Насловна Друштво Овако говори српски владика (видео)

Овако говори српски владика (видео)

8
ПОДИЈЕЛИ

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством, одржао је данас, у подгоричкој цркви Светог Ђорђа, заупокојену литургију и парастос пострадалима на Косову и Метохији.

mitroplit 2

Како и приличи православном пастиру, Митрополит се после парастоса обратио бројном народу окупљеном у цркви и порти цркве Светог Ђорђа.

Разложним, јасним и емотивним говором, осврнуо се на страдални народ Косова и Метохије, а потом и на боравак Хашима Тачија у Подгорици, као и несхватљив значај и статус који му је црногорска власт додијелила том приликом.

„Памтимо мученике,  сјећамо их се, свједочимо их, као што свједочимо и све друге мученике и страдалнике. Они нијесу прошлост него су и садашњост и будућност“, рекао је Владика Амфилохије.

Он је казао да наше државне власти с државним почастима примају Хашима Тачија, једнога од злочинаца нашега времена, када се истовремено догађа страшни масакр у Паризу.

„У дане када су се милиони људи широм Европе сабрали и носе транспарент „Сви смо Шарли“, наша државна власт говори „Сви смо Хашим Тачи“. А руке су му крваве  до рамена!“, рекао је Митрополит црногорско-приморски и додао да је већина оних који су поменути на парастосу страдало од руку терориста којима је Тачи био на челу. 

mitropolit 1

Митрополит се осврнуо на поруке  црногорских властодржаца, наследника краља Николе Петровића, како „не желе да се баве прошлошћу“.

„…И да је прошлост ствар коју треба заборавити. Ако се тога држи наша власт, зашто онда повампирује једнога од главних злочинаца у прошлости на Балкану и у Европи и данас га дочекује с државничким почастима“, упитао је Митрополит и додао да постоје двије врсте прошлости.

„Постоји злочиначка прошлост, али постоји и она друга: света и честита прошлост. Ове прве прошлости трагови смрде нечовјештвом. И живи су, и увијек остају ти трагови, иако су се догодили у прошлости. Они су и данас присустни и дјелују на другачије начине широм свијета“, поручио је Митрополит Амфилохије, додавши да је „друга“ прошлост – садашњост и будућност.

„Мученичка крв, давно је то речено, она је била и остала сјеме за нове хришћане, за нове праве, часне и достојанствене људе, за нове часне и достојанствене владаре, за нове часне и достојанствене народе земаљске. Они које ми овдје помињемо нијесу прошлост. Они су срце Црне Горе“.

Митрополит је поставио питање да ли могу за биће овога народа бити прошлост онај угарак подметнут у Пећку патријаршију 1981. године, Ђорђе Мартиновић, који је набијен на колац попут ђакона Авакума, силоване монахиње и прекопани дјечји гробови прије последњег европског злочина из 1999. године на Косову и Метохији.

mitropolit 3

Он је упитао да ли смију да буду прошлост јеромонах Стефан и монах Харитон, силована и заклана Марица Мирић, Богдан Радевић, дјеца побијена у пећкој „Панди“, Милева Вујошевић

„Како је могуће да буду прошлост они војници и полицајци из Црне Горе које је послала иста ова власт на Косово и Метохију деведесет осме и девете године. Они су прошлост, а Хашим Тачи и ови који су и онда владали и сада владају – они су садашњост и будућност“, казао је Митрополит Амфилохије.

Он је такође поставио питање како могу бити прошлост краљ Никола и његови војници изгунили за ослобођење Косова и Метохије од петвјековног ропства под туђином, и да ли може бити прошлост часни професор Стефан Церовић убијен претпрошле године у Метохији.

Владика је рекао да злочини над нашим народом ни данас не престају на Косову и Метохији.

„Хашима Тачија је у Црну Горуи допратио прексиноћ запаљени дом повратника Милована из Дрсника, а он нам поручује како је све, ето, на Косову демократија, људска права и да тамо имају сви подједнака права, да ће сви ући у НАТО и Европску заједницу. Та прошлост не може бити избрисана, та мученичка крв не може бити заборављена, као што није заборављена ни мученичка крв од времена Милоша Обилића и великомученика косовског Лазара“, закључио је Митрополит Амфилохије.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Нека господ чува нашег Митрополита!
  Довољан је овај његов говор да затвори уста свим издајницима, који наносе срамоту на образ Црне Горе.
  Да су Предраг Секулић и поједини Милови полтрончићи били у цркви да чују владику, неби се онако излијетали да лају, него би подвили реп неколико дана.

 2. 0
  0

  Велики је митрополит, велика је мисија његова. Наш је грудобран и задња адреса свих наших невољника који у њему проналазе чврст ослонац и утјеху.

 3. 0
  0

  Vladika govori nama na ponos i nauk, i duhovnu korist,bila sam tamo,ali nam nije ni na ponos ni na korist neoprostivo mali broj prisutnih.Je li suza Kosova prestala da boli,ili su moji Srbi svi ozbiljno zaposleni ,pa nemaše vremena da dodju?Teško vladiki s nama ovakvima.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here