купљен у новобеоградским блоковима, али је погријешио тачну адресу.

„Куповао је станове својим људима. Куповао је неким докторима… Доктор Лончар са Ургентног центра. Он је добио стан који је прије био стан од Сретка Калинића на Новом Београду у блоку 60“, рекао је Сувајџић.

Након свједочења „земунаца“, Лончар је негирао да је учествовао у убиству. У изјави за РТС прије 11 година рекао је да је саслушан у полицији, али је негирао било какву умијешаност у убиство. Полиција против њега никада није поднијела кривичну пријаву.

Нови детаљи који су откривени прошле године, међутим, потврђују дио приче „земунаца“.

Стан

КРИК је у фебруару прошле године објавио да је Лончар 2002. године, десет дана после смрти Божовића, потписао уговор о куповини стана у Улици доктора Ивана Рибара у новобеоградском блоку 61.

Лончар је склопио уговор са Јеленом Калинић, супругом најпознатијег убице земунског клана Сретка Калинић, а продао га свега девет мјесеци касније.

Према уговору, Лончар је стан купио за 30.000 еура. На основу јавно доступних података, међутим, није могуће утврдити да ли је новац икада исплаћен.

Лончар до данас није пристао да о овој теми разговара са новинарима КРИК-а и оптужио их да воде кампању против власти. Рекао је и да је лично све уговоре однио полицији и да су државни органи урадили „свој дио посла“.

Новинари КРИК-а затражили су од Министасртва унутрашњих послова Србије документацију у вези са истрагом вођеном против Лончара, али она никада није достављена, упркос законској обавези државних органа да новинарима достављају информације од јавног значаја.

О Лончаревим везама за КРИК је говорио и премијер Србије Александар Вучић рекавши да му је ова прича „најтеже пала“ и да се тим случајем бавио колико је могао.

„Сем прича, нисам наишао на доказе који би говорили против њега. Ако ми докажете да је криминалац, у будућности за њега неће бити мјеста. Али ја имам повјерење да није тако, што не гарантује да сам ја у праву или да ви нисте у праву.“

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    da si Srbin kao sto nijesi ovo si trebao odavno da das na uvid javnosti i navedes razlog zasto to radis,da ti je stalo do drzave,ovako stalo ti je do sopstvenog dupeta bagerdzio

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here